„Gavau medžiagą, kurios vieną lapą demonstravo TV3 ir „Lietuvos rytas" dėl rekomenduotinos kampanijos. Manau, kad tai labai rimta medžiaga ir tai, kas čia pateikta, parodo nacionalinio investuotojo schemos galimas neigiamas grėsmes nacionaliniam saugumui ir tai, kad yra rimtų prieštaravimų Konstitucijai, įstatymų priėmimo taisyklėms ir nuostatoms. Ši medžiaga reikalautų Seimo bei Vyriausybės dėmesio ir labai rimto", - DELFI penktadienį sakė V.Andriukaitis.

Anot V.Andriukaičio, „šiame projekte matyti keturi VST interesai – VST padidina savo popierinius 2 mlrd. litų turto pervertinimo operacijomis, tuos du milijardus įdeda i nacionalinį investuotoją ir tada jų dalis išauga iki 4 mlrd. litų, t.y. dar gauna plius 2 mlrd.litų".

„Tokiu turto vertinimu VST nori turėti blokuojantį valdymo paketą, tokiu būdu jie nori paimti vadybą i savo rankas, tą parodo ir puolimas prieš „Lietuvos energijos" vadovus, kartu jie gali lengvai daryti įtaką „Rytų skirstomiesiems tinklams" ir galiausia siekti dalyvauti jų privatizavime", - teigė V.Andriukaitis.

Anot jo, šios grėsmės yra akivaizdžios ir į jas būtina reaguoti.

„Tai reikštų, kad oligarchijos rankose koncentruojasi galia ir prekyboje, ir elektros gamyboje, ir paskirstyme", - teigė V.Andriukaitis.

Anot socialdemokrato, šalinant tokias grėsmes būtina pataisyti Elektros energijos įstatymą ir jo nuostatą, pagal kurią elektros kaina priklauso nuo bendrovių turto vertinimo.

V.Andriukaitis taip pat pabrėžė, jog Vyriausybė turi laisvas rankas pradėti formuoti nacionalinį investuotoją iš dviejų valstybės kontroliuojamų bendrovių – RST ir „Lietuvos energijos".

Jis stebėjosi, kad iki šiol savo aiškios pozicijos dėl vadinamojo „trigalvio slibino" projekto neišsakė kitos verslo grupės, Pramoninkų konfederacijos atstovai.

„Jie gali visi dalyvauti, tegul dalyvauja šiame projekte, kaip tik neteisingai pasielgta, kad jie išeliminuoti, nes elektros gamintojas priklausomas nuo vartotojų, o mūsų pramonė yra didžiausias vartotojas", - sakė V.Andriukaitis.

Paklaustas, kaip vertina socialdemokratų partijos vadovo premjero Gedimino Kirkilo laikyseną „trigalvio slibino" projekto atžvilgiu, V.Andriukaitis pabrėžė, jog šis projektas „nėra socialdemokratų partijos projektas ir nėra Vyriausybės projektas, ir dabar gali būti kitokie variantai".

Tačiau kartu V.Andriukaitis pabrėžė, jog socialdemokratų partija šiuo atveju turi siekti maksimalaus projekto įgyvendinimo skaidrumo.

„Man nerima kelia tai, kad neatsitiktų taip, kad socialdemokratus apkaltintų, kad mes proteguojame tik vieną kompaniją, socialdemokratų partija negali būti už tai, kad procesai būtų neskaidrūs", - sakė V.Andriukaitis.

Jis teigė, jog šiuos klausimus siūlys svarstyti ir socialdemokratų partijoje.

V.Andriukaitis taip pat stebėjosi, kad būtent tokią nacionalinio investuotojo sudarymo schemą numatantis Atominės elektrinės įstatymas prieš nepilną pusmetį buvo priimtas ženklia Seimo dauguma, už balsuojant net 109 parlamentarams.

Socialdemokrato manymu, Vyriausybė ir ūkio ministras V.Navickas dabar logiškai elgiasi, siekdama į projekto kontrolę įtraukti ir Seimą.

Savo ruožtu ūkio ministras Vytas Navickas penktadienį žurnalistams teigė, jog jei „slaptame plane“ yra nurodomi tam tikri nacionalinio investuotojo projekto trūkumai, tai šiuo planu galima racionaliai pasinaudoti taisant trūkumus.

„Jei tuose dokumentuose minimi tam tikri dalykai, kurie nepakankamai tobulai atspindėti projekte ar teisės aktuose, tai ta informacija reikia tiesiog pasinaudoti ir ištaisyti tuos trūkumus“, - sakė ūkio ministras.