Kelerius metus valstybės tarnautojai ir pareigūnai piketuose valdžios reikalauja kelti algas. Tačiau bazinis dydis, nuo kurio jos skaičiuojamos, tik šiemet padidintas 12 Lt – iki 442 Lt.

Seimas prieš vasaros atostogas nusprendė bazinį dydį pakelti iki 490 Lt. Tačiau visuomenė pasipiktino, kad prisidengę tuo pačiu įstatymu algas sau pasididino ir politikai, atlyginimai turėtų būti perskaičiuoti ir teisėjams.

Tačiau valstybės tarnautojams algos didėtų vos šimtu kitu, o parlamentarams – mažiausiai 500 Lt.

„Mažiausiai uždirbantis valstybės tarnautojas gauna 1040 Lt neatskaičius mokesčių. Juos atskaičius lieka apie 760 Lt. Sakykite prašom, kaip galima pragyventi Lietuvoje kylant kainoms“, – klausė Valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkė Irena Petraitienė.

„Neišgirdome iš Vyriausybės nė vieno motyvo, kodėl reikėtų vetuoti šitą įstatymą. Negi 141 Seimo nario atlyginimų kilimas daro įtaką 50 tūkst. valstybės tarnautojų atlyginimų nepakėlimui“, – abejojo laikinai Vidaus reikalų sistemos darbuotojų profesinės sąjungos vadovo pareigas einantis Saulius Džiautas.

Premjeras paprašė Prezidento vetuoti įstatymo pataisas, nes tai būtų nepakeliama biudžetui – reikėtų 800 mln. Lt.

„Priėmėme sprendimą kreiptis į Prezidentą vetuoti ir pasiūlyti padidinti bazinį atlyginimą iki 470 Lt. Tai kainuos ir tarnautojams, ir biudžetinėms įstaigoms apie 0,5 mlrd. Lt. Finansų ministerijos paskaičiavimais, tai labai ženklus padidinimas“, – teigė Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Tačiau valstybės tarnautojų profsąjungos ragina nevetuoti pataisų ir remdamosi finansų ministerijos skaičiavimais teigia, kad bazinį dydį pakėlus iki 490 Lt, valstybės tarnautojams pakaktų apie 300 mln. Lt.

Anot profsąjungų, daugiausia uždirbantys – Seimo nariai ir valstybės tarnautojų vadovai – sudaro tik apie 3 proc. iš visų, kuriems planuojama kelti algas, tad siūlo įstatyme atskirti valstybės tarnautojus nuo politikų.

Dar prieš 4 metus ekspertai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai teikė rekomendacijas mažinti atotrūkį tarp mažiausiai ir daugiausiai uždirbančiųjų, tačiau tam ministerija ryžtasi tik dabar.

„Einame kaip tik link to, kad suvienodintume tas bazes. Pavyzdžiui, įvesti vienodą bazę, kad didėtų tiek biudžetininkų, tiek valstybės tarnautojų atlyginimai, kad nebūtų vienoms grupėms didinama, kitoms – nedidinama“, – aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius Rimantas Kairelis.

Biudžetinėse įstaigose dirbančiųjų apmokėjimo pakeitimo projektą ketinama teikti Seimo rudens sesijoje. Taip tikimasi paskatinti specialistus neišvykti į užsienį arba neiti į privatų verslą, nes jau dabar yra apie 3,5 tūkst. laisvų darbo vietų valstybės tarnyboje.