Visas sutartis ministerija sudaro konkursų laimėtojus išrinkusi pagal ekonominį naudingumą. Konkursai, baigiami prieš pat valdžių kaitą, papiktino kandidatą į aplinkos ministrus: Valentinas Mazuronis žada tik perėmęs ministerijos vairą užsakyti jos veiklos auditą.

Sutartis pasirašyti nutarė tuoj po rinkimų

Aplinkos ministerijos DELFI pateiktais duomenimis, ministerija nutarė sudaryti šešias viešinimo paslaugų sutartis. Sprendimai pasirašyti šias sutartis priimti per maždaug savaitę – tarp lapkričio 5 ir 13 dienų.

Didžiausia suma – 1,35 mln. Lt – teks bendrovei „Open Agency“. Už šiuos pinigus konkurso laimėtoja užsiims televizijos ir radijo laidų aplinkosaugine tematika kūrimu. Dar kiek daugiau nei milijonas litų atseikėta bendrovei „RSVA Infor“. Tokią sumą Aplinkos ministerijai atsieis pažintinių TV laidų apie gamtą ciklas.

Trečią pagal dydį sutartį su ministerija sudaro bendrovių „Idea mecca“, „Ekspozona“ ir „Epasas.lt“ konsorciumas. Jos gaus kiek daugiau nei 687 tūkst. Lt „darnaus vystymosi aktualijų sklaidai televizijos laidose, spaudoje ir informacinei kampanijai internete“.

Dar 239,58 tūkst. Lt Aplinkos ministerijai kainuos „radijo laidų ciklai aplinkosauginių aktualijų tema įvairiose radijo programose“. Šias paslaugas teiks pagal jungtinės veiklos sutartį dirbsiančios bendrovės „Finder Vilnius“ ir „Publicum“.

Už energijos taupymo, rūšiavimo ir kitų iniciatyvų propagavimą nacionalinėje ir regionų žiniasklaidoje ministerija sumokės 207,15 tūkst. Lt, šias paslaugas teiks bendrovė „Ministerium“ viešoji įstaiga „Socialiniai projektai“.

Ministerija taip pat nutarė investuoti į socialinius tinklus. Už 293,54 tūkst. Lt socialiniuose tinkluose aplinkosauginę informaciją skleis viešoji įstaiga „Kultūros idėjų centras“.

Ministerijos DELFI pateiktais duomenimis, visos įmonės, su kuriomis sudaromos sutartys, savo pirkimo dalyse buvo pateikusios mažiausias kainas. Tiesa, keli pigesni pasiūlymai buvo atmesti konkurso eigoje ir galutinės stadijos nepasiekė. Pasiūlymų atmetimo motyvai – neatitikti konkurso reikalavimai arba tai, kad įmonės nepagrindė neįprastai mažos kainos.

Ministro atstovas sutarčių su valdžios kaita nesieja

Aplinkos ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas DELFI teigė, kad pirkimo procedūros konkursuose, su kurių laimėtojais sudaromos sutartys, pradėtos šių metų liepos 10 d. T. Beržinskas tikina, kad sutarčių pasirašinėjimas tuoj po G. Kazlausko liberalcentristams tragiškai pasibaigusių rinkimų neturi nieko bendra su valdžių kaita.

„Pirkimo procedūrų eiga, terminai vykdomi Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka ir terminais bei reikalavimais. Pirkimo sąlygos parengtos pagal Viešųjų pirkimų tarnybos 2010-05-21 direktoriaus įsakymu Nr. 1S-81 patvirtintas standartines informavimo ir viešinimo paslaugų viešojo pirkimo atviro konkurso sąlygas, kuriose nustatyti ekonominio naudingumo vertinimo reikalavimai“, - teigiama aplinkos ministro atstovo DELFI pateiktame raštiškame komentare.

V.Mazuronis žada auditą

Kandidatas į aplinkos ministrus V. Mazuronis DELFI teigė girdėjęs apie dar didesnį sutarčių pasirašinėjimo bumą ministerijoje, kurios vairą jam nutarė patikėti naujoji valdančioji koalicija. Politikas nemano, kad pasipylę milijonai nesusiję su valdžių kaita.

„Jie bando priimti sprendimus staigiai, kurių nebūtų galima atšaukti. Tikrai būtina bus padaryti paskutinių metų ar bent jau pusmečio auditą ir pasižiūrėti tuos visus dalykus. Kad jie stengiasi dabar visose ministerijose visus pinigus išleisti, sutartis sudaryti ir tokiu būdu iš esmės padaryti viską, kad ateinantieji būtų su surištomis rankomis – tai akivaizdu“, - sakė V. Mazuronis.

G. Kazlauskas – vienintelis aštrios prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos sulaukęs šios Vyriausybės ministras, išdirbęs iki kadencijos pabaigos. Šalies vadovė aplinkos ministrą pirmiausiai kritikavo už neveiklumą. Beje, vienas didesnių skandalų G. Kazlausko politinėje karjeroje taip pat buvo susijęs su viešinimo paslaugomis – po politinių kivirčų ir pareiškimų apie spaudimą įstrigo didžiulės vertės renovacijos viešinimo paslaugų pirkimas.