„Turiu pasakyti, kad mes gerbiame Konstitucinio Teismo sprendimą ir valdybos posėdžio metu pripažinome, kad buvo padaryta klaida ir rytoj bus įregistruotas atskiras teisės aktas, kad būtų galima ištaisyti šią klaidą. Šita klaida buvo padaryta dėl to, kad mums teisininkai šiandien ryte frakcijos posėdžio metu išaiškino, jog tol, kol nėra pradėtas tyrimas dėl tam tikrų asmenų, kuriems pareikšti kaltinimai, tai būtų nesąžininga ir neteisinga. Nes jeigu atlikus tyrimą paaiškės, kad jie nekalti?“ - aiškino A. Butkevičius.

„Bet nežiūrint to, tai yra Konstitucinio Teismo sprendimas ir mes kaip solidi partija priėmėme aiškų sprendimą, kad rytoj iš pat ankstaus ryto registruojame atskirą dokumentą, kad galima būtų sugrįžti prie to klausimo“, - pridūrė socialdemokratų lyderis.

Jo teigimu, socialdemokratai parengs nutarimo projektą antradienį vakare, kad Seimo valdyba esą trečiadienį iš ryto jau galėtų jį įtraukti į darbotvarkę.

„Faktiškai bus pateiktas tas pats dokumentas, dėl kurio bus balsuojama ir socialdemokratų frakcija balsuos už Konstitucinio Teismo priimtas išvadas“, - aiškino A. Butkevičius.

„Pažadu“, - pridūrė socdemų vadovas, kurio 17 partijos narių, dalyvavusių posėdyje, dėl šio nutarimo balsavo prieš arba susilaikė. Pats A. Butkevičius susilaikė.

DELFI primena, kad Konstitucinio Teismo išvada, kuria buvo pripažinta, jog porinkiminis Darbo partijos kandidatų eiliškumas dėl įtarimų balsų pirkimu prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui, liko neįgyvendinta, nes Seimo nariai nepritarė nutarimo projektui, kuriuo buvo siūloma laikyti, kad Konstitucinio Teismo išvadoje minimi J. Pinskus, Ž. Pinskuvienė ir J. Gaudutienė nelaikomi išrinktais Seimo nariais.

Tuo tarpu galutinis balsavimas dėl Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų rezultatų pripažinimo negaliojančiais numatytas trečiadienį.

Lenkams siūlo vieną ministeriją ir du viceministrus

Socialdemokratų pirmininkas A. Butkevičius teigia, kad trijų partijų koalicijos siūlymai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai lieka tie patys – šiai partijai siūloma vadovauti vienai ministerijai ir galbūt turėti du viceministrus.

„Tą poziciją, kurią esame išsakę, tos ir laikysimės. Jau buvo sakyta, kad kalbėsimės dėl vienos ministerijos ir po to gal dėl dviejų viceministrų“, - sakė A. Butkevičius.

DELFI primena, kad Lenkų rinkimų akcijai siūloma jungtis prie socialdemokratų, Darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ koalicijos pagal formulę „3+1”. Antradienį lenkai paskelbė savo programinius reikalavimus, tarp kurių yra neblokuoti pasiūlymų, susijusių su pasaulėžiūra, priimti Tautinių mažumų įstatymą, baigti sovietmečiu nacionalizuotos žemės grąžinimą.

Lenkai iš pradžių pareiškė norintys bent trijų ministrų portfelių, veliau prašė tokių pat sąlygų, kokias turi partija „Tvarka ir teisingumas“. Ar tai reiškia du ministrų portfelius, politikai aiškiai nesako.

 Neoficialiai kalbama, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos trijų partijų koalicijai reikia dėl santykių su Lenkija, taip pat dėl galimybės užsitikrinti stiprią konstitucinę daugumą Seime ir atsverti Darbo partijos įtaką.