„Galiu užtikrinti, kad kandidatuosime visose savivaldybėse. Be to, rinkimuose planuojame užimti pirmą arba antrą vietą“, – savaitraštį „Panorama“ tikino Darbo partijos (DP) pirmininkas Kęstutis Daukšys.

Šiomis dienomis DP pranešė jau patvirtinusi kandidatų sąrašą į Kauno miesto savivaldybės tarybą. Partijos kandidatu į Kauno mero postą įvardijamas DP Kauno skyriaus pirmininkas parlamentaras Saulius Girdauskas.

„Panoramos“ žiniomis, į Kauno merus taip pat pretenduos šiuo metu šias pareigas einantis Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pavaduotojas Arvydas Garbaravičius, partijos „Tvarka ir teisingumas“ (liberalai demokratai) Kauno miesto koordinatorius Rimas Antanas Ručys, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Kauno miesto skyriaus pirmininko pavaduotojas Gintautas Labanauskas ir Tėvynės sąjungos (TS, konservatoriai) narys Andrius Kupčinskas.

Apklausų lyderiai

Partijų atstovai sakė, kad kandidatų sąrašai sudaromi įvertinus politikų pasiekimus ir galimybes nugalėti, taip pat remiantis sociologiniais tyrimais. Į sąrašų sudarymą partijų centrinės būstinės esą nesikiša: politikų reitingavimas yra skyrių prerogatyva. Tiesa, reitingavimo principas negalioja, renkant sąrašų lyderius.

Anot TS sekretoriaus Arvydo Vidžiūno, sąrašo vedliais turi būti tik stiprios ir charizmatiškos asmenybės. „Ypač ieškome partiečių autoriteto nusipelniusių lyderių, nes savivaldybių rinkimuose turi grumtis ne atskiri žmonės, bet komanda“, – kalbėjo A. Vidžiūnas.

Konservatorių lyderiu sostinėje tapo Vilniaus miesto tarybos narys Kęstutis Masiulis. „Vilniaus savivaldai laikas keistis, jai reikia šviežio kraujo, nes dabartinės valdžios sprendimai prasilenkia su moralinėmis vertybėmis. Specialiai rinkimams sukūrėme humoristinį šūkį: išrinkus konservatorius visam Vilniaus verslui bus taip gerai kaip dabar „Rubiconui“, – juokėsi A. Vidžiūnas.

Konservatoriai rinkėjų palaikymo tikisi ne tik sostinėje, bet ir Utenoje, Anykščiuose, Lazdijuose, Raseiniuose ir Palangoje. Jo teigimu, po savivaldos rinkimų rezultatų konservatoriai imtųsi derėtis dėl koalicijų su visomis partijomis, išskyrus DP.

Vėl apgauti

„Manau, tai tik šnekos. Galbūt konservatoriai tuo ir tiki, tačiau visiems žinoma, kad partijos po rinkimų ieško kompromisų, tampa nuosaikesnės ir žvalgosi, su kuo susivienyti, kad gautų kuo daugiau įtakos rajonuose ir visoje šalyje“, – kalbėjo LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis.

LSDP pretendentas į sostinės merus bus partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas Algirdas Paleckis. Jis konkuruos su liberaldemokratų vadovu Rolandu Paksu, darbiečiu Alvydu Pociumi ir liberalcentristu, dabartiniu Vilniaus savivaldybės šeimininku Artūru Zuoku.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas pretenduos į Kėdainių mero postą. Pasak V. Andriukaičio, nieko bloga, kad Seimo nariai tampa kandidatų į savivaldos rinkimus sąrašų lyderiais.

„O kodėl parlamentarai negali būti įtraukiami į sąrašus? Kas čia gali būti sąžininga ar nesąžininga, jei garsiai ir aiškiai pareiškiame, kad tai darome siekdami sau palankesnių rinkimų rezultatų. Kas čia tokio, jei Seimo narys nori padėti savo skyriams ir partijai? Ne paslaptis, kad parlamentaro vardas suteikia sąrašui patikimumo kreditą. Jei Seimo narys laimės rinkimus, jis atsisakys parlamentaro mandato – viskas aišku ir skaidru“, – aiškino V. Andriukaitis.

A. Vidžiūno manymu, tai nesąžininga rinkėjų atžvilgiu. „Žmonės išrinks Seimo narį, šis savo mandatą padovanos partiečiui, o pats išvyks atgal į Vilnių. Rinkėjai jausis apgauti“, – sakė konservatorius.

Verslo klanų žaidimai

Konservatoriai ir DP jau yra sudarę beveik visų pretendentų į kandidatus savivaldybių rinkimuose sąrašus. Kitos partijos kol kas yra apsisprendusios tik dėl sąrašų vedlių, o visus kandidatus paskelbti planuoja kitų metų sausio viduryje.

Gruodžio apklausos duomenimis, didžiausios sėkmės savivaldybių tarybų rinkimuose galėtų tikėtis konservatoriai (13,1 procento) – jie pralenktų valdančiąją LSDP (10,7 procento.). Nemažai savivaldybių tarybų narių mandatų turėtų gauti ir DP bei liberaldemokratų atstovai. Rinkimuose už šiedvi partijas atitinkamai balsuotų 7,6 ir 7,5 procento apklaustųjų.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ gruodį atliktos apklausos duomenimis, net 45,7 procento respondentų teigė neisiantys į rinkimus arba dar nežinantys, už ką balsuoti.

„Man neįtikima, kad dar tiek daug rinkėjų ateitų balsuoti, juk žmonių balsai savivaldos rinkimuose absoliučiai nieko nelemia. Tai paprasčiausi verslo klanų žaidimai. Kuri gauja iki rinkimų sugebės daugiau sukompromituoti kitus, ta ir turės daugiau šansų laimėti“, – „Panoramai“ situaciją komentavo politologas Vytautas Radžvilas.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją