Į klausimą „Kur ketinate stoti į rezidentūrą, pabaigę šiais metais 6 medicinos studijų kursus?“, 92% apklaustų medicinos studentų atsakė, kad studijuotų Lietuvoje, o 8% rinktųsi užsienio aukštąją mokyklą. Jeigu įsigaliotų siūloma naujoji tvarka, pagal kurią dalis asmenų, baigusių rezidentūrą, būtų privalomai įdarbinami Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) paskirtose vietose, net 76% studentų pasirinktų studijas užsienyje, 20% liktų Lietuvoje ir 4% nestotų niekur. Paklausus, ar studentai pritaria siūlomam nutarimo projektui, 95% atsakė neigiamai, o 5% siūlomam pakeitimui pritartų. Apklausoje dalyvavo 186 VU medicinos studijų 5 – 6 kurso studentai.

„Atlikus trumpą apklausą, paaiškėjo, kad statistika daugiau nei grėsminga. Siūloma tvarka paskatintų absoliučią daugumą būsimųjų medikų išvažiuoti iš Lietuvos. Tarptautinėje praktikoje rezidentas laikomas dirbančiu gydytoju, o Lietuvoje po rezidentūros jis privalomai dar būtų „pririšamas“ trejiems metams prie vienos ar kitos institucijos“, – situaciją komentavo Vilniaus universiteto Studentų atstovybės (VU SA) viceprezidentas Vainius Rakauskas.

Dar trečiadienį VU SA kreipėsi į LR Ministrą Pirmininką, Sveikatos apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministrus bei Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininką atkreipdama dėmesį į siūlomą tvarkos pakeitimą.

„Sutinkame, jog dabartinė Sveikatos apsaugos sistema turi problemų, viena jų – kvalifikuotų gydytojų pritraukimas į gydymo įstaigas, veikiančias ne didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau manome, jog dabartinis projekto variantas šią problemą gali dar labiau paaštrinti“, – rašoma VU SA kreipimesi.

Atkreipiamas dėmesys į tai, kad nutarimo projekte nėra nurodyta, jog SAM dar prieš stojant į rezidentūros studijas su studentu suderina būsimą darbo vietą, nėra atsižvelgiama į tai, jog medicinos studijų sistema yra specifinė ir į rezidentūrą stoja jau suaugę žmonės, daugeliu atveju turintys šeimas ir mažų vaikų, o nesutinkant su tokiomis sąlygomis, stojančiam lieka vienintelė alternatyva – mokėti už rezidentūros studijas apytiksliai 100 tūkst. litų. „Norisi akcentuoti, jog šis pakeitimo projektas nebuvo pristatytas nei studentams, nei gydytojams – rezidentams, todėl įžvelgdami galimą grėsmę šalies sveikatos apsaugos sistemai, prašome pradėti konstruktyvų dialogą svarstant ateities perspektyvas“, – kalbėjo V. Rakauskas.