"Tai nėra jokie teroristai, ir nereikia čia įžvelgti kažkokių teroristų", - pirmadienį susitikime su Baltarusijos valstybinio ekonomikos universiteto studentais bei dėstytojais pareiškė A.Lukašenka, praneša Rusijos naujienų agentūra "Intrefax".

Baltarusijos vadovas kalbėjo ir apie incidentą, kai butelis su Molotovo kokteiliu buvo įmestas į Rusijos ambasados Minske teritoriją.

„Tuos žmonės surado, šiandien jie politiniai kaliniai – Lietuva garsiai klykė, kad jie yra politiniai kaliniai. O kai jiems tuos butelius įmetė – tai terorizmas. Štai jų politika. Tai ne dvigubi standartai, tai tiesiog „žlobų“ politika“, - pažymėjo A. Lukašenka.

„Štai, mes (Lietuva, red.) laukiame iš Lukašenkos, ką jis pasakys apie tai, kad į Lietuvos teritoriją buvo mesti tie buteliai. O aš laukiu, ką jie pasakys apie tai, kad jie švedų lėktuvą per savo teritoriją praleido ir įleido į Baltarusijos erdvę. Štai jiems mano atsakymas. Kodėl iki šiol tyli? Esu įsitikinęs, kad metė jokie ne teroristai. Jeigu jie čia teroristai, tai ir ten teroristai, kai buvo įvykdytas nusikaltimas prieš rusus“, - pareiškė Baltarusijos vadovas.

A. Lukašenka taip pat priminė apie dvigubus standartus vertinant už mokesčių nemokėjimą Baltarusijoje nuteisto Aleksandro Beliackio bylą. „Informaciją mums pateikė Europos Sąjunga per Lietuvą, kur jis slėpė pinigus. Taip, Amerikoje galima gauti įkalinimą iki gyvos galvos už mokesčių nemokėjimą – tai normalu“, - pažymėjo A. Lukašenka.

Lapkričio 6-osios vakarą į Lietuvos ambasados Baltarusijoje teritoriją buvo įmesti du buteliai su padegamuoju skysčiu - vadinamieji Molotovo kokteiliai. Kilusias liepsnas užgesino diplomatinėje atstovybėje dirbantys Lietuvos policijos pareigūnai.

Dėl šio įvykio Užsienio reikalų ministerijoje buvo pareikštas protestas Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje Vladimirui Dražinui.

Baltarusijos teisėsauga pradėjo tyrimą dėl chuliganizmo.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris išpuolį prieš Lietuvos diplomatinę atstovybę pavadino teroristiniu išpuoliu.

Lietuva dar svarsto, kaip atsakyti į Baltarusijos prašymą suteikti teisinę pagalbą tiriant neteisėtą sienos kirtimą, kai švedų aktyvistai liepos mėnesį iš Lietuvos įskrido į Baltarusiją nedideliu lėktuvu ir išmėtė tūkstantį pliušinių meškiukų su šūkiais už žodžio laisvę.

"Mes esame gavę prašymą, bet dar nesame į jį atsakę. Kokia apimtimi ir kaip į jį atsakyti, dar sprendžiama", - BNS praeitą savaitę sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Atskirą tyrimą beveik tris mėnesius atliekanti Lietuvos teisėsauga kol kas įtarimų niekam nėra pareiškusi.