"Kaip tas tyrimas buvo vykdomas, štai kur yra turbūt yra šokiruojantis dalykas", - interviu televizijos TV3 laidai "Savaitės komentarai" sakė prezidentas.

Jis teigė sutinkantis, kad VSD yra problemų, tačiau, prezidento nuomone, Seimo komiteto atliktas tyrimas parodė "mūsų politinės kultūros lygį ir supratimą".

"Mūsų partiniame gyvenime, ypač žvelgiant pastariosiomis dienomis, kaip buvo elgiamasi, kaip svarstomi valstybės reikalai Seimo lygyje... Visa Lietuva matė, tai buvo šokiruojantis dalykas. Frakcijų vadai Lietuvos reikalus tvarkė taip, lyg jie tvarkytusi savo kišenėse, vienas kitam duosiu neduosiu, tu toks, aš kitoks. Kiti sako - čia mano beveik vos ne partija, ką aš noriu tą darau. Štai kokioje atmosferoje mes dirbame", - kalbėjo V.Adamkus.

Jo nuomone, aršios kritikos ir puolimo VSD vadovybė galėjo sulaukti dėl pačiame departamente atliekamų pertvarkymų ir iškeltų problemų.

Komentuodamas tai, kad iki šiol iš Seimo negavo prieš dvi savaites prašytos parlamentinio tyrimo medžiagos, V.Adamkus akcentavo, kad valstybės prezidentui yra "prieinama bet kokia paslaptis, dokumentas, įrodymas".

"Jam (prezidentui-BNS) rašyti raštus komitetui, prašyti, maldauti medžiagos, kuri jam, kaip aukščiausiam valstybės pareigūnui, turbūt priklauso pirmiau nei bet kokiam komitetui, atsiprašau: aš tada noriu klausti, kokią valstybinės santvarkos nuovoką ir supratimą mes turime", - sakė V.Adamkus.

"Jeigu valstybės prezidentas asmeniškai siunčia savo patarėją prašydamas medžiagos ir jam atsakoma, parašyk raštą ir galbūt jo didenybei pirmininkui atneškite, tada mes duosime ar svarstysime, aš nežinau ar yra kita pasaulyje valstybė, kuri išdrįstų tokį dalyką padaryti", - pabrėžė prezidentas.

Paklaustas, ar tai jį įžeidė, V.Adamkus teigė, kad įžeidė ne jį, o prezidento instituciją, kuriai buvo parodyta nepagarba.

Prezidentas beveik prieš dvi savaites per savo patarėją paprašė parlamentinį tyrimą atlikusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) vadovo Algimanto Matulevičiaus medžiagos, kuria remiantis buvo padarytos išvados, tačiau pastarasis teigia, kad šalies vadovas privalo raštu pateikti prašymą Seimo vadovui.

Seimas antradienį patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto VSD veiklos tyrimo išvadas, kuriose pažymima, jog, departamente yra daug trūkumų , o jo generalinis direktorius A.Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti departamento darbą ir jam vadovauti.

Išvadų kritikai teigė, kad jos nėra aiškiai motyvuotos, daugeliu atveju grindžiamos tik prielaidomis ar parlamentarų nuomone bei prieštaringos.

Penktadienį VSD vadovas A.Pocius įteikė V.Adamkui atsistatydinimo pareiškimą, tačiau šalies vadovo sprendimu, dirbs šiose pareigose tol, kol bus paskirtas naujas saugumo vadovas.

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.