Baudžiamąją bylą nagrinėti turėjęs Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas ketvirtadienį nusprendė nagrinėjimą atidėti iki spalio pradžios, tačiau atsižvelgęs, kad liudytojai neturėjo pinigų atvykti į posėdį, nusprendė juos atvesdinti.

Teisėja Alberta Baltušytė proceso dalyvius informavo, kad pašto darbuotojams nepavyko įteikti šaukimo vienam pagrindinių baudžiamojo proceso dalyvių – M. Kuprevičiui. Tiesa, šioje byloje liudytoja yra apklausta ir jo žmona Jolanta Jukonytė-Kuprevičienė, tačiau ji apie posėdį žinojo ir net teismui atsiuntė laišką, kad neatvyks, nes pasinaudoja įstatyme numatyta teise neduoti parodymų prieš savo sutuoktinį.

Vilniaus apygardos administraciniame teisme teisėjo padėjėja dirbanti, tačiau šiuo metu motinystės atostogose esanti kaltinamojo žmona bus priversta dalyvauti kitame posėdyje – teismas taip pat nusprendė ją atvesdinti.

„Teismas turi išklausyti jos atsisakymą duoti parodymus prieš savo šeimos narį“, – sakė teisėja A. Baltušytė, pažymėjusi, kad kol kas nėra pagrindo atvesdinti M. Kuprevičių, kuris, įtariama, žinojo apie bylos nagrinėjimą.

„Atvesdinti M. Kuprevičių kol kas pagrindo nėra – neoficialus žinojimas apie posėdžio datą tokių prielaidų atvesdinimui nesudaro“, –proceso dalyvius informavo teisėja. Pasak jos, kaltinamajam ikiteisminio tyrimo metu turėjo būti paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti be pareigūnų žinios, „tačiau byloje nėra jo parašo“.

Teismas nusprendė atvesdinti liudytojus, nes jie parašė laišką, kad neturi pinigų kelionei į Vilnių. Taip pat bus atvesdinti ir nepilnamečiai liudytojai.

„Tas atvesdinamas nėra toks baisus kaip įsivaizduojama, – pažymėjo teisėja. – Siekiant pašalinti visus neaiškumus ir abejones, visų liudytojų dalyvavimas teisme pripažįstamas būtinu. Nepilnamečiai bus vežami su artimaisiais, o jų apklausoje dalyvaus Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovė.

E. Žiobienė: labai norėčiau negauti daugiau tokių laiškų

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiąja pripažinta E. Žiobienė teisme stebėjosi, kad apie posėdį esą nieko nežinojo M. Kuprevičius. „Keista, kad jo nėra, jeigu žmonai apie posėdį pranešta, tad atrodo, jog susiduriame su tokiu dalyku, kad jis sąmoningai neatvyko“, – pažymėjo ji.

E. Žiobienė sakė, kad grasinantį laišką gavo socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

Marius Kuprevičius
„Iš tikrųjų yra taip, kad yra „Facebook“ sąskaita, kuri vadinasi Marius Kuprevičius, – sakė kontrolierė. – Žmogus teigia, kad ne jis rašė iš šitos sąskaitos, tačiau yra teisėsaugos institucijų darbas, kaip sugebės įrodyti ir kaip pripažins tuos ir kitus įrodymus. Kad aš gavau, yra faktas, kad aš gavau iš Mariaus Kuprevičiaus sąskaitos, irgi faktas. O kas rašė? Labai norėčiau negauti daugiau tokių laiškų“.

„Turinys buvo labai baisus – pirmiausia buvo siejama su Kauno civiline byla dėl mergaitės gyvenamosios vietos nustatymo, rašė, kad jisai susidoros su manimi, kad baus asmeniškai“, – sakė E. Žiobienė.

Ji tikino, kad M. Kuprevičų gyvai matė tik vieną kartą prieš metus, kai teismas buvo pradėjęs nagrinėti jo bylą dėl grasinančio laiško (D. Kedžio gerbėjo bylą vėliau teismas grąžino tyrimui papildyti).

„Kai jis parašė pačią pirmąją žinutę, ji buvo pakankamai draugiško turinio, lyginant su antrąja, – prisiminė kontrolierė. – Žmogus klausė, kodėl aš pasirinkau tokį darbą, jis žino, kad aš buvau gerbiama dėstytoja, rašė, eikite greičiau dėstytojauti, palikite šitą postą, ką jūs čia veikiate šioje vietoje. Po to aš jam atrašiau, kad kviečiu jį į diskusiją, kad užsirašytų pokalbiui, jeigu nori aptarti, nes „Facebook“ – nėra ta vieta, kur mes tai turėtume aiškintis. Į šį atsakymą jis parašė „ačiū“, o po poros dienos žmogus persigalvojo – buvo kitokia žinutė“.

M. Kuprevičiui yra pateikti kaltinimai dėl grasinimo valstybės tarnautojui, panaudojus psichinę prievartą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus E. Žiobienės pareiškimą.

„Atvirai pareiškiu – jeigu padėsi Deimantę grąžinti Stankūnaitei, tai prapulsi... nežinau, ką prieš tave turi VSD, o gal tik naudojasi tavo sužeista psichika, bet tu esi baisiau už Čikatilą, kuris sąmoningai žudė žmones, už Lietuvos vaikų ašaras aš tave asmeniškai bausiu“, – buvo rašoma M. Kuprevičiaus laiške.

Gavę valstybės tarnautojos E. Žiobienės pareiškimą, pareigūnai M. Kuprevičiaus ir jo giminaičių namuose atliko kratas, jų metu paimti kompiuteriai.

Už psichinės prievartos panaudojimą reikalaujant atlikti tam tikrus veiksmus du kartus teistam M. Kuprevičiui gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pasak prokurorės Vidos Gedvilienės, M. Kuprevičius dėl jam inkriminuojamos nusikalstamos veikos neprisipažįsta.

Už psichinės prievartos vartojimą reikalaujant atlikti tam tikrus veiksmus M.Kuprevičiui gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.