Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Vestuvių fotografavimo sutartis teisine prasme yra paslaugų sutartis, kurios viena šalis (fotografas) įsipareigoja pagal kitos šalies (kliento) užsakymą suteikti klientui fotografavimo paslaugas. Norint maksimaliai apsaugoti kliento interesus tokioje sutartyje neužtenka numatyti tik datą, paslaugų kainą, nuotraukų skaičių, avanso dydį ir jo praradimą sutarties nutraukimo atveju.

Siekiant maksimaliai apsaugoti kliento interesus būtina sudaryti detalią sutartį, kuri aiškiai reglamentuotų sutarties objektą, kiekvienos sutarties šalies teises ir pareigas, sutarties nutraukimo sąlygas ir atitiktų kitus reikalavimus.

Sutartyje reikėtų numatyti kokia paslauga bus teikiama, taip pat aptarti paslaugos suteikimo vietą ir laiką. Dažnai fotografas ne tik fotografuoja, tačiau nuotraukas retušuoja, spausdina, filmuoja ir pan. Jei teikiamos ne tik fotografavimo, bet ir papildomos paslaugos, apie tai derėtų susitarti raštu.

Ne mažiau svarbu yra numatyti tikslią paslaugų suteikimo vietą ir datą, taip pat aiškius paslaugos suteikimo terminus (pvz.: fotografas įsipareigoja padaryti ir perduoti klientui 30 retušuotų ir atspausdintų A4 formato nuotraukų ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo vestuvių dienos). Paslaugų kaina ir atsiskaitymo tvarka paliekama pilnai sutarties šalių diskrecijai.

Be to, svarbu sutartyje aiškiai aptarti kiekvienos sutarties šalies teises ir pareigas, t. y. ką privalo daryti ir kokio elgesio gali reikalauti fotografas ir klientas vienas iš kito. Jei šalys dėl tam tikrų dalykų nesusitaria sutartyje, tai bendras paslaugų sutarties šalių pareigas reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas. Pavyzdžiui įstatyme yra reglamentuota paslaugų teikėjo pareiga suteikti pilną informaciją klientui apie paslaugą, taip pat paslaugų teikėjo pareiga pateikti klientui ataskaitą apie paslaugos teikimo eigą ir kitos pareigos.

Aleksandras Kovalevskis
Sutarties nutraukimas – ne mažiau svarbus aspektas. Sutartyje patartina numatyti sutarties nutraukimo būdus: šalius susitarimu ir vienašališkai, protingus įspėjimo apie sutarties nutraukimą terminus bei sutarties nutraukimo teisines pasekmes. Patartina, reglamentuoti, kad ne tik klientas, tačiau ir fotografas būtų įpareigotas sumokėti netesybas (baudą), jei sutartis nutraukiama jo iniciatyva be svarbių priežasčių. Praktiškai sutartyje tai galėtų atrodyti kaip avanso klientui grąžinimas ir baudos, kuri yra lygi avanso sumai, sumokėjimas kliento naudai.

Baigiamosiose sutarties nuostatuose reikėtų nepamiršti ginčų, kilusių iš sutarties, sprendimo tvarkos. Rekomenduotina numatyti, kad ginčai sprendžiami derybų keliu, o nepavykus jų išspręsti taikiai, teisme pagal kliento gyvenamąją vietą (ypatingai aktualu tuo atveju, jei kliento ir fotografo gyvenamosios vietos yra skirtinguose miestuose). Primintina, kad sutartis turi būti sudaroma paprasta rašytine forma, kiekvienai sutarties šaliai turi tekti vienas sudarytos sutarties egzempliorius.

Tam, jog įsitikinti ar fotografas (fizinis asmuo) veiklą vykdo legaliai galima iš jo pareikalauti pateikti individualios veiklos vykdymo pažymą arba verslo liudijimą. Jei šie dokumentai pateikiami, abejonių dėl fotografo veiklos teisėtumo neturėtų kilti.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.