Lietuvos užsienio reikalų ministerija informavo, kad 2006 metų gegužės 25 dieną Rusijos Federacijos ir Europos Bendrijos Sočyje pasirašytas susitarimas numato vienodą Rusijos vizų išdavimo ES šalių piliečiams tvarką. Konsulinis mokestis už vienkartinių ir daugkartinių vizų išdavimą – 35 eurai, už skubią vizą be pateisinamos vykimo priežasties – 70 eurų.

Kai kurių kategorijų piliečiai po birželio 1 dienos Rusijos vizą galės gauti nemokamai. Tai tie, kurie Rusijoje turi artimų giminaičių, taip pat oficialių delegacijų nariai, studentai, moksleiviai, juos lydintys pedagogai, neįgalūs asmenys ir kiti.

Vizas pagal supaprastintą procedūrą, be migracijos tarnybų patvirtinto kvietimo, galės gauti verslininkai, tarptautinius vežimus vykdantys vairuotojai, žurnalistai, moksleiviai, studentai, sportininkai, artimi Rusijos piliečių giminaičiai.

Tačiau nuo birželio 1 dienos nebegalios Lietuvos piliečiams įprasta lengvesnė vizų į Kaliningrado sritį gavimo tvarka. Nemokamos vizos be kvietimų jau nebus išduodamos.

Lietuva ir Rusija dar nepasirašė atskiro susitarimo, kuriame būtų numatytos išimtys pasienyje gyvenantiems piliečiams – sieną kirsti specialiuose supaprastintuose vietinio eismo per sieną punktuose su specialiais leidimais.

Kokius reikia pateikti dokumentus, norint įrodyti giminystės su Rusijos piliečiais artumą ar priklausomybę kitų kategorijų piliečiams, turintiems teisę į nemokamą ar supaprastintą vizų gavimo procedūrą? Rusijos ambasados Lietuvoje konsulinis skyrius į šį bei kitus klausimus kol kas negali atsakyti.

„Dar neturime tokių žinių ir nežinome, kada jų sulauksime. Tik jas gavę Lietuvos žiniasklaidai pateiksime paaiškinimus“, - penktadienį sakė Rusijos ambasados Lietuvoje konsulinio skyriaus vedėjas Vladimiras Kuznecovas.

Pasak Rusijos generalinio konsulato Klaipėdoje patarėjo Anatolijaus Kovaliovo, Lietuvos URM dar neatsakė į Rusijos siūlymą palikti ankstesnę vizų išdavimo Kaliningrado srities ir Lietuvos gyventojams tvarką.

„Rusija jau surengė penkis derybų su Lietuvos URM raundus, taip pat ir trišalius – dalyvaujant Briuseliui. Prašė išsaugoti ankstesnius susitarimus dėl Kaliningrado. Kadangi šis klausimas yra Sočio susitarimo pakete, paaiškinti galėsime tik gavę atsakymą į jį“, - tvirtino patarėjas.