V.Baltraitienė sakė nenorinti daug komentuoti savo įspūdžių iš susitikimo su mergaite, tik pasakė, jog jį susidarė gerą.

"Geras įspūdis", - paklausta, kaip jaučiasi mažametė, sakė parlamentarė, vaiką aplankiusi saugomame būste, kuriame mergaitė įsikūrė su motina.

Vilija Aleknaitė Abramikienė
Jai pritarė ir Seimo narė V.Aleknaitė-Abramikienė. Ji sakė galinti nuraminti dėl mergaitės būsenos ir gyvenimo sąlygų sunerimusius žmones - vaikas buvo aktyvus, noriai bendravo, jaučiasi gerai, geros ir gyvenimo sąlygos.

"Mūsų kelionės tikslas buvo aplankyti mergaitę, įvertinti jos gyvenimo sąlygas. Mes, žinome, nesame specialistės, bet mane tikrai labai maloniai nustebino mergaitės natūralumas, noras bendrauti, santykiai su mama visai normalūs, ir negalėjai net suprasti, kad tuose santykiuose iki šiol buvo kažkas ne taip", - sakė Seimo narė.

Pasak jos, parlamentarės nesiveržė bendrauti su vaiku, tačiau ji pati atėjo į kambarį, kol jos kalbėjosi su mergaitės mama. "Tikrai nesistengėm atakuoti mergaitės dėmesiu, ji pati atėjo į tą kambarį, kuriame bendravome su mama, žaismingai klausė, ar mes mokam pakartoti tam tikrus fizinius pratimus, rodė, kaip moka padaryti špagatą", - sakė parlamentarė.

"Mergaitė labai aktyvi, nepastebėjome jokių apsvaigimo požymių ar bet kokių kitų požymių, kurie sudarytų pagrindą manyti, kad kažkas ne taip. Tuos žmones, kurie pergyvena dėl mergaitės būklės, galima nuraminti. Jos su mama gyvena tikrai gražiam trijų kambarių bute su kiemu, kuriame galima ir pajudėti", - įspūdžius pasakojo Seimo narė.

Anot V.Aleknaitės-Abramikienės, jos su mergaitės mama bei vaiku bendravo apie valandą. Parlamentarė sakė klaususi L.Stankūnaitės, kaip praėjo pirmoji diena po mergaitės grąžinimo jai.

"Laimutė sakė, kad ji tikėjosi kur kas sudėtingesnės situacijos. Sakė mačiau, kad jos veidelis vakare lyg buvo truputį liūdnas, bet rytą atsibudau apkabinta savo vaiko", - penktadienio vakarą žurnalistams Seime pasakojo V.Aleknaitė-Abramikienė.

"Matosi, kad tai yra labai protingas vaikas. Ir kad ji labai saugo savo mamą. Jai svarbu yra mamos reakcija, kaip mama į mus reaguoja. Ji, matyt, yra išsiilgusi mamos ir nori, kad ta mama rodytų jai kuo daugiau dėmesio", - įspūdžiais apie mergaitę dalijosi ji.

Parlamentarė taip pat pasakojo susidariusi gerą įspūdį apie mergaitės bendravimą su apsauga.

"Pastebėjau, kad ji labai gerai reaguoja į tuos žmones, kurie saugo. Pradžioje labai jautėsi didelis skirtumas: mes buvome visiškai naujai atvykę žmonės, ji į mus pasižiūrėjo, įvertino, kas čia tokie atvyko, o su tais vaikinais apsaugos jau matėsi, kad ji spėjusi susidraugauti, visiškai kitaip reagavo", - žurnalistams sakė ji.

V.Aleknaitė-Abramikienė taip pat pažymėjo, kad ji nežino, kur yra dabartinė mergaitės ir motinos gyvenamoji vieta.

"Turėčiau apvilti tuos, kurie mano, jog mes žinome, kur važiavome. Mes tikrai nežinome ir nenorėjome to žinoti. Vykome specialiuoju transportu, kuris nesuteikia galimybės matyti ir jausti, kur važiuoji. Taigi mes apžiūrėjome patalpas jau nuvežtos tenai", - penktadienio vakarą žurnalistams Seime sakė V.Aleknaitė-Abramikienė.

Ji pasakojo neturėjusi laiko pasiruošti vizitui, todėl mergaitei ir L.Stankūnaitei nuvežusi dovanų iš savo namų.

"Seimo pirmininkės pasiūlymas buvo man šiek tiek netikėtas, aš jį priėmiau iš karto ir teko nuvežti mergaitei savo vaikų seną žaislą, beždžionėlę, kurią mano sūnus labai mėgo (...). Taip pat man pakliuvo po ranka knygelė apie Merę Popins, aš manau, kad mergaitei labai gerai tokia knygelė. Mamai (nuvežiau - BNS) virimo knygą - mačiau, kad Laimutė Stankūnaitė ta knyga ypač apsidžiaugė, nes sakė, kad kulinarija yra vienas iš jos mėgiamų užsiėmimų", - dėstė V.Aleknaitė -Abramikeinė.

B.Baltraitienė savo ruožtu pasakojo, kad mergaitė dalijosi planais mamą išmokyti žaisti šachmatais.

"Pašnekėjome apie tai, kad jai patinka žaisti šachmatais, kad nori išmokyti mamą šachmatais žaisti ir kad neturi čia šachmatų. Sakau, tai gal paduoti, kad tau atvežtų, taip, sako, tikrai norėčiau (...). Dar papasakojo, kad labai laukia triušio - tas turbūt jau visur nuskambėjo, kad seneliai žada padovanoti", - dėstė parlamentarė.

Seimo pirmininkės sekretoriatas pranešė, jog susitikimas surengtas policijos generalinio komisaro Sauliaus Skvernelio siūlymu. Parlamentarės vaiką aplankė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pavedimu.

Kaip pranešama, teisę dirbti su aukščiausio lygmens slapta informacija turinčios ir Seimo opozicijai bei valdančiajai daugumai atstovaujančios Seimo pirmininkės pavaduotoja V.Baltraitienė ir Seimo narė V.Aleknaitė-Abramikienė apžiūrėjo vaiko ir mamos gyvenimo sąlygas, pabendravo su nepilnamete mergaite.

Seimo narėms pavesta, kiek tai nepažeistų Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatų bei valstybės saugomų liudininkų apsaugos programos, artimiausiame Seimo plenariniame posėdyje informuoti Seimo narius ir visuomenę apie apsilankymo rezultatus.

"Pirmiausia konstatuosime, kad mergaitės būsena yra gera, kad mes dabar tikrai žinome, kad ji yra su mama, ne kokioj nors ligoninėj, kad ji jaučiasi lygiai taip pat, kaip ir anksčiau. O dėl saugumo abejoti netenka, kadangi apsauga, kiek aš supratau, ten yra labai stipri", - sakė V.Aleknaitė-Abraminkienė.

V.Baltraitienė savo ruožtu sakė mananti, kad daugiau politikai neturėtų lankytis pas mergaitę bei jos mamą ir toliau kištis į šią istoriją.

"Yra institucijos, kurios turi toliau klausimus spręsti ir reikia joms patikėti tuos dalykus spręsti toliau", - sakė ji.

"Kiekvieno turbūt neįtikinsi, bet aš iš tikrųjų ramia sąžine galiu pasakyti, kad sakau teisybę, tai, ką mačiau, ir nematau tikslo iškreipti tiesos, kokia yra. Esu pati mama ir suprantu, jeigu būtų blogai, tai savo vaikams negalėčiau žiūrėti į akis meluodama, kad vaikui gerai, o jis gyvena blogomis sąlygomis ar blogai jaučiasi", - pabrėžė V.Baltraitienė.

Ketvirtadienio rytą Kauno rajone, Garliavoje, Drąsiaus Kedžio ir L.Stankūnaitės dukra, kurią pastaruoju metu globojo teta Neringa Venckienė, vykdant teismo sprendimą buvo perduota motinai.

Policija po perdavimo pranešė, kad vaiko atžvilgiu prievartinių veiksmų neatliko, bet sulaikė 36 žmones, kurie nevykdė pareigūnų reikalavimų. Pasak Policijos departamento išplatinto pranešimo, po perdavimo mergaitė jaučiasi ramiai. Operacijoje dalyvavo per 200 pareigūnų.

Kėdainių rajono apylinkės teismas dar praėjusių metų gruodžio 16-ąją nusprendė Drąsiaus Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą, kurią globojo D.Kedžio sesuo Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė, perduoti motinai. Sprendimas įvykdytas šį ketvirtadienį, prieš tai nesėkmingai tą padaryti buvo bandoma kovo pabaigoje.