Bene daugiausiai keblumų gali kilti Jungtinėje Karalystėje, kur, be ambasados, pirmą kartą bus galima balsuoti dar šešiuose punktuose. Anksčiau žadėta, kad panašūs punktai atsiras ir kai kuriose kitose šalyse, tačiau galiausiai juos nuspręsta įrengti tik Didžiojoje Britanijoje. Kitose valstybėse bus galima balsuoti ambasadose ir kai kuriuose garbės konsulatuose.

Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai jau kelis mėnesius kviečiami registruotis rinkėjų sąraše. Užpildę specialią anketą žmonės ne tik įtraukiami į sąrašą, bet ir gali paprašyti atsiųsti jiems balsavimo biuletenius bei savo valią iš anksto pareikšti paštu.

Neužsiregistravę rinkėjai negalės balsuoti iš anksto. Be to, nusprendę rinkimų dieną ateiti į vieną iš balsavimo punktų, tačiau į sąrašą neįtraukti piliečiai užtruks ilgiau, mat diplomatams teks aiškintis, ar jie nesuspėjo balsuoti kitame punkte ar net kitoje šalyje, mat teoriškai tai bus įmanoma.

Praktiškai tai atrodys taip. Į balsavimo punktą atėjęs žmogus, jei jo pavardė nebus įtraukta į rinkėjų sąrašą, turės pateikti informaciją apie save – pavardę, asmens kodą. Ši informacija keliaus į ambasadą Londone, kur specialioje duomenų bazėje bus ieškoma jo pavardės. Jei paaiškės, kad rinkėjas jau balsavo kitame punkte, Lietuvoje ar kitoje šalyje, balsuoti nebus leidžiama, jei ne, jis galės pareikšti savo valią.

Panašiai rinkimų komisijos elgsis ambasadose kitose šalyse ir Lietuvoje, jei sulauks žmogaus, kurio pavardė neįtraukta į atitinkamos apylinkės rinkėjų sąrašą ar kuris neturės rinkėjo pažymėjimo.

Papildomas patikrinimas lauks ir atostogaujančiųjų užsienyje, kurie nuspręs ten balsuoti. Taip pat – tų, kurie bus įtraukti į rinkėjų sąrašus vienoje šalyje, o rinkimų savaitgalį išvažiuos į kitą šalį ir norės balsuoti joje.

Kaip DELFI pasakojo Seimo kanceliarijos Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento vyriausioji specialistė Angonita Rupšytė, besirūpinanti balsavimu užsienyje, duomenų apie rinkėjus bazes turės tik ambasados Londone ir Dubline. Kitos diplomatinės atstovybės prireikus turės kontaktuoti su Vyriausiąja rinkimų komisija.

Kadangi bus tikrinami asmens duomenys, o bendraujama telefonu, elektroniniu paštu ar faksu, šis procesas gali užtrukti. „Tai bus minučių reikalas, nors kai kuriais atvejais gali užtrukti ir 10-20 minučių, gal net pusvalandį. Bet juk duomenų bazė visą laiką bus paleista, kodą sudiktuoti ar išsiųsti elektroniniu paštu užtruks sekundes“, - aiškino A. Rupšytė.

„Jei laiku nepranešė savo duomenų ir neįsirašė į rinkėjų sąrašus, žmonėms teks palaukti. Kai kas gali pareikšti nepasitenkimą. Žinoma, jie trypčios kojomis, skųsis, kad reikia laukti“, - kalbėjo pašnekovė.

Tiesa, nenorintys ar neturintys laiko laukti galės balsuoti nelaukdami patikrinimo pabaigos. Jų biuleteniai bus įdėti į voką, o prie visų biuletenių bus pridėti vėliau, patikrinus, ar rinkėjas tikrai nebalsavo kitoje vietoje.

Kaip teigė A. Rupšytė, kai kurios ambasados ir garbės konsulatai yra nusprendę leisti balsuoti tik tokiu būdu. Vieniems taip yra patogiau, nes paprasčiau, kai balsuojama vienodai, kiti taip bando užtikrinti balsavimo paštu slaptumą, ypač jei paštu būna balsavę vos keli žmonės. Beje, patys rinkėjai, net gyvendami netoli ambasadų, būna linkę balsuoti iš anksto.

Iš viso užsienyje bus balsuojama beveik 60 ambasadų ir konsulatų. Jiems antradienio vakarą greituoju paštu buvo išsiųsta apie 20 tūkst. biuletenių, nors iki šiol yra užsiregistravę vos 7,5 tūkst. rinkėjų. A. Rupšytė pripažino, jog daugelis žmonių vengia registruotis baimindamiesi atskleisti savo asmens kodą, paso ar identifikacijos kortelės numerį.

A. Rupšytė anksčiau yra sakiusi, jog bus didelė sėkmė, jei rinkimuose dalyvaus 18-20 tūkst. išeivių. Spėjama, kad iš viso per pastaruosius keliolika metų emigravo apie pusė milijono Lietuvos piliečių.

Beje, šiuose Seimo rinkimuose laukia dar viena naujovė – JAV balsavimas baigsis 12 val., o ne ne 20 val. vietos laiku. Taip norima visus balsavimo punktus uždaryti ne vėliau nei duris užvers Lietuvoje esančios balsavimo apylinkės.

Daugiau informacijos apie balsavimą įvairiose šalyse galima rasti čia.

Balsavimo vietos Jungtinėje Karalystėje

MIESTASVIETAADRESASDARBO LAIKAS
LondonasLietuvos Respublikos ambasada84 Gloucester Place London W1U 6AU
Artimiausia metro stotelė – Baker Street
Rugsėjo 30 d. – spalio 11 d.: 10-12 ir 14-16 val.
Rinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 7-18 val.
 Šv. Kazimiero bažnyčia21 The Oval Hackney Rd. London E2 9DT
Artimiausia metro stotelė – Bethnal Green
Rinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 9-18 val.
 Becton mokykla „Moksliukas“Becton Community Centre, Eastham, Manor Way, Bekton, London E6 5NG
Artimiausia stotelė – Cyprus (DLR)
Rinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 9-18 val.
 Stratford29 The Broadway, Stratford E15 4BQ
Artimiausia metro stotelė – Stratford
Rinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 9-18 val.
BirmingemasAston University (Astono universitetas)Aston Triangle, Main Building (pagrindinis pastatas)
Birmingham B4 7ET
Rinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 9-18 val.
PeterboroughGladstone Park Community Recreation Center (Bendruomenės centras)Bourges Boulevard, Peterborough PE1 2ANRinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 8.30-18 val.
Armagh (Šiaurės Airija)St. Patrick Grammar School (St. Patrick mokykla)Cathedral Road, BT61 7QZRinkimų dieną, spalio 12 d. (sekmadienį): 9-18 val.