„Kultūra yra šiandien ta sritis, kuri turbūt vienintelė nevaldo struktūrinių fondų lėšų, o tai yra šimtai milijonų ir milijardai, o mūsų disponuojamos lėšos yra daugiau negu kuklios. Tai skurdo visuomenės mentalitetas, kad viskas atsiremia į litą, į išmūrytą sieną, į kokį nors daiktą, į pragmatizmą, neturint didesnių ambicijų formuoti ambicingus tikslus, formuoti kultūros ar kitų sričių politiką“, – sakė kultūros ministras.

A. Gelūnas teigė neigiamai vertinantis politikų elgesį, kai, siekiant rinkėjų palankumo artėjančiuose rinkimuose, destabilizuojama padėtis visoje šalyje.

„Aš bjauriuosi priešrinkimine situacija, kai, kovojant dėl balsų, galima sukelti didžiulį mitingą (turiu omenyje lenkų protestus), kai galima destabilizuoti visas valdžias, demonstruoti individualizmą ir plėšytis dėl kažkokių ambicijų. Man tai yra nesuprantama“, – teigė A. Gelūnas.

Jis patvirtino, kad pastarųjų savaičių politiniai įvykiai pakeitė jo požiūrį į Liberalų ir centro sąjungą.

„Šiek tiek pakeitė. Teko dalyvauti ir pasitarimuose, ir matyti visą bendrą laikyseną. Vis tiek ne telefonu tvarkomi tokie dalykai – telefonu man buvo siūloma rašyti atsistatydinimo pareiškimą. Tai siūlė Arūnas Valinskas. Ultimatyvus ir staigus pobūdis galbūt ir priartino mane, nežinau, kaip dabar tai vadinti, prie skuboto, neapgalvoto ar kaip tik apgalvoto sprendimo, kurio, tiesą sakant, nelabai gailiuosi. Aš nenoriu likti istorijoje kaip žmogus, kuris sugriovė Vyriausybę likus pusei metų iki jos darbo pabaigos. Žodžiai „vyriškumas“, „išdavystė“ politikoje turbūt neišvengiami, todėl aš gana lengvai žiūriu į apsižodžiavimą. Savo sprendimu aš padariau tai, ką galėjau padaryti: keturių ministrų išėjimas būtų sukėlęs griūtį, ir aš tam nesudariau sąlygų“, – sakė A. Gelūnas.

Pasak jo, viena iš priežasčių, kodėl jis atsisakė trauktis iš ministro posto, – nebaigti vykdyti kultūros projektai.

„Visada galvojau ir apie kultūros projektus, kuriuos pradėjome. Daug dalykų, pvz., Lietuvos kino centras, jau yra prie pat išsipildymo. Kaip kultūros žmogui man būtų be galo apmaudu mesti viską likus vos kelioms akimirkoms iki daugelio kultūros žmonių svajonių išsipildymo“, – teigė A. Gelūnas.

Plačiau apie tai – čia.