DELFI šaltiniai atskleidė, kad į Šiaulių apylinkės teismą, kuriam toliau vadovauja Teisėjų tarybos narė G. Janušienė, su ieškiniu dėl skolos priteisimo kreipėsi buvusi G. Janušienės padėjėja Vilma Budvytienė. Šiuo metu ji dirba Lietuvos apeliacinio teismo Teismų praktikos skyriuje.

Savo ieškinyje V. Budvytienė nurodė, kad teismo pirmininkė jai negrąžina pinigų, kuriuos ji pasiskolino dar prieš kelerius metus – tuo metu padėjėja buvo jos pavaldinė.

Apie piniginius reikalus Lietuvos apeliacinio teismo darbuotoja DELFI nebuvo linkusi kalbėti. „Atsiprašau, nenoriu nieko komentuoti“, – tepasakė ji, taip ir neatskleidusi, kokią sumą pinigų buvo paskolinusi savo vadovei.

Šiaulių apylinkės teismui įteiktas V. Budvytienės ieškinys artimiausiu metu turėjo būti perduotas Šiaulių apygardos teismui, kuris savo ruožtu turėjo kreiptis į Lietuvos apeliacinį teismą – tik jo vadovas gali nuspręsti, kokio šalies teismo teisėjai turėtų nagrinėti kilusį ginčą.

Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė į skambučius pirmadienį neatsiliepė, tuo metu teismo atstovė Nijolė Damulė DELFI sakė, kad byla dėl skolos grąžinimo greičiausiai jau bus nutraukta.

„Pirmininkė sakė, taip, aš pripažįstu, pinigus skolinausi, bet juos grąžinau – skolindama G. Budvytienė pirmininkei pinigus pervedė į sąskaitą, o ji šiai grąžino grynais, – teigė ji. – Pirmininkė sakė, kad jokių įrodymų, raštelių neturiu, todėl neturiu ką daryti ir pinigus pervedu dar kartą. Ir ji pervedė antrą kartą su visais delspinigiais.“

G. Janušienė iš padėjėjos skolinosi apie 1,8 tūkst. Lt (521 eurą).

V. Budvytienė 2008 m. dalyvavo Seimo rinkimuose – ją buvo iškėlusi Lietuvos socialdemokratų partija.

Apie tai, kad Šiaulių apylinkės teismo pirmininkei G. Janušienei mokėjo pinigus, pirmoji prabilo teisme dirbanti Civilinių bylų skyriaus teisėjo padėjėja, į teisėjus pretenduoti ketinusi Jurgita Daunienė. Ji kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), Prezidentūrą, Seimo narius ir Teisėjų tarybą, pranešdama, kad prieš 2-3 metus teismo, kuriame dirba, pirmininkei esą buvo priversta duoti kyšius.

Savo pareiškime J. Daunienė, kuri anksčiau sėdėjo tame pačiame kabinete su V. Budvytiene, nurodė, kad teismo pirmininkė G. Janušienė esą reikalavo, o ji buvo priversta jai duoti kyšius – esą už tai, jog iš prokuratūros būtų perkelta dirbti teisme, buvo priversta sumokėti 5 tūkst. litų (beveik 1,5 tūkst. eurų), o už tai, kad ją teismo vadovė išleistų kasmetinių atostogų, turėjo sumokėti dar 3 tūkst. Lt (beveik 900 eurų).

Teisėjo padėjėja, kuri taip pat ketino pretenduoti dirbti teisėja, taip pat teigia, kad teismo pirmininkė jos taip pat prašė paskolinti 5 tūkst. Lt, nes tuo metu esą turėjo didelių asmeninių problemų. Tačiau šių pinigų padėjėja nesumokėjo, nes esą neturėjo.

Tuo metu Šiaulių teismo vadovė kategoriškai kratosi J. Daunienės mestų kaltinimų – ji kreipėsi į prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą ir teisėjo padėjėją patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Šmeižto auka besijaučianti G. Janušienė iki šiol nežino, kodėl teisėjo padėjėja ryžosi mesti kaltinimus dėl korupcijos. „Neturiu jokių argumentų ir nieko negaliu pasakyti į tuos melagingus, šmeižikiškus kaltinimus“, – sakė Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė.

J. Daunienės pareiškimu jau susidomėjo prokurorai ir STT tyrėjai, pradėję aiškintis jame nurodytas aplinkybes. Teisėjo padėjėja jau buvo iškviesta į STT, kur davė parodymus. STT agentai jau apklausė ir G. Janušienę.

Kaip DELFI skelbė, skandalingą pareiškimą J. Daunienė nutarė parašyti dėl jos atžvilgiu pradėto tarnybinio patikrinimo – dar kovo pradžioje į Šiaulių apylinkės teismą kreipėsi teisėjo padėjėjos brolis, kuris nurodė, kad neteisėtai nekilnojamojo turto registre iš teismo kompiuterio buvo tikrinama informacija apie jam priklausantį nekilnojamąjį turtą.

Padėjėjos brolis savo pareiškime rašė, kad jo duomenys buvo tikrinti net 42 kartus. Kai teisme sudaryta komisija pradėjo aiškintis galimai J. Daunienės padarytą tarnybinį nusižengimą dėl galimai neteisėto asmens duomenų rinkimo, padėjėja komisijai ir įvairioms valstybės institucijoms ėmė rašyti pranešimus ir teikimus, kuriuose teismo pirmininkę G. Janušienę apkaltino nusikalstamomis veikomis.

Teisėjų tarybos sekretorius Ramūnas Gadliauskas yra patikinęs, kad J. Daunienės pareiškimas bus svarstomas artimiausiame tarybos posėdyje – jis suplanuotas jau šį penktadienį.