A.Kubilius ir G.Kirkilas kalbėjo penktadienio rytą telefonu.

„Parama asmeniui (R.Paksui - DELFI), kuris yra padaręs konstitucinį nusikaltimą, yra nesuderinama su bet kokia europietiška vertybių sistema. Jeigu tai liks ne vien jaunojo Algirdo Paleckio eiliniais nuotykiais, o visos socialdemokratų partijos pozicija, tai aš galiu prognozuoti, kad mūsų partijoje tikrai kils diskusija, ar galime remti taip besielgiančios partijos Vyriausybę“, - DELFI penktadienį sakė Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius.

Netrukus po minėto pareiškimo A.Kubilius sulaukė prezidento Valdo Adamkaus skambučio.

„Sulaukiau prezidento palaikymo už principingą poziciją“, - pokalbio su prezidentu turinį atpasakojo A.Kubilius.

V.Adamkus: jokių skambučių ir paramų nebuvo

Prezidentas Valdas Adamkus neigia telefonu kalbėjęs su konservatorių lyderiu A.Kubiliumi ir žadėjęs jam paramą.“Jokių skambučių ir jokių paramų nebuvo“, - pareiškė šalies vadovas.

Vilniuje prasidėjusioje Kaziuko mugėje susitikę V. Adamkus ir sostinės meras Artūras Zuokas nebuvo linkę kalbėti apie bręstančias permainas miesto savivaldybės taryboje.

„Tai yra partijų reikalas. Balsavimai atlikti, kėdžių mainyme, pirkime ar pardavime nedalyvauju ir nedalyvausiu“, - sakė V. Adamkus, paklaustas, kaip vertina besiformuojančią valdančiąją koaliciją Vilniaus taryboje.

Kiek vėliau Prezidentūra patikslino, kad prezidento skambučio penktadienio rytą A.Kubiliui vis tik būta.

„Prezidentas kalbėjosi telefonu penktadienį su Tėvynės sąjungos pirmininku, tačiau tai nebuvo pokalbis nei apie savivaldybių rinkimus, nei apie pozicijos palaikymą. Pokalbio turinio prezidentas nekomentuoja“, - DELFI penktadienį patikslino prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.


Liberalcentristų lyderis A. Zuokas taip pat nenorėjo komentuoti vykstančio valdžios formavimo sostinėje. „Patys įvykiai nereikalauja jokių komentarų, žmonės mato ir vertinasi patys“, - pareiškė Vilniaus meras.

Paklaustas, ar įsivaizduoja save Vilniaus tarybos opozicijoje kartu su konservatoriais, A. Zuokas pareiškė šiuo metu nieko neįsivaizduojąs, o švenčiąs Kaziuko dieną.

A.Paleckis nesieja Vilniaus reikalų su konservatorių parama

Konservatoriams pagrasinus, kad dėl socialdemokratų draugystės Vilniuje su liberaldemokratais gali neberemti mažumos Vyriausybės, Vilniaus socialdemokratų lyderis Algirdas Paleckis sako nemanantis, kad reikėtų sieti tuos dalykus, rašo Elta.

"Mes Vilniuje deramės dėl koalicijos, konservatoriai, matyt, dėl Seimo kelia tą reikalą, tačiau aš apie tai oficialiai dar nežinau. Nematau pagrindo sieti tuos du dalykus, nes konservatoriai turėjo ir turi pilną galimybę dalyvauti Vilniuje valdančiojoje koalicijoje, kuri galėtų sutvarkyti Vilnių, kaip reikalauja padorumas ir socialinis teisingumas", - penktadienį sakė A. Paleckis, paprašytas pakomentuoti konservatorių svarstymus apie galimą paramos mažumos Vyriausybei nutraukimą.

Vilniaus socialdemokratų lyderiui A. Paleckiui šiek tiek keista, kad konservatoriai nuolat "kabinasi" prie liberaldemokratų.

"Pradžioje jie kalbėjo, kad nepriimtinas jiems R. Paksas, dabar jie sako, kad nepriimtina ir visa frakcija. Tačiau negalima nematyti, kad daugelis vilniečių balsavo už R. Paksą.

Esminis dalykas yra sutvarkyti ir įvesti socialiniai teisingą tvarką Vilniuje, ir pati didžiausia kliūtis tam buvo Artūro Zuoko komanda. Vardan to aš tikėjausi ir tikiu, kad galima susivienyti įvairioms politinėms jėgoms. Bet jeigu mes kabinėsimės prie liberaldemokratų kažkokių momentų, tai tada galima kabinėtis prie konservatorių praeities, prie socialdemokratų praeities, ir mes nieko nepadarysime, ir darbai Vilniuje stovės", - sakė A. Paleckis.

G.Kirkilas: skeptiškai vertinu R.Paksą

Premjeras ir socialdemokratų rinkimų štabų vadovas Gediminas Kirkilas kritiškai vertino socialdemokratų lyderio Vilniuje A.Paleckio paskelbtus susitarimus su liberaldemokratų vadovu R.Paksu.

G.Kirkilas DELFI penktadienį sakė nesureikšminantis A.Paleckio ir R.Pakso pasirašyto susitarimo dėl galimos bendros koalicijos Vilniuje, taip pat teigė nesureikšminantis ir konservatorių lyderio A.Kubiliaus perspėjimų dėl konservatorių paramos mažumos Vyriausybei.

„Aš jau seniai esu sakęs, kad aš labai skeptiškai vertinu Rolandą Paksą kaip merą. Mes žinome, kai jis pirmąjį kartą buvo Vilniaus meru, kiek tuomet paliko skolų. Manau, kad pirmiausia reikia labai gerai išsiaiškinti, kokia yra programa, kokie yra tikslai, tokios galimos koalicijos. Man tas kol kas nėra aišku. Aš nesureikšminu šitų susitarimų ir pareiškimų, tai yra taktiniai dalykai, pozicija, manau dar gali keistis“, - teigė G.Kirkilas.

Premjeras teigė žinąs, jog A.Paleckio veiksmams esama nepritarimo ir tarp dalies Vilniaus socialdemokratų skyriaus narių, be to, G.Kirkilo žiniomis, kai kurie būsimieji socialdemokratų frakcijos sostinės taryboje nariai buvo nustebę ir neinformuoti apie ketvirtadienio vakarą įvykusį A.Paleckio ir R.Pakso susitarimą.

G.Kirkilas teigė apie A.Paleckio ir R.Pakso pasirašytą susitarimą taip pat sužinojęs jau po pasirašymo.

„A.Paleckis pirma pasirašė, o po to paskambino ir pranešė“, - teigė G.Kirkilas.

Paklaustas, kaip vertina tokį A.Paleckio derėjimąsi, premjeras teigė, jog Vilniaus socialdemokratų lyderis galėtų labiau derinti savo veiksmus ir pozicijas su partijos kolegomis.

A. Brazauskas: variantų gali būti įvairių

„Kombinacijų visokių gali būti. Taip aš ir vertinu. Todėl, kad vyksta, kaip visuomet, derybos. Tos derybos nebūtinai turi per vieną dieną baigtis. Čia yra netvirtas susitarimas, o yra tiktai toks ketinimų protokolas, kad kokios tai vienos iš kombinacijos metu galėtų būti ir toks dalykas. Taip kad galutinai nieko nevertinu. Vertinsiu tada, kai jau suformuos koaliciją. O dabar tai variantų visokių bus. Matyt, dar ne vienas“, – Žinių radijui sakė A. Brazauskas.

Socialdemokratų partijos pirmininkas, į klausimą, ar A. Paleckis, prieš pasirašydamas susitarimą, su juo tarėsi, atsakė teigiamai.

R.Paksas: nepykite, bet meras bus R.Paksas

Vėlų ketvirtadienio vakarą Socialdemokratų partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo Vilniaus miesto taryboje. Socialdemokratų sąrašo Vilniuje lyderis Algirdas Paleckis teigia neprieštaraujantis, kad libdemų lyderis Rolandas Paksas taptų Vilniaus meru.

Panašią sutartį liberaldemokratai antradienį sudarė su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovais, kurie esą automatiškai turėtų prisijungti prie antrojo susitarimo. Tokia koalicija turėtų 26 vietas taryboje - tik minimalią persvarą, todėl žadama vilioti ir kitas partijas.

„Šiandien - istorinis vakaras, nes ką tik sudėjome su Algirdu Paleckiu (socialdemokratų kandidatų sąrašo sostinėje lyderiu - DELFI) parašus ir sutarėme, kad dirbsime kartu“, - DELFI sakė liberaldemokratų pirmininkas Rolandas Paksas.

Anot jo, iš karto buvo pasidalinti ir postai: „A. Paleckis bet kokiu atveju bus vicemeras, o kokią sferą kuruos, pasirinks pats. Nepykite, bet meras bus R. Paksas“.

Išankstiniais duomenimis, partija "Tvarka ir teisingumas" Vilniaus miesto taryboje turės 14 mandatų, antroje vietoje likusi Tėvynės sąjunga - 10, Liberalų ir centro sąjunga - 9 mandatus.

Socialdemokratų partija ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija gavo po 6 mandatus. Liberalų sąjūdžiui teko 4 mandatai, o Lietuvos rusų sąjungai - 2 balsai. Kitos partijos į sostinės savivaldybės tarybą nepateko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją