„Turiu pasakyti taip, kad mes tikimės, jog minimalią algą padidinsime iki 1000 litų mažinant socialinėms išmokoms skiriamą pinigų dalį. Turiu mintyje su visomis kompensacijomis ir kitais dalykais. Mes šiuo metu modeliuojame taip“, - aiškindamas, kur ras papildomų lėšų minimalios mėnesio algos didinimui iki 1000 litų, sakė A. Butkevičius.

Piktinosi „bedarbiais“, besistatančiais pilaites

Klausimą, kaip socialdemokratai su koalicijos partneriais tikisi padidinti minimalią mėnesio algą nuo 850 litų iki 1000 litų, uždavė konservatorių lyderis, laikinasis premjeras Andrius Kubilius. Jo teigimu, prisimenant socialdemokratų finansų ministro Rimanto Šadžiaus pateiktą ir Seimo priimtą įstatymą dėl fiskalinės drausmės, kitais metais papildomai būtų galima išleisti tik 223 mln. litų lyginant su šiais metais.

„Tie pinigai paskirti trims esminėms eilutėms: pirmininkavimas Europos Sąjungai, šiek tiek išaugantis skolos aptarnavimas ir dar 50 mln krašto apsaugai. Tuo tarpu norint padidinti minimalią mėnesio algą, nors iš dalies susibalansuoja pajamos į „Sodrą“, jos šiek tiek padidėtų, bet valstybės biudžete reikia rasti papildomus 60 mln. litų. Kurią eilutę jūs galvojate nupjauti?“, - klausė A. Kubilius.

A. Butkevičius savo ruožtu atsakė, kad rezervų bus ieškoma iš lėšų, skiriamų socialinėms išmokoms – pašalpoms, kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį bei kitai paramai.

„Nueikite į naują statomą gyvenamą namą, pažiūrėkite, kiek ten daug jaunų žmonių dirba apdailos darbus. O kiek jų bedarbių?“, - sakė A. Butkevičius.

Jis piktinosi žmonėmis, kurie oficialiai deklaruoja esantys bedarbiai, tačiau turi pasistatę puikius namus, važinėja mersedesais.

„Aš, kaip politikas, drįstu nuvažiuoti, ko nedrįsta kai kada seniūno darbuotojai, į tam tikrą statomą pilaitę. Ir pasirodo, kad abu (šeimininkai – DELFI) yra bedarbiai. Va čia yra rezervas. Tie žmonės važinėja su mersedesais“, - sakė socialdemokratas.

Konservatorių socialinės apsaugos ir darbo ministro paklaustas, ar ketina taupyti griežčiau nei A. Kubiliaus Vyriausybė, A. Butkevičius patvirtino, jog jo Vyriausybė taip pat taupys bei pridūrė, kad bedarbiai, kaip dėl dopingo tikrinami sportininkai, turi būti tikrinami itin atidžiai.

„Bedarbiams bus taip. Žinot, kaip yra tiems, kurie dalyvauja olimpiadose per dopingo tikrinimą. Jis parašo kur kiekvieną dieną praleidžia ir galima patikrinti visą laiką, kur jis tą dieną yra“ - sakė A. Butkevičius.

J.Razma: vienintelė A.Butkevičiaus gera savybė – neblogai žaidžia krepšinį

Tačiau nei šis, nei kiti atsakymai į klausimus neįtikino konservatorių paremti A. Butkevičiaus kandidatūrą į premjerus.

„Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija, išklausiusi kandidatą į ministrus pirmininkus vienbalsiai priėmė sprendimą, kad nepritars A. Butkevičiaus kandidatūrai. Mes besiaiškindami teigiamas savybes radom bene vienintelę – pasak Sergejaus Jovaišos, pretendentas neblogai žaidžia krepšinį, bet visais kitais svarbiais aspektais turime konstatuoti, kad tai silpnas kandidatas, visiškai menkai susipažinęs su dabartine padėtimi valstybėje, su tuo, kas padaryta ar daroma kadenciją baigiančios A. Kubiliaus Vyriausybės, visiškai miglotai kalba apie planus strateginiuose energetikos reikaluose“, - po frakcijos posėdžio sakė konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Jis atkreipė dėmesį, kad būsimi valdantieji žūtbūt stengiasi įgyvendinti planus pakelti minimalią algą ir žada tai daryti socialinės paramos bei išmokų sąskaita.