Tokias pataisas prezidento Valdo Adamkaus pateiktam Pilietybės įstatymo projektui pasiūlė Seimo nariai Paulius Saudargas ir Gintaras Songaila.

Pagal dabar galiojantį Pilietybės įstatymą, du pasus gali turėti asmenys, iki 1940 m. birželio 15 d. turėję Lietuvos pilietybę ir ištremti ar pasitraukę 1940 m. birželio 15 d. – 1990 m. kovo 11 d. okupacijų metu. Tas pats galioja jų vaikams, vaikaičiams bei provaikaičiams. Be to, Lietuvos pilietybę gali gauti emigrantų vaikai, gimstantys užsienyje ir automatiškai tampantys atitinkamos šalies (Airijos, JAV ir pan.) piliečiais, bei kai kurie kiti asmenys.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai siūlo Lietuvos pilietybę suteikti ES ar NATO narės pasą gavusiems lietuvių kilmės asmenims, išvykusiems po 1990 m. kovo 11 d.

Jų manymu, dvigubą pilietybę reikia suteikti ir lietuvių kilmės asmenims, tradiciškai gyvenantiems etninėse lietuvių žemėse pasienio regionuose (Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje).

Žmonėms, emigravusiems iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijusiems kitos valstybės pilietybę, P. Saudargo ir G. Songailos siūlymu, Lietuvos pilietybė būtų suteikiama tik nurodžius lietuvišką kilmę.

„Lietuvių tautos išsaugojimo ir telkimo uždavinys privalo tapti svarbiausiu mūsų tikslu. Trumparegiškas Konstitucijos interpretavimas negali tapti mūsų tautos nykimo ir blaškymo priežastimi. Išmintingas dvigubos pilietybės taikymas gali ženkliai pasitarnauti siekiant sutelkti po pasaulį išsiblaškiusius tautiečius bei sudaryti palankesnes sąlygas jiems sugrįžti ar neprarasti ryšio su Tėvyne “, – frakcijos pranešime cituojamas P. Saudargas.

Konstitucijos 12 straipsnis numato, kad „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis". Diskusijos dėl dvigubos pilietybės kilo Konstituciniam Teismui išaiškinus, kad nuostata „atskiri atvejai“ reiškia, jog įstatymu gali būti nustatyti tik labai reti, išimtiniai atvejai, kai įgyjant kitos valstybės pilietybę išsaugoma ir Lietuvos pilietybė.

Pernai birželį Seimas priėmė naują Pilietybės įstatymą, kuriuo užsienyje gimusiems išeivių vaikams ir ES ar NATO valstybių pilietybę įgyjantiems lietuviams leista turėti du pasus. Tačiau V. Adamkus įstatymą vetavo, pareiškęs, esą jis neatitinka Konstitucijos, įteisina dvigubą pilietybę kaip ne ypač retą išimtį ir diskriminuoja kai kurių valstybių pasus gavusius emigrantus. Seimas valstybės vadovo veto pritarė.

Liepą atliktos gyventojų apklausos rezultatai parodė, jog 72 proc. jų gyventojų neprieštarautų, kad Lietuvoje būtų įteisinta dviguba pilietybė, kai kurie pritartų, kad du pasus turėtų tik tie žmonės, kurie paliko šalį iki Nepriklausomybės paskelbimo.