Kauno miesto savivaldybė paskelbė naujų Laisvės alėjos šviestuvų pirkimo konkursą, o visos norinčios konkurse dalyvauti bendrovės iki spalio pradžios Laivės alėjoje turės pastatyti po du pavyzdinius šviestuvus – vieną skirtą apšviesti alėjai, kitą – aikštėms.

Konkurse keliamos 3 pagrindinės sąlygos – apšvietimo kokybė, šviestuvų dizainas ir kaina. Kauno valdininkai teigia, kad šviestuvų kaina, nebus lemiamas veiksnys pasirenkant naujus šviestuvus.

„Pigiausių ir prasčiausių tikrai nestatysime. Laisvės alėja – ne autostrada, kur šviestuvų išvaizda nėra svarbi", - DELFI sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romualdas Rabačius.

Konkurse dalyvaujančių bendrovių siūlomi šviestuvai bus sunumeruoti ir kauniečiai taip pat galės įvardinti labiausiai jiems patikusius variantus.

„Į kauniečių nuomonę bus atsižvelgta, tačiau galutinį žodį tars profesionalai ir miesto architektai", - sakė R.Rabačius.

Dalį konkursą laimėjusios bandrovės pasiūlytų šviestuvų planuojama pastatyti dar šiais metais. Likusius planuojama pakeisti kitąmet.

„Žiūrėsime, kiek bus pinigų“, - sakė R.Rabačius.

Ateityje planuojama iš pagrindų rekonstruoti visą Laisvės alėją, o architektas Šarūnas Kiaunė jau yra parengęs naujosios Laisvės alėjos viziją.

Tačiau kada rekonstrukcija prasidės nėra aišku, todėl nuspręsta pakeisti tik šviestuvus.

Vykdant Laisvės alėjos rekonstrukciją būsimieji šviestuvai greičiausiai bus perkelti į miesto parkus, o nauji, prie Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekto pritaikyti šviestuvai stovės jau kitoje nei iki šiol vietoje.

Paklaustas, ar nebūtų geriau statyti iškart prie Laisvės alėjos vizijos tinkančius šviestuvus, R.Rabačius sakė, kad tai būtų per brangu.

„Reikėtų ardyti Laisvės alėjos dangą, keisti laidus ir šviestuvos statyti kitoje vietoje. Tai miestui būtų per brangu“, - DELFI sakė R.Rabačius .

Pasak R.Rabačiaus, jau dabar norą dalyvauti konkurse pareiškė apie 10 įmonių.