16-os puslapių dokumente krikščionių stačiatikių bažnyčios vadinamos tikromis, tačiau „sužeistomis“ bažnyčiomis, nes jos nepripažįsta Popiežiaus viršenybės.

Taip pat teigiama, kad protestantų bažnyčių „žaizda yra dar gilesnė“. Pasak CNN, toks požiūris gali toliau komplikuoti santykius su protestantais.

„Nepaisant to, kad šis mokymas nesukėlė daug nelaimių … vis dėlto sunku suprasti, kaip jam gali būti suteiktas „Bažnyčios“ titulas,“ - rašoma dokumente.

Evangelikų liuteronų bažnyčios Lietuvoje vyskupas Mindaugas Sabutis: Ekumeninę dvasią lems vietos vyskupai ir kunigai

„Kiekviena religinė bendrija stengiasi išlaikyti ir puoselėti mokymą tarp savo tikinčiųjų, tad Tikėjimo doktrinos kongregacijos dokumentą vertinu kaip skirtą Romos katalikams savo bendruomenėje gilinti ekleziologinį (Bažnyčios - DELFI) supratimą, nes liuteronams ir turbūt kitiems krikščionims toks dokumentas neturi kokios nors įtakos ar reikšmės“, - DELFI sakė dvasininkas.

Tačiau, vyskupo nuomone, be jokios abejonės, tai ženklas ir kitoms Bažnyčioms, kad kai kuriais atvejais Romos katalikų ir kitų krikščionių santykiai ekumeninėje plotmėje gali keistis.

„Praktiškai ekumeninė atmosfera daugiausia priklauso nuo vietos vyskupų ir kitų dvasininkų, todėl ten, kur bus vadovaujamasi meile, ten bus ir geri vaisiai“, - pabrėžė M.Sabutis.

Vyskupo nuomone, popiežius Benediktas XVI yra gerbtinas kaip teologas ir ganytojas, ištikimas savo Bažnyčios mokymui, todėl jo priežiūroje išleisti dokumentai nėra netikėtumas, bet nuoseklus Romos katalikų mokymas, leidžiantis ir kitoms krikščioniškoms konfesijoms lengviau pažinti šio mokymo doktrininius aspektus ir dvasią, kurie ne visuomet būna akivaizdūs.

Pastorius Juras Grincevičius: „Nevisavertiškumo stigmos“ pabrėžimas sukels sunkumų skirtingų Bažnyčių dialogui

Pastoriaus J.Grincevičiaus nuomone, dokumente pabrėžiamas kitų denominacijų „nevisavertiškumo stigmos“(Romos katalikų požiūriu) pabrėžimas, be abejonės sukels sunkumų ekumeniniam dialogui, bet kartu padarys jį skaidresnį ir sąžiningesnį.

„Iš esmės popiežius Benediktas XVI nepasakė nieko naujo, jis tik patikslino Romos kataliku bažnyčios poziciją, nes kai kurios antrojo Vatikano sprendimų interpretacijos sukėlė sąmyšį ir abejones“, - DELFI sakė Vilniaus krikščionių bendruomenės „Vynuogynas“ pastorius.

Lietuvos Stačiatikių (Ortodoksų) arkivyskupija Vatikano pareiškimo nutarė nekomentuoti.

Lietuvos evangelikų reformatų generalinis superintendentas Rimas Mikalauskas: Naujo popiežius bažnytinės politikos akcentai kitokie

Kunigo R.Mikalausko nuomone, popiežiaus Jono Pauliaus II politika buvo atvira, tolerantiška kitų krikščionių atžvilgiu. Naujo popiežius bažnytinės politikos akcentai kitokie.

Žinia apie Vatikano pareiškimą dvasininkui nebuvo ypatinga naujiena, nes „doktrininės Romos katalikų Bažnyčios tiesos nebuvo pakeistos ar atšauktos nuo pat Tridento. Vatikano esminė pozicija kitų krikščionių atžvilgiu niekuomet nebuvo pasikeitusi“.

„Romos katalikų Bažnyčios vadovas yra laisvas daryti įvairius pareiškimus, juos skelbti savo Bažnyčiai. Sunku dar pasakyti ar tai iš esmės atsilieps ekumeniniams santykiams“, - sakė DELFI pašnekovas.

Anot jo, evangeliškos liuteronų ir reformatų Bažnyčios Lietuvoje yra mažuma, dominuoja Romos katalikai, tad čia, Lietuvoje, yra geros sąlygos pastebėti kaip popiežiaus pareiškimai praktiškai susiję su ekumeniniais santykiais, nes didesnioji konfesija turi daugiau galios daryti jiems įtaką.

„Manau, kad per kurį laiką atsakymai bus matomi gyvenimo praktikoje. Nuo šių pareiškimų mūsų, kaip evangelikų reformatų Bažnyčios, gyvenimas nepriklauso“, - įsitikinęs R.Mikalauskas.

Komentuodamas Vatikano posakį apie žaizdas, kunigas pabrėžė, kad krikščionys išpažįsta vieną šventą visuotinę apaštalinę Jėzaus Kristaus Bažnyčią, kuri negali sutilpti į vienos administracinės organizacijos ar daugelio administracinių organizacijų rėmus.

„Neabejojame, kad esame dalimi Kristaus Kūno kartu su visais pasaulio krikščionimis, įskaitant ir Romos katalikus. Tiesa, kad šiame kūne yra žaizdų. Šios žaizdos - Kristaus žaizdos ir jas pirmiausia matome jo rankose, netikėlių žmonių ir fanatinių religinių legalistų reikalavimu prikaltose prie kryžiaus. Mes negalime išsižadėti Kristaus žaizdų. Meldžiame Dievo, kad būtume tinkami tas žaizdas išgyventi savo Bažnyčioje“, - sakė Lietuvos evangelikų reformatų generalinis superintendentas.

Dokumente aptariami penki klausimai

Kaip skelbia Vatikano radijas, šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus iškilmės dieną popiežiaus Benedikto XVI patvirtintas dokumentas vadinasi „Atsakymai į klausimus, liečiančius kai kuriuos mokymo apie Bažnyčią aspektus“.

Klausimų - atsakymų forma sudarytas dokumentas prasideda nuo įvado, kuriame paaiškintos jo skelbimo priežastys ir bendras kontekstas.

„Vis nauji klausimai skatina teologinius apmąstymus ir atsiranda vis naujų siūlymų, kurie kartais pateikia klaidingas interpretacijas, keliančias abejonių ir neaiškumų. Išnagrinėjusi kai kuriuos iš jų, Tikėjimo mokslo kongregacija, remdamasi katalikų mokymo apie Bažnyčią visumą, nori patikslinti prasmę kai kurių ekleziologinio magisteriumo sąvokų, kurios teologiniuose debatuose kartais neteisingai suprantamos“, - rašoma įvade, po kurio pateikiami penki klausimai ir atsakymai.