Jau nuo ketvirtadienio daugelis naktinių klubų studentams duris atveria nemokamai, siūlo įvairias nuolaidas alkoholiui, tad ši naktis neoficialiai vadinama studentų naktimi.

Tiesa, apsiriboti tik apsilankymais klubuose jaunuoliai nė nemano. „Apšilinėti“ prieš vakaro linksmybes jie paprastai pradeda gerokai anksčiau nei šie atsidaro ir vakarėlius tęsia iki pat sekmadienio vakaro.

Vis dėlto sklinda gandai, kad labiausiai pašėlę jie – ne klubuose, o studentų bendrabučiuose.

Buriasi viršutiniuose bendrabučio aukštuose

„Ketvirtadienis – vakarėlių metas, didžiausias veiksmas, o penktadieniais daugelis važiuoja namo“, – DELFI aiškino vienas trečio kurso studentas.

Jo teigimu, audringiausi vakarėliai paprastai vyksta viršutiniuose bendrabučio aukštuose.

„Kuo aukščiau, tuo blogiau“, – šyptelėjo jis.

Linksminasi tiek, kad tenka kviesti ir policiją

Tą patvirtino ir studentus prižiūrintys apsaugos pareigūnai – naktimis būtent jie lieka sergėti tvarką bendrabučiuose.

„Ketvirtadienis yra mažasis penktadienis. Penktadienį visi važiuoja namo kotletų, o ketvirtadienį švenčia“, – studentų linksminimosi įpročius apibūdino Saulėtekyje Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendrabučius prižiūrintis apsaugos pareigūnas Tadas.

Anot jo, audringiausi vakarėliai bendrabučiuose vyksta rugsėjį. Būna, ir kad studentai susimuša, kyla rimti konfliktai. Tuomet, sakė Tadas, tenka kviesti policiją.

„Audringiausi vakarėliai būna, kai atvažiuoja pirmakursiai. Ką reiškia pirmakursiai? Nutrūkę nuo lenciūgo, nuo tėvų. Atsiveža pinigėlių, per 2-3 savaites viską iššvaisto, o po to jau sėdi ramūs“, – pasakojo jis.

Įsigudrina užlipti net ant stogo, ten šlaistosi ir girti

Kadangi šiuo metu Saulėtekyje esantys Vilniaus universiteto (VU) ir VGTU bendrabučiai renovuojami, studentai įsigudrino vieni pas kitus patekti per pastolius. Tiesa, jei būna pastebėti, tokie alpinistai griežtai baudžiami.

„Iš karto šalinam iš bendrabučio. Tai – viena iš taisyklių, kuri atsirado norint užtikrinti jų pačių saugumą. Anksčiau studentai taip pat labai mėgdavo lipti ant bendrabučio stogo – atsisėsdavo ir kojytes nuleidę maskatuodavo. Paskutinį kartą, kai vijausi, tie studentai buvo tiek prisigėrę, kad krito, vos neiškrito. Net baisu tokius vytis“, – apie savo darbo subtilybes pasakojo jis.

Tadas prasitarė po studentų bendrabučius vaikščiojantis nuolat ir visą naktį. Be to, visi studentai žino apsaugos darbuotojų telefono numerį, tad bet kada gali paskambinti, jei ką pamato ar išgirsta.

Patenka ir svetimi

Jis pripažino, kad buvo ir atvejų, kai studentus tramdyti reikėjo eiti į greta esančius VU bendrabučius, nors tvarką stebėti juose jam ir nepriklauso.

Paklaustas, ar tarp VU ir VGTU studentų nekyla konfliktų, Tadas patikino, kad tai – jau praeitis.

„Nelabai bendrauja skirtingų universitetų studentai. Stengiamės juossuartinti. Pavyzdžiui, įrengėme bendrą tinklinio aikštelę, norėjome ir turnyrus organizuoti, bet nepavyko. Čia šiek tiek kitokia publika. Visi tą praėjo, nieko čia baisaus nėra. Didesnė problema buvo, kai vietiniai vilniečiai į bendrabučius eidavo, tačiau dabar yra turniketai, kortelės, dar ir žmogus pirmame aukšte sėdi 24 valandas, tai jokių galimybių kažkam svetimam patekti“, – pasakojo jis.

Tiesa, vėliau sutikti studentai prasitarė, kad šią tvarką nesunku apeiti – viena kortele jie naudojasi keliese.

Pro langus skrieja ir stiklainiai, ir šaldytuvai

Savo ruožtu VU priklausančius bendrabučius prižiūrintis apsaugos pareigūnas sakė, kad studentai linksmintis pradeda nuo ketvirtadienio ir nurimsta tik sekmadienį. Anot jo, ketvirtadieniais dažniausiai linksminasi tie jaunuoliai, kurie tik studijuoja, o penktadienio ir šeštadienio naktimis švenčia vyresni – jau turintys darbus.

„Vieną vakarą prirašymas, kitą krepšinio varžybos, trečią gimtadienis. Naktį čia baisu vaikščioti. Ir stiklainiai skraido, ir šaldytuvą yra išmetę, fotelį“, – pasakojo jis.

Nepaisant to, apsauginis patvirtino, kad studentai dabar yra kur kas ramesni nei buvo prieš 4-5 metus, kai tik jis pradėjo dirbti.

Iškristi iš bendrabučio bijo

„Pirmus metus, kai pradėjau dirbti, studentai iki pat ryto ošdavo. Keičiasi laikai. Būna, užeini, sakau: „Ko nevažiuoji namo?“ Sako: „Tai kad dirbti reikia“, – pasakojo jis.

Apsauginis atviravo, kad ne tik kasnakt po kelis kartus apvaikšto kiekvieną bendrabučio aukštą, bet ir turi patikėtinių – studentų, kurie periodiškai skambina ir įspėja apie vykstančius vakarėlius.

„Su studentais reikia elgtis griežtai. Jei pradėsi su jais žaisti, iki paryčių darbo turėsi. Kai neužtenka žodžių, iškviečiam policiją. Galioja ir įspėjimų sistema – jei nedaeina, kad blogai elgiesi, išmeta iš bendrabučio. To studentai labai bijo, tai dažniausiai užtenka įspėjimo. Tas ošimas greitai pasibaigia“, – aiškino apsauginis.

Šiuolaikiniai studentai nustebino: bijojo ir išeiti

Studentus sergi ir DELFI užkalbintas bendrabučių renovaciją prižiūrintis asmuo. Anot jo, baisu, kas studentų miestelyje dėjosi, kai vyko krepšinis. Stebėdamasis šiuolaikiniais studentais jis rodė jų pro langą išmestus daiktus.

„Ir taburetės, ir keptuvės skraidė. Ir šviestuvas, va, guli. Viskas čia skraidė. Kompiuterių irgi pilna. Visiškai nesaugo turto. Baisu iš namelio savo buvo išeiti“, – pritarė anksčiau kalbėjusiems vyrams jis.

Pašnekovas pasakojo nuolat padedantis bendrabučius saugantiems pareigūnams – turi visus jų numerius ir praneša, jei vyksta kokie neramumai, kurių studentų miestelyje būna kasnakt.