Z. Balčytis priminė, kad Darbo partija yra linkusi užmiršti savo sprendimus, priimtus tuomet, kai 2004-2006 m. Ūkio ministerijai a.a. Algirdo Brazausko Vyriausybėje vadovavo V. Uspaskichas, vėliau – Kęstutis Daukšys. Politikas pritarė koalicijai su Darbo partija apskritai, bet siūlė neužmiršti šio fakto.

E. Žakaris irgi pritarė, kad Darbo partija yra rizikingas koalicijos partneris, bet jis teigė neįsivaizduojąs koalicijos, tarkime, su konservatoriais.

Socialdemokratų lyderi A. Butkevičius partiečiams aiškino, kad socialdemokratai dėl koalicijos derasi skaičiuodami, kad jie turi 39 mandatus. Kaip žinoma, socdemai laimėjo 38 parlamentarų vietas, tačiau planuojama, kad prie jų prisijungs ilgamečio partijos nario a.a. Juozo Palionio sūnus Andrius, mandatą laimėjęs kaip savarankiškas kandidatas.

Anot A. Butkevičiaus, derybose aplinkos, susisiekimo, ūkio, energetikos ir finansų ministro postai vertinami po 1,5 balo, visos kitos ministerijos – po 1 balą. Jo teigimu, socialdemokratų koeficientas, nurodantis, į kiek ministerijų jie gali pretenduoti yra 8,5, Darbo partijos – 6, „tvarkiečių“ - 2,5.

Vytenio Andriukaičio nuomone, jeigu socialdemokratai bus gudrūs, jie gali išsikovoti ir 8 ministerijas, nors A. Butkevičius pabrėžė, kad V. Uspaskichas dėl ministerijų derasi kategoriškai.

Algirdas Butkevičius
„Tai tikrai reikalauja stiprių diskusijų žinant Darbo partijos vadovo kai kada kategorišką reikalavimą, ypač pasidalinant ministerijas“, - tarybos posėdyje pabrėžė A. Butkevičius.

Jo teigimu, 2 iš 5 „ūkinių“ ministerijų bus priskirtos socialdemokratams, 2 – Darbo partijai ir 1 „Tvarkai ir teisingumui“.

Koalicijos sutartis bus pasirašyta tarp trijų partijų, kitos partijos, tarkime, Lenkų rinkimų akcija jau turės derėtis su visa koalicija.

„Kai kas bando, ypač V. Uspaskich, daryti tam tikrus pareiškimus, kurie yra nukreipti prezidentės adresu. Aš manau, kad tai mums irgi gali apsunkinti tam tikras derybas su ja. Aš neįsivaizduoju, kaip galima dirbti esant įtemptiems santykiams tarp prezidento ir premjero“, - aiškino A. Butkevičius.

Kaip žinoma, prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad nori matyti koaliciją be Darbo partijos, nes šios politinės jėgos lyderiai V. Uspaskichas ir Vytautas Gapšys yra kaltinamieji partijos „juodosios buhalterijos“ byloje, be to, dėl „darbiečių“ balsų pirkimo buvo panaikinti rinkimų rezultatai Zarasų-Visagino apygardoje.

Kalbėdamas apie galimą „vaivorykštės“ koaliciją su konservatoriais, A. Butkevičius mąstė, esą tai sukeltų didžiulį rinkėjų nusivylimą.

Tarybos posėdyje socialdemokratai minėjo, kad jiems būtinai turi priklausyti Žemės ūkio ministerija. Partijos narys Emilis Misiulis, kuris rinkimuose iš 120-os vietos nukrito į 138-ą, kalbėjo apie Švietimo ir mokslo ministeriją, kuri esą būtinai turi priklausyti socialdemokratams.