Antradienį Seime žurnalistų kalbintas A. Anušauskas dar kartą pakartojo, kad nesutinka su rotacija, tai yra nesutinka ministro posto iškeisti į NSGK pirmininko vietą.

„Aš nenorėčiau, kad ta situacija kaip nors kartotųsi. Pavyzdžiui, įsivaizduokit mane NSGK pirmininku ir bet kuris paklausimas į Krašto apsaugos ministeriją, bet kuris dalykinis klausimas būtų traktuojamas dviprasmiškai – kaip spaudimas <...>. Aš nenorėčiau tokios situacijos.

Išties aš dirbau su tais žmonėmis, kuriuos gerbiu, manau, kad jie tikrai nusipelno normalaus požiūrio į jų darbą. Juk Krašto apsaugos ministerijoje tikrai nedirbau vienas, už manęs dirbo dešimtys, šimtai žmonių. Manau, kad tos situacijos, kurios trukdė jų darbui, jos neturėtų kartotis“, – dėstė politikas.

Jis teigė, kad ir pats nemato savęs NSGK pirmininko pareigose, esą reikia „atvėsti“.

„Dabar populiarius terminas, kalbant apie atvėsimą, tai aš norėčiau atvėsti artėjant šiltajam sezonui“, – pažymėjo A. Anušauskas.

Jis tikino, kad Krašto apsaugos ministerijoje kūrė antikorupcinę aplinką.

„Jeigu kas nors mėgindavo daryti kokias nors užuominas, mes tų žmonių niekur daugiau neįsileisdavom. Taip, tai buvo vienetiniai atvejai, bet vis dėlto jų būdavo, – užsiminė A. Anušauskas ir nenorėjo leistis į detales. – Šiuo atveju mes nesame, ir aš nesu, kažkoks tarnybų žmogus, kuris iš karto įrašinėja ar dar ką nors daro, tiesiog tai buvo pranešimai žmonių, kurie, aš manau, sąžiningai vykdė savo pareigas.“

Ministras vertino, kad politikams reikėtų labiau susirūpinti nedeklaruotų susitikimų su lobistais kontrole:

„Norėjau informuoti, kad mūsų krašto apsaugos sistemoje sukurta antikorupcinė aplinka veikia, jokių skandalų nedaleidome, įtakos, kurios buvo daromos, jos buvo apribotos ir atmestos, ir šiuo atveju, kuo, aš manau, reikėtų susirūpinti, tai tuo, kad politinį lobizmą reguliuojantys įstatymai nebūtų formalūs. Nebūtų formali kažkokia registracija, kad vis dėlto tai būtų kažkokiu būdu kontroliuojama. Kaip, koks mechanizmas galėtų būti, išties Seimas, pirmiausia, turėtų galvoti save.“

Kasčiūnas: ministrui užduotis bus kalbėtis su opozicija


Ar nedeklaruotų susitikimų su lobistais problema iš tiesų aktuali?

Sunku pasakyti, vertino L. Kasčiūnas.

„Čia, turbūt, kiekvienas vertina įvairiai. Tiesą sakant, reikia dar vieną dalyką turėti galvoje. Mums, kaip NSGK, yra rekomendacija, išsakyta dar praeitoje kadencijoje iš Valstybės saugumo departamento, kad kartais reikia skelbti mažiau viešų susitikimų“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad tai – balanso klausimas.

„Gynybos pramonė – kur problema? Mes jos niekados nematėm kaip integralios saugumo ir gynybos dalies. Žiūrėjom į ją kaip į kažką, kad kažkas nori kažką parduoti, prekiauti. Bet jeigu nori mažinti priklausomybę nuo tiekimo grandinių, jeigu nori užkurti gynybos pramonę Lietuvoje, amuniciją, kas yra kritiškai svarbu, ką parodė karas Ukrainoje, tu turi kalbėtis“, – tęsė L. Kasčiūnas.

Tiesa, jis kaip komiteto pirmininkas teigė neturėjęs žinių apie kurių nors kitų komiteto narių pažeidžiamumą.

Laurynas Kasčiūnas

Kalbėdamas apie tai, kas galėtų eiti NSGK pirmininko pareigas, jeigu jis taptų ministru, L. Kasčiūnas pažymėjo, kad komitete ir frakcijoje yra stiprių žmonių, kurie turi milžiniškos patirties krašto apsaugos srityje.

Politikas išskyrė buvusį kariuomenės vadą, parlamentarą A. Pocių, kuris esą tikrai galėtų eiti pirmininko pareigas, o jo patirtis dabar, kai norima įgyvendinti šaukimo pertvarką, esą būtų neįkainojama.

Trečiadienį L. Kasčiūnas turėtų susitikti su prezidentu Gitanu Nausėda. Jeigu šalies vadovas klausinės apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje, L. Kasčiūnas tvirtino, kad į tai atsakys, jau esą turi ir idėjų.

„Turėsiu ką pasiūlyti kalbantis – didinti atsparumą, didinti vidinį imunitetą.

Kaip tik šiandien kalbėjau su buvusiu STT vadovu Žydrūnu Bartkumi, mano požiūriu, puikiu vadovu. Paprašiau patarimų, kaip jo akimis, ką reikėtų daryti krašto apsaugos sistemoje. Jis irgi mato tam tikro uždarumo problematikos, bet ne dabar, čia tiesiog – sisteminė problema.

Šitoje vietoje yra idėja, kad gal būtų galima kažkokį darinį, padalinuką sukurti Gynybos agentūroje, kuris užsiimtų būtent rinkos tyrimais, kainų lyginimais. Per tai turėtų sąveiką ir su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), su kitomis tarnybomis, – komentavo politikas.

– Kitas variantas – suformuoti labai aiškią užduotį STT, kad jie į savo veikimo lauką įtrauktų ir krašto apsaugos pirkimus. Tai tų variantų yra, aš turėsiu ką pasiūlyti.“

Kad ir kas bus naujasis krašto apsaugos ministras, L. Kasčiūno matymu, pirma užduotis jam bus sugrąžinti opoziciją prie stalo ir tartis dėl gynybos finansavimo.

„Aš tikrai pasirengęs padaryti viską, kad mes nuoširdžiai pasikalbėtumėm ir galbūt rastumėm kažkokį variantą“, – sakė Seimo narys.

Kaip galimas kandidatas į ministrus L. Kasčiūnas sulaukė koalicijos partnerių Laisvės partijos kritikos – esą politiko vertybinės nuostatos netinkamos, o požiūris žmogaus teisių klausimais homofobiškas. Priekaištų politikas sulaukė ir iš opozicijos dėl praeities.

L. Kasčiūnas
Ginsime ir Laisvės partiją, ir Laisvės partijos rinkėjus. Aš tą pažadu.

Atsakydamas į tai, politikas pažadėjo, kad gins visus piliečius nepriklausomai nuo jų pažiūrų:

„Laisvės partijai noriu pasakyti labai paprastą dalyką: ginsime visus Lietuvos piliečius nepaisant jų pažiūrų. Aš vadovaujuosi tokia nuostata. Man kiekvienas pilietis – ar jis mane myli, ar gerbia, ar manęs nekenčia – yra vienodai brangus. Ginsime ir Laisvės partiją, ir Laisvės partijos rinkėjus. Aš tą pažadu. Tikiu, kad taip pat vadovautųsi ir Laisvės partija.“

Kol nėra oficialių sprendimų, L. Kasčiūnas nesiėmė drąsiai kalbėti apie galimą būsimą komandą ministerijoje. Bet svarstė, kad kai kurie viceministrai, kurie dirba gerai, galėtų likti pareigose.

Seimo pirmininkė: spręs, pirmiausia, konservatorių frakcija


Prerogatyvą siūlyti kandidatą į NSGK pirmininkus turi Seimo konservatorių frakcija, teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Frakcija, pasak jos, matyt, ir spręs.

„Ministras A. Anušauskas yra pasisakęs keliomis temomis taip pakankamai, sakyčiau, net neatsakingai užmetęs šešėlį ant Seimo, matyt, dabar bus aiškinamasi dėl tų išsakytų minčių pagrįstumo, kol kas nebuvo jas pagrindžiančių faktų.

Tai, kaip jau apsispręs konservatorių frakcija, kurį kandidatą teikti į pirmininkus, tuomet ir bus vertinimai“, – parlamente žurnalistams komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Žinia apie A. Anušausko atsistatydinimą buvo netikėta. A. Anušauskas aiškino, kad pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime, sulaukė iš premjerės.

Kaip teigė politikas, jis tokios „rokiruotės“ atsisakė.

Tuo pačiu A. Anušauskas užsiminė apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje – politikas tikino susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“, teigė užkirtęs kelią bandymams papirkti krašto apsaugos darbuotojus.

Savo ruožtu I. Šimonytė teigė pasiūliusi ministrui atsistatydinti, nes pasigedo jo aktyvumo, pavyzdžiui, telkiant paramą šaukimo reformai.

Politikė tikino, kad ministro užuominos apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje ją nustebino ir suneramino. Pats A. Anušauskas, anot I. Šimonytės, per vadovavimo ministerijai laikotarpį nėra kreipęsis į ją, pranešdamas apie galimą korupciją ar neskaidrius sandorius krašto apsaugos srityje, viešuosiuose pirkimuose.

Numatomas prezidento ir Kasčiūno susitikimas


Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) anksčiau komentavo, jog šių metų vasario 9 dieną iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) gavo vieną informacinio pobūdžio raštą apie Seimo nario Raimundo Lopatos pateiktus klausimus ministerijai dėl organizuojamų viešųjų pirkimų.

STT nurodė, kad gautą informaciją vertina. Ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, niekam nėra pareikštų įtarimų.

STT taip pat pažymėjo, kad 2020–2024 metais iš KAM negavo kokios nors informacijos apie bandymus papirkti ministerijos darbuotojus, organizuojančius viešuosius pirkimus, ar jiems daromą spaudimą.

Prezidentas A. Anušausko užuominas apie galimą korupciją įvertino kaip labai rimtas. Į ministro pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija.

Seimo mažumai priklausančios partijos šeštadienį pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas.

Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kazys Starkevičius, Laurynas Kasčiūnas

Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas teigė, kad yra pasiruošęs sėsti į krašto apsaugos ministro postą. Pasak jo, tą jis padarys jei tik sulauks pasiūlymo.

I. Šimonytė vertino, jog būtų logiška, jei A. Anušauskas ir L. Kasčiūnas apsikeistų pareigomis, bet, pasak jos, į ministro postą svarstomos ir kitos kandidatūros.

Antradienį premjerė I. Šimonytė pateikė prezidentui L. Kasčiūno kandidatūrą į krašto apsaugos ministrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)