Šio projekto idėja buvo brandinama jau seniai, tačiau galutinai susiformavo maždaug prieš metus Vilniuje susitikus Lietuvos, Latvijos ir Estijos istorikams. Projekto esmė – viešai paskelbti originalius direktyvinius okupacijos laikotarpio KGB padalinių Baltijos valstybėse dokumentus.

Tokio tinklalapio sukūrimo motyvų buvo ne vienas. Pirmiausia, Baltijos šalių istorikus visada piktino Rusijos propagandos nuolat eskaluojama demagogija, jog esą niekada jokios Baltijos šalių okupacijos nebuvę. Kita vertus, daugeliui Baltijos valstybių kolegų tiesiog nusibodo polemizuoti su neva objektyviais Rusijos žiniasklaidininkais šia tema, aiškiai matant, kad vėliau visi tie istorikų komentarai pateikiami, išimant tam tikrus teiginius iš konteksto, laikantis griežtai nubrėžto ir Maskvos propagandai naudingo scenarijaus.

Antras motyvas – nuolat besikaitaliojantis Archyvų įstatymas, dokumentų įslaptinimas ar „įšaldymas“ prisidengiant neaiškiais motyvais, politikų bei valdininkų pastangos kurti dirbtines kliūtis bei visaip riboti priėjimą prie istorinę vertę turinčių dokumentų, pagaliau, primityvus mūsų visų praeities politizavimas. Ši situacija prasta buvo ne tiek profesionaliems istorikams, kurie vis vien vienaip ar kitaip turėjo ir tebeturi galimybę tyrinėti archyvinį KGB palikimą, kiek besimokantiems studentams, kurie dėl maksimaliai apsunkinto priėjimo prie šių dokumentų paprasčiausiai nematė prasmės rinktis pakankamai sudėtingų bei su KGB veikla susijusių naujųjų laikų istorijos temų savo bakalauriniams ar magistriniams darbams. Ši situacija grėsė tuo, jog dar po kokio dešimtmečio Lietuvoje apskritai gali nelikti istorikų, rašančių bei dirbančių šioje srityje.

Dar vienas svarbus motyvas – pastaraisiais metais pradėjusi plisti buvusių etatinių ir nevisai etatinių su KGB susijusių veikėjų memuaristika. Šie prisiminimų autoriai savo „veikaluose“ užsiima ne tik savo mundurų skalbimu, bet ir akivaizdžiu visos naujųjų laikų istorijos perrašymu. Tokiuose „veikaluose“ tikraisiais savo šalių patriotais įvardijami... patys kagebistai, o įvairūs disidentai, partizanai, jų ryšininkai ar šeimų nariai – tiesiog nevykėliais, nesusipratėliais, nežinia dėl ko ir už ką kovojusiais diletantais, nekalbant jau apie tai, kad dauguma jų esą buvę paprastais banditais...

Šiame tinklapyje skaitytojai atras ne tik „sausus“ dokumentus. Bus publikuojami ir įvairių autorių straipsniai, paneigiantys rusiškosios propagandos skleidžiamą melą. Todėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras visiems skaitytojams siūlo bendradarbiauti.

Belieka tikėtis, kad šis projektas gerokai pagelbės visiems besidominantiems naujųjų laikų Baltijos šalių istorija, o taip pat padės išgyvendinti iki šiol tebesklandančius mitus.