Imtis šio pavojingo darbo jas neretai priversdavo sunkios gyvenimo aplinkybės, tačiau buvo ir tokių, kurios į tai paniro savo noru ir šnipinėdavo su malonumu.

1. Virginia Hall – ryžtinga amerikietė medine koja

Viena tokių – Virginija Hall. Mergina nuo pat mažumės buvo ugdoma tik geriausiose mokymo įstaigose – baigė prestižinį koledžą, vėliau mokėsi Harvardo ir Kolumbijos universitetuose prancūzų, italų ir vokiečių kalbų. Ir visa tai tik dėl to, kad ji labai norėjo pakliūti į Užsienio ministeriją.

Tiesa, atrodė, kad ši svajonė ir liks svajone, nes vos atvykusi į Europą mergina pakliuvo į bėdą. V. Hall sugebėjo pati peršauti sau koją medžioklės metu. Tačiau nepaisant to, kad jos koja nuo kelio žemyn buvo amputuota, tai merginai nesutrukdė įstoti į Britanijos specialiųjų agentų draugiją, o vėliau ir į JAV Strateginę Ministeriją.

Antrojo pasaulinio karo metu V. Hall pradėjo dirbti amerikiečių šnipe. Netrukus po to tapo viena ieškomiausių nacių priešių. Ji ne tik surado ir išdavė daug slaptos ir svarbios informacijos, bet ir ištreniravo nemažai į pasipriešinimą režimui kilusių žmonių. Vėliau pradėjo dirbti CŽV.

Virginia Hall

2. Josephine Baker – gražuolė, informaciją perduodavusi natų sąsiuvinyje

Visai kitokio pobūdžio šnipėJosephine Baker. Gražuolė dainininkė ir šokėja buvo tokia mėgstama ir šlovinama, kad niekas niekuomet net netikrindavo jos daiktų. Garsi moteris galėjo išvežti ir įvežti į kitą šalį, ką tik panorėjusi ir šia galimybe mielai naudojosi.

Ant jos natų sąsiuvinio per Antrąjį pasaulinį karą sunkiai įmatomu rašalu buvo parašyta nemažai Prancūzijos pasipriešinimo paslapčių ir naudingos informacijos – slapti nurodymai, žemėlapiai. Pasakojama ir kad ji ne kartą pervežė per sieną slaptas Vokietijos karo įrenginių nuotraukas, paslėpusi jas tarp savo apatinių.

Galiausiai už pogrindinę veiklą ji buvo apdovanota Prancūzijos garbės ordinu.

Daug gandų sklinda ir apie asmeninį šios moters gyvenimą. Teigiama, kad nors artistė buvo ištekėjusi net keturis kartus, niekada neslėpė savo biseksualios orientacijos. Maža to, taip mylėjo vaikus, kad įsivaikino net 12 našlaičių. Pati pagimdė tik vieną vaiką.

Josephine Baker

3. Stephanie von Hohenlohe – žydė, kuri patiko A. Hitleriui

Graži, pasiturinti ir įtakinga – taip būtų galima apibūdinti vokiečių aristokratijos atstovę princesę Stephanie von Hohenlohe. Ji sugebėdavo prasiskinti kelią visur, kur eidavo: be vargo įsiliejo į Londono elitą, susilaukė vaiko su Austrijos karališkosios šeimos atstovu, vėliau tapo vokiečių didiko žmona.

Dėl aukšto statuso ją nuolat pasiekdavo įvairiausia informacija. Supratusi, kad gali iš to pralobti, moteris ėmė lankytis pas Adolfą Hitlerį ir net buvo praminta jo šnipe-princese („Spy princess“ angl.). Beje, S. von Hohenlohe buvo žydė ir Hitleris tai žinojo.

Tiesa, kai buvo sučiupta ir apkaltina šnipinėjamu, jai pavyko ištrūkti ir emigruoti į JAV. Tuomet valdžia S. von Hohenlohe pasamdė padėti sukurti psichologinį Hitlerio portretą ir prisidėti prie A. Hitlerio charakterio analizės kūrimo.

Stephanie von Hohenlohe

4. Krystyna Skarbek – puiki aktorė, meistriškai valdžiusi slides

Po to, kai naciai įsiveržė į jos gimtąją Lenkiją, Krystyna Skarbek pradėjo savanoriauti britų specialiųjų operacijų tarnyboje. Labai greitai jai priskyrė naują vardą – Christine Granville.

Ši moteris buvo puiki slidininkė, tad informaciją neretai perduodavo kalnais, slidinėdama tarp Lenkijos ir Vengrijos. Žinoma ir kad ji vykdė misijas Prancūzijoje bei Egipte, o didžiausio pripažinimo susilaukė, kai išgelbėjo Anglijos specialiųjų operacijų agentus, kuriems Gestapas turėjo įvykdyti egzekuciją.

K. Skarbek garsėjo ir puikiais aktoriniais sugebėjimais. Kartą ji sugebėjo ištrūkti iš pagrobėjų apsimetusi ligone. Vėliau, suvaidinusi, kad yra įtakingo priešininkų karininko dukterėčia, netgi sugebėjo savo komandos narį išlaisvinti iš kalėjimo.

Kai išėjo iš specialiųjų pareigų tarnybos, Krystyna dirbo kruiziniame laive, tačiau 1952 metais ji buvo nužudyta Londone savo bendradarbio, kuris, įtariama, buvo jos meilužis.

Krystyna Skarbek

5. Violette Szabo – šnipė, įkvėpusi sukurti net kompiuterinį žaidimą

Ar daug kas gali pasigirti, kad įkvėpė sukurti kompiuterinį žaidimą? V. Szabo gali. Jos gyvenimo istorija paremtas žaidimas apie Antrojo pasaulinio karo specialiųjų operacijų agentę „Velvet Assasin“. Maža to, parašyta knyga, pagal kurią vėliau pastatytas ir filmas, pavadinimu „Raižyk jos vardą su pasididžiavimu“.

V. Szabo gimė Prancūzijoje, tačiau su savo šeima iškeliavo į Londoną. Ten devyniolikmetė mergina susitiko ir susižadėjo su dešimtmečiu vyresniu Prancūzijos kariu. Tiesa, vos po poros metų jis buvo nužudytas karo lauke, o V. Szabo liko su dukrele ant rankų.

Netrukus po to, dėl pinigų trūkumo, ji tapo šnipe britams okupuotoje Prancūzijoje. Šioje šalyje ji planavo net geležinkelio sprogdinimą. Deja, buvo pagauta po mūšio, kurio metu kovėsi iki galo – į vokiečių pusę iššaudė viską, ką turėjo.

Moteris buvo kankinama ir, galiausiai, išvežta į koncentracijos stovyklą, kur dėl atvirai demonstruojamo nepaklusnumo buvo nužudyta. Tuomet jai buvo vos 23 metai.

Violette Szabo

6. Mata Hari – žavinga kurtizanė, šnipe tapusi dėl noro padėti vyrui

Margaretha Geertruida Zelle gimė turtingoje olandų verslininkų šeimoje, tačiau merginai būnant vos 13 metų, jos tėvai bankrutavo ir gyvenimas ėmė ristis žemyn. Klimpsančios į pelkę merginos akis kartą laikraštyje patraukė išspausdintas skelbimas, kuriame iš Indijos grįžtantis karininkas sakėsi ieškantis žmonos.

Nors iš pradžių jų santykiai klostėsi visai neblogai, tik po vestuvių paaiškėjo, kad moters išrinktasis – smurtauti linkęs alkoholikas, namo nesibodėjęs parsivesti meilužių. Dviejų vaikų nuo vyro susilaukusi M. G. Zelle vis tikėjosi jį atvesti į doros kelią, tačiau visi jos bandymai buvo nesėkmingi. Kai moteris nusprendė skirtis, jos vyras, tuomet jau tapęs įtakingu kariškiu, ją apšmeižė spaudoje. Negalėdama susirasti darbo M. G. Zelle nusprendė vykti į Prancūziją.

Padedama pažįstamų ji įsiprašė į Prancūzijos muziejuje vykusį renginį, kurio metu, prisistačiusi Mata Hari, sušoko striptizą. Moteris išgarsėjo pernakt. Tiesa, pati ji visuomet sakydavo esanti egzotiškų šokių šokėja ir tikindavo, kad apnuogintas kūnas – ne kas kita, kaip šventa poema.

Įpusėjus Pirmajama Pasauliniam karui keturiasdešimtmetė M. Hari įsimylėjo perpus jaunesnį, dvidešimt vienerių rusų pareigūną. Deja, praėjus 6 mėnesiams po jų pažinties, naujasis šokėjos ir kurtizanės mylimasis iš Prancūzijos buvo išsiųstas atgal į frontą, kur apako viena akimi ir jaudinosi dėl galimo visiško apakimo. Tačiau ši nelaimė netapo priežastimi nutraukti romaną. M. Hari karjera scenoje jau buvo pasibaigusi, todėl moteris ieškojo kitų būdų, kaip prasimanyti daugiau pinigų tam, kad galėtų paremti nesėkmės ištiktą mylimąjį ir tapo šnipe.

Ji ėmė šnipinėti Prancūzijai, perduodama įtakingų meilužių vokiečių atskleistą informaciją šalies žvalgybai. Vėliau, įtariama, ta pačią taktiką naudojo šnipinėdama Vokietijai.

Tiesa, tardoma ji neigė esanti dviguba agentė, tačiau tai jos neišgelbėjo. Moteris buvo patupdyta kalėjime, o netrukus jai buvo įvykdyta mirties bausmė.

Laikui bėgant, po mirties M. Hari tapo tikra legenda: jos istorija buvo atkartojama scenose ir televizijos ekranuose, kur Mata vaizduojama kaip visų laikų geriausia šnipė.

Mata Hari

7. Elizabeth Bentley – moterys, dėl kurios parodymų SSRS nustojo šnipinėti JAV

E. Bentley pradėjo savo kaip šnipės karjerą, galvodama, kad dirba Sovietų Sąjungos komunistų partijai, tačiau iš tiesų ji dirbo sovietų slaptosioms tarnyboms.

Vėliau ji pasitraukė iš pastarųjų ir tapo viena sėkmingiausių sovietų šnipių, dirbusių JAV. Ji perduodavo savo darbdaviams informaciją apie nacių veiklą.

Kai mirė jos mylimasis, buvęs ir pagrindinis jos kontaktas su Sovietų Sąjunga, E. Bentley palūžo ir paviešino 2 šnipų tinklus, įvardydama daugiau nei 80 JAV vyriausybėje dirbusių amerikiečių, kurie šnipinėjo Sovietų Sąjungai.

Po šio jos žingsnio sovietai net buvo sustabdę visą šnipinėjimo veiklą JAV.

Elizabeth Bentley