Pagal Seimo statutą, tokiu atveju įstatymų projektai turėtų būti svarstomi jau artimiausio Seimo plenarinio posėdžio metu - antradienį, lapkričio 27 dieną. Pataisų autoriaus Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Vitalijaus Gailiaus teigimu, Seimo rankose - nuspręsti, ar už teisinio imuniteto besislapstančius asmenis ištraukti į dienos šviesą.

"Seimas jau greitai gali smarkiai palengvinti darbą prokurorams ir nebeleisti kaltinamiesiems baudžiamosiose bylose tyčiotis iš valstybės. Priėmus siūlomas pataisas, prokurorai nesiblaškytų ir aiškiai žinotų, kokių veiksmų imtis, kai kalbame apie imuniteto pritaikymą valstybės pareigūnams. Kitaip tariant, kaltinamieji, kad ir kokias pareigas eitų ar postus užimtų, nebegalėtų tikėtis išvengti teisinės atsakomybės", - teigė V. Gailius.

Pasak jo, šiandien galiojantis Baudžiamojo proceso kodeksas nepakankamai konkrečiai numato baudžiamosios bylos atnaujinimo galimybes, kai bylos nagrinėjimo teisme metu asmeniui pritaikomas imunitetas. Prokurorai dažnai susiduria su problemomis, kokiu pagrindu remiantis atnaujinti bylą. Taip nutiko ir papirkinėjimu kaltinto buvusio Seimo nario Evaldo Lementausko atveju.

Liberalų sąjūdžio frakcija siūlo priimti Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios įtvirtintų, kad bylos senaties skaičiavimo terminas, skirtingai nei yra dabar, galiojant asmens teisiniam imunitetui būtų sustabdomas ir neskaičiuojamas.

Frakcija taip pat siūlo priimti Baudžiamojo proceso kodekso įstatymo pataisas. Jos numato, kad asmens, kuris pagal Lietuvos įstatymus ar tarptautinės teisės normas neteko turimo imuniteto, atžvilgiu būtų galimas baudžiamosios bylos atnaujinimas.