Tuo metu, kai Šveicarijoje ir Šiaurės Italijoje snigo, kitą Europos pusę savo karštuose gniaužtuose laikė pietryčių anticiklonas, kuris atnešė tropikų karštį į Rytų ir Centrinę Europą.

Ir Lietuva jau kurį laiką yra šio anticiklono įtakos zonoje. Tropikų karščiai alina mūsų laukus, nepakeliamas karštis vilioja prie vandens telkinių, kur įkaitusių kūnų laukia kitas pavojus – nevienodai įšilęs vanduo: gana šiltas paviršiuje ir gerokai vėsesnis gilesniuose sluoksniuose. Toks vandens temperatūros skirtumas pavojingas, jei įkaitę staigiai nersime į vandenį. Todėl maudytis reikėtų atsargiai.

Kare kaip kare – kaunantis barinėms sistemoms nukentėjo visi – ir Vakarai, ir Rytai: griaudėjo perkūnija, škvalinis vėjas vertė medžius, kruša daužė ne tik pavasariškai gležnus daigus, bet kentėjo ir automobilių stogai, namų langai, gyvūnai. Praūžusios liūtys padarė daugiau žalos nei naudos, o Alpėse iškritęs sniegas ne vienai valandai sutrikdė eismą.

Savaitgalį Lietuvoje karštis šiek tiek atlėgs, nes šiaurinis anticiklonas bandys išstumti iki šiol viešpatavusį anticikloną, bet ramių orų nesulauksime. Vėl gali griaudėti perkūnija, todėl vertėtų prisiminti, kaip reikia elgtis perkūnijos metu, o jei primiršote, galite pasiskaityti www.meteo.lt svetainėje, kur yra įdėta atmintinė „Kaip elgtis perkūnijos metu“.

Panašūs orai gegužės pabaigoje buvo 1979, 1985 metais, o štai 1977 metais oro temperatūra buvo tik apie 0°C.

Birželio 1 d. Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais. Trumpi lietūs, vietomis perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 4-9 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 12-17°C, aukščiausia dieną 20-25°C.

Birželio 2 d. kai kur trumpai palis. Vėjas šiaurės rytų, rytų, 6-11 m/s. Temperatūra naktį 9-14°C, dieną 18-23°C.

Birželio 3-ios naktį be žymesnio lietaus, dieną kai kur trumpas lietus. Vėjas rytų, 6-11 m/s. Temperatūra naktį 7-12°C, dieną 19-24°C.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją