Tuomet bendrovės "Avia Baltika" prezidentas J.Borisovas buvo apdovanotas kaip Lietuvos aviatorių rėmėjas.

Sprendimą pakeisti ankstesnį dekretą dėl J.Borisovo apdovanojimo V.Adamkus priėmė atsižvelgdamas į Valstybės apdovanojimų tarybos patarimą ir remdamasis Valstybės apdovanojimų įstatymo straipsniu, numatančiu, kad „jeigu apdovanotųjų veika žemina apdovanotojo vardą, Respublikos Prezidentas gali išbraukti šiuos asmenis iš ordinų kavalierių ar medaliais, kitais pasižymėjimo ženklais apdovanotųjų sąrašo“.

Kaip teigiama trečiadienį išplatintame prezidento spaudos tarnybos pranešime J.Borisovo „padarytas tyčinis nusikaltimas žemina apdovanotojo vardą (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2005 m. spalio 18 d. nutartis)“.

Pagal įstatymą, J.Borisovas privalo jam įteiktą medalį ir apdovanojimo dokumentus grąžinti ordinų kancleriui.

Seimo narių grupė dar 2004 metais kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydama ištirti, ar prezidento 2001 m. dekretas dėl apdovanojimo J.Borisovui neprieštarauja Konstitucijai ir tuo metu galiojusiam Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjo ženklų įstatymui.

Seimo nariai abejojo, ar J.Borisovas galėjo būti apdovanotas Dariaus ir Girėno medaliu, nes jis, jų teigimu, buvo teisėsaugos pareigūnų akiratyje, o apdovanoti galima tik lojalius Lietuvai asmenis.

KT šio Seimo narių prašymo kol kas nėra nagrinėjęs ir prezidentui pakeitus ankstesnį dekretą greičiausiai minėtos bylos nebenagrinės.

KT 2003 m. gruodį nagrinėjo buvusio prezidento Rolando Pakso dekretą, kuriuo J.Borisovui buvo suteikta Lietuvos pilietybė išimties tvarka, ir nustatė, kad jis prieštarauja Konstitucijai.

Ordinų kanclerio pareigas laikinai vykdantis Prezidento patarėjas Česlovas Atkočaitis kreipėsi į valstybės institucijas, prašydamas informuoti apie jiems žinomus atvejus, kai apdovanotieji ordinais, medaliais ar kitais pasižymėjimo ženklais asmenys buvo nuteisti už tyčinių nusikaltimų padarymą.

Trečiadienį V.Adamkus taip pat pakeitė ankstesnį 2000 m. dekretą, kuriuo Lietuvos nepriklausomybės medaliu buvo apdovanotas filosofas Jurijus Radovičius. Pastarasis apdovanojimo praėjusią savaitę atsisakė pats.

Nubaustas už grasinimus

DELFI primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2005 metų spalį panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį ir paliko galioti Vilniaus pirmosios apylinkės teismo nutartį, pagal kurią Rusijos pilietis Jurijus Borisovas buvo nuteistas ir jam skirta 10 tūkst. litų bauda už grasinimus eksprezidentui Rolandui Paksui.

Ši Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos pilietybės J.Borisovas neteko 2004 metų gruodžio 31 dieną įsigaliojus Konstitucinio Teismo nutarimui, kuriuo R.Pakso dekretas dėl pilietybės verslininkui suteikimo buvo pripažintas neteisėtu.

Per rinkiminę kampaniją J.Borisovas buvo dosniausias R.Pakso rėmėjas. Jo vadovaujama bendrovė „Avia Baltika“ politikui skyrė 1,2 mln. litų.