Konstitucijos egzaminas yra pilietiškumo egzaminas. Dalyvaudami jame skatiname piliečius suprasti savo teises ir pareigas, tik jas žinodami galime siekti visuomenės brandos ir tarpusavio supratimo“, – sakė Prezidentė.

Šiemet egzaminas pritraukė daugiau dalyvių nei pernai – daugiau kaip 30 tūkst. Tačiau laureatais buvo pripažinti tik 27 asmenys. Visi jie iš teisingumo ministro Juozo Bernatonio gavo Teisingumo ministerijos ir rėmėjų prizus, o trys geriausiai egzaminą išlaikę Lietuvos gyventojai buvo apdovanoti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį.

„Šiandien labai svarbu žinoti ir suvokti Konstituciją. Tai ypač svarbu šioje geopolitinėje situacijoje. Norėdami atsilaikyti prieš grėsmes, turime būti tvirti, žinoti ant kokių pagrindų stovi mūsų valstybė. Tas pagrindas ir yra mūsų Konstitucija. Labai džiaugiuosi, kad kasmet pilietiškumo egzamine dalyvauja vis daugiau žmonių, tai rodo, kad gyvename puikioje visuomenėje“, – pripažino J. Bernatonis.

Testą sprendė ir DELFI skaitytojai

Šeštus metus iš eilės žinias internete tikrintis galėjo DELFI skaitytojai. Čia varžėsi 832 dalyviai. Internetu egzaminą laikiusieji dalyvavo tik viename etape, jie buvo vertinami pagal teisingų atsakymų skaičių ir atsakymams skirtą laiką.

„Išmanydami ir suprasdami, kas parašyta mūsų šalies pagrindiniame dokumente, galime keisti savo gyvenimus. Galime jaustis tikri piliečiai, kurie ne tik naudojasi savo valstybe, bet ir ją kuria. Tokia pilietinė savivoka kuria tvirtus valstybės pagrindus ir leidžia gyventi be baimių dėl jos ateities“, – kalbėjo DELFI direktorius Vytautas Benokraitis.

Geriausiai egzaminą internete išlaikiusius dalyvius DELFI apdovanojo knygomis.

Vyko aštuntą kartą

Egzaminas vyko visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, apie 500 mokyklų, 11 įkalinimo įstaigų, taip pat jį buvo galima laikyti naujienų portale DELFI. Egzaminas, mokyklose prasidėjo 9 valandą, visur kitus – 12 valandą. Jis truko 45 minutes. Visi egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų. Norint patekti į antrąjį etapą, buvo būtina teisingai atsakyti bent į 25 klausimus.

Visi egzaminą laikę dalyviai buvo suskirstyti į keturias tikslines grupes – moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus. Moksleiviai dar buvo suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal amžių. Visoms grupėms parengtos skirtingos užduotys, o patys mažiausieji buvo kviečiami atlikti kūrybinę užduotį „Mano teisės ir pareigos“.

Konstitucijos egzaminas šiemet vyko aštuntą kartą. Jį organizuoja Teisingumo ministerija, egzamino globėja – Dalia Grybauskaitė. Projektą organizuoti padeda Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, Šiaulių bankas, advokatų kontora „Triniti“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto informaciniai rėmėjai: naujienų portalas DELFI, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.