„Manau, kad po švenčių siūlysiu partijų pirmininkams susitikti ir rimtai aptarti Vilniaus reikalus ir aptarti iš valstybinių pozicijų. Partinėse derybose, žinote, daugumoje atvejų dominuoja kokie tai interesai, personalijų interesai, vieta mero ir panašiai. O aš matau Vilniaus miesto valdžios uždavinius šiek tiek kitaip. Todėl, kad 2009-ieji - ypatingai svarbūs metai Lietuvai ir jeigu tęsis šios derybos ir bus netvirta, nekvalifikuota valdžia, tai kentės miestas, miesto gyventojai, galų gale visos valstybės interesai“, - ketvirtadienio vakarą žurnalistams kalbėjo A.Brazauskas.

Beje, socdemų vadovas teigė sunkiai įsivaizduojantis nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamus liberaldemokratus valdančiojoje sostinės koalicijoje.

„Manau, kad labai sunku įsivaizduoti liberaldemokratų partijos dalyvavimą miesto valdyme, todėl kad ta reakcija, kuri yra... Be abejo, dalis vilniečių pasitikėjo „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininku, bet žiūrint į visą polinę situaciją Lietuvoje, manau, kad tai beveik nerealus dalykas“, - sakė LSDP lyderis.

Paklaustas, ar pats asmeniškai ketina dalyvauti minėtose aukščiausiojo lygio derybose, A.Brazauskas tai patvirtino.

Paklaustas, ar tai reikštų, kad derybos perimamos iš Vilniaus skyriaus lyderio A.Paleckio, A.Brazauskas atsakė: “Todėl, kad kiti derybininkai yra partijų pirmininkai, todėl manau, kad aš turiu visą teisę taip pat dalyvauti šiose derybose“.

A.Brazauskas čia pat patikslino, kad A.Paleckis yra skyriaus pirmininkas, jis nėra partijos vadovybės sudėtyje, jis atlieka savo darbą, „tačiau jei klausimas jau yra labai rimtas, partijų pirmininkai turi aptarti šitą klausimą“.

Priminus A.Paleckio kaskart kartojamus teiginius, jog pagal partijos statutą derybas dėl koalicijų veda partijos skyrius, A.Brazauskas kategoriškai nukirto: „Aš labai atsiprašau, aš noriu pabaigti diskusiją apie A.Paleckį, aš savo nuomonę išdėsčiau, daugiau nieko papildomai negaliu pasakyti. Pasakysiu po derybų“.

R.Adomavičius: politika – hobis

Dar ketvirtadienį dieną socdemų lyderis pripažino, jog socialdemokratai galimai palaikytų ir geresnį kandidatą į Vilniaus meto postą nei A.Paleckis, jei partijos dėl to sutartų.

Ketvirtadienio vakarą A.Brazauskas LSDP būstinėje jau susitiko su kitu potencialiu socialdemokratų kandidatu į Vilniaus mero postą laikomu socialdemokratų Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotoju verslininku Romu Adomavičiumi.

A.Brazauskas pripažino, jog R.Adomavičius vienas iš galimų partijos kandidatų į sostinės mero postą, tačiau čia pat teigė, jog socialdemokratai nekelia kategoriškos sąlygos, jog mero postas turi tekti būtent jiems.

Neoficialiomis žiniomis, R.Adomavičiaus, kaip galimo alternatyvaus kandidato į mero postą, pavardė buvo paminėta savaitės pradžioje vykusiame LSDP prezidiumo posėdyje.

Pats R.Adomavičius teigė, jog svarstytų pasiūlymą tapti kandidatu į mero postą, jei toks būtų, nors čia pat pridūrė, jog tai būtų nelengvas apsisprendimas.

„Galbūt svarstyčiau, bet turėčiau super stipriai galvoti“, - žurnalistams po susitikimo su A.Brazausku sakė R.Adomavičius.

R.Adomavičius sakė jau penkiolika metų užsiimantis tarptautinių krovinių pervežimų verslu.

Klausiamas, ar seniai dalyvauja politikoje R.Adomavičius buvo atviras: „Taip, visą laiką. Aš verslininkas ir hobi yra politika, labai daug metų“.

Pasiteiravus, ar panašaus statuso laikysis ir tapęs sostinės tarybos nariu, R.Adomavičius atsakė: „Bus matyt, gal aš nenorėsiu būti taryboj, gal išeisiu, dar visko gali būti, bet šiaip aš ruošiausi labai rimtai dirbti taryboje“.

LSDP Vilniaus skyriaus vadovas ir socialdemokratų rinkimų sąrašo lyderis A.Paleckis teigė besidžiaugiąs, kad partijos vadovybė toliau palaiko jo kandidatūrą į mero postą.

A.Paleckis sakė ketvirtadienio vakarą kalbėjęs su R.Adomavičium ir supratęs, jog pastarasis „atsiima savo net neiškeltą kandidatūrą“ ir palaiko būtent A.Paleckį.

A.Zuokas: A.Brazauskas supranta Vilniaus reikšmę valstybėje

„Man iš tiesų malonu girdėti, kad A.Brazauskas, kaip nedaugelis politikų Lietuvoje puikiai supranta Vilniaus miesto reikšmę visos valstybės gyvenime. Iš tiesų ir iki šiol koalicijas dėliodavo ir lemdavo ne į tarybą išrinkti nariai, bet partijų lyderių, vadovybės pozicijos, todėl yra labai logiška ir suprantama, kad partijų vadovai tą ir darytų. Manau, kad toks siūlymas priimtinas ir visiškai logiškas“, - socdemų pirmininko siūlymą derėtis aukščiausiuoju lygiu ketvirtadienį DELFI komentavo dabartinis Vilniaus meras Liberalų ir centro sąjungos vadovas Artūras Zuokas.

Pasak A.Zuoko, jaučiančios atsakomybę partijos neišvengiamai turi kalbėtis ir diskutuoti, ieškodamos galimo geriausio sprendimo.

„Normalioje politikoje dialogas neišvengiamas, nors tai nereiškia, kad tai jau čia būtinai kažkokie susitarimai bus pasiekti, tačiau reikia diskutuoti, kalbėtis, ieškoti kompromisų“.

A.Kubilius: socdemai turi apsispręsti, kas yra jų lyderis

Konservatorių partijos lyderis Andrius Kubilius minėtą A.Brazausko siūlymą derėtis partijų vadovų lygmeniu vertino pirmiausia kaip socdemų bandymus spręsti savo vidaus problemas.

„Socialdemokratai ieško būdų, kaip išspręsti savo vidaus problemas, aš galiu užjausti ir padėti ieškoti būdų, kaip tai spręsti. Derybos dėl Vilniaus koalicijos galėtų vykti normaliai, kaip ir kituose miestuose, jei socdemai artimiausiu metu išspręstų savo problemas ir nepaverstų Vilniaus miesto tų savo vidinių problemų įkaitu“, - ketvirtadienį DELFI sakė A.Kubilius.

Anot A.Kubiliaus, pagal Tėvynės sąjungos įstatus dėl koalicijų savivaldybių tarybose derasi gavusieji rinkėjų įgaliojimus į tarybas išrinkti partijos nariai.

„Galime aptarti ir partijų vadovybių lygiu problemas, bet susitarimus turi pasiekti tie, kurie dirbs Vilniaus taryboje“, - teigė konservatorių pirmininkas.

Pasak A.Kubiliaus, socialdemokratai turi galų gale padėti apsispręsti į Vilniaus tarybą išrinktiemsiems partiečiams, kas iš tikrųjų yra ir bus jų lyderis, t.y. atsakyti į paprastą techninį klausimą, ar A.Paleckis liks Seime, ar yra apsisprendęs dirbti savivaldybėje.

P.Auštrevičius: pasirodo, kalbėjom ne su tuo žmogum

Liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius taip pat teigė labiausiai pasigendąs aiškumo, kas yra socialdemokratų derybininkų lyderis.

„Geriausia kalbėtis su tuo, kuris turi kredencialus savo rankose. Pasirodo, kad mes kalbėjome ne su tuo žmogum, kuris sakėsi esąs numeris pirmas. Tai sveikinam paskyrus žmogų, kuris bus atsakingas už derybas. Iš tiesų pirmiausia sveikinčiau tai, kad pagaliau atsirastų aiškumas“, - teigė P.Auštrevičius.

Klausiamas, ar sėstų prie bendro derybų stalo, prie kurio galimai sėdėtų ir Liberalcentristų vadovas Artūras Zuokas, P.Auštrevičius sakė dėl to esąs „atsargiai skeptiškas“.

„Norėtume kalbėtis iškart su tais, su kuriais jaučiame bendrumą“, - teigė Liberalų sąjūdžio lyderis.

R. Pakso vadovaujama partija "Tvarka ir teisingumas" Vilniaus miesto taryboje turės 14 mandatų, antroje vietoje likusi Tėvynės sąjunga - 10, LiCS - 9 mandatus. LSDP ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija gavo po 6 mandatus. Liberalų sąjūdžiui teko 4 mandatai, o Lietuvos rusų sąjungai - 2 balsai. Kitos partijos į sostinės savivaldybės tarybą nepateko.