„Jeigu bent vienas žingsnis iš jų nebus įgyvendintas, tokiu atveju svarstysime koalicijos sutarties peržiūrėjimą. Nematau didesnių problemų dirbti mažumos vyriausybėje“, - žurnalistams sakė A. Kubilius.

Tuo tarpu R. Palaitis trauktis neketina, LiCS taip pat nerodo jokio noro deleguoti kitą politiką į vidaus reikalų ministro postą.

Beje, po aštrių LiCS lyderio Algio Čapliko replikų premjeras jau atsargiau kalba apie jo esą duodą pažadą patraukti R. Palaitį iš vidaus reikalų ministro posto. „Mes esam kalbėjęsi, visi koalicijos partnerių vadovai, apie taip vadinamus keturis žingsnius, kurie apima ir ministro pakeitimą“, - teigė A. Kubilius, pridurdamas, kad LiCS pateikti reikalavimai nėra „vien Kubiliaus ar vien Masiulio“ pasiūlymas, mat jie buvo aptarti koalicijos partnerių lyderių lygyje.

Tiesa, vienas konservatorių reikalavimas pakito – jie tebereikalauja nutraukti konkursą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo pareigoms užimti, tačiau nebesiekia, kad į postus būtų grąžinti buvę tarnybos vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas. Dabar reikalaujama, kad po pertvarkos, A. Kubiliaus žodžiais – „po gero mėnesio“, FNTT turėtų naują vadovybę.

LiCS lyderis A. Čaplikas ne sykį minėjo, kad koalicijos likimas yra A. Kubiliaus rankose, tačiau premjeras tikina, kad atsakomybė gula ant LiCS pečių, ir „priklauso viskas nuo liberalcentristų keleto apsisprendimų“.

A. Kubilius teigė nedarantis tragedijos iš galimybės dirbti mažumos vyriausybėje. Esą tam turėtų pritarti ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, jeigu bus sulaukta LiCS pasitraukimo iš valdančiųjų gretų.

„Koalicijos sutarties peržiūrėjimas apsisprendžiant, kad vieno koalicijos partnerio gali ir nebelikti, (...) yra visiškai suprantamas žingsnis, kuris turėtų būti gerai suprantamas ir Vyriausybėje, ir Seime, ir prezidento institucijoje. (...) Vakarietiška tradicija sako labai aiškiai – kad vyriausybės formuojasi pagal koalicijų susitarimus“, - sakė premjeras.

A.Čaplikas: jokių kalbų apie R.Palaičio atstatydinimą

Tuo tarpu A. Čaplikas žurnalistams pareiškė, kad LiCS svarstys konservatorių pasiūlymą ir pateiks savo susitarimo variantą. Tačiau R. Palaičio atsistatydinimas LiCS lieka nepriimtinas.

„Partija rėmė ir remia ministrą, kuris veikė teisingai ir teisėtai. (...) Kodėl turi pasitraukti ministras? Kad kažkieno ambicijas užganėdinti?“ - retoriškai klausė A. Čaplikas.

Jis taip pat ironiškai vertino premjero pareiškimą, esą LiCS turi įgyvendinti visus keturis konservatorių reikalavimus.

„Padėjo keturis punktus ir sako „derėkimės“, - sakė A. Čaplikas.

Pasak jo, LiCS sutinka su konservatorių reikalavimu reorganizuoti FNTT, tačiau reorganizacija esą turi būti atlikta iš pagrindų, o ne „per mėnesį“, kaip siūlo A. Kubiliaus partija.

DELFI primena, jog įtampa koalicijoje pasiekė piką po ketvirtadienį konservatorių prezidiumo priimto sprendimo reikalauti LiCS deleguoto vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio atsistatydinimo, grąžinti jo atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadus į darbą, nutraukti konkursą FNTT vadovo vietai užimti ir reorganizuoti FNTT.

Premjeras Andrius Kubilius netgi pareiškė sutaręs su LiCS vadovu Algiu Čapliku dėl R. Palaičio pasitraukimo, tačiau A. Čaplikas tai paneigė ir pareiškė, esą premjeras „veda koaliciją prie griūties“.