"Nenorėčiau, kad būtų kalbama, kad norime "nuimti" ministrą - tai ne mūsų kompetencija ir tikslas", - per spaudos konferenciją trečiadienį pareiškė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Anot jo, pareikšdamos nepasitikėjimą, profsąjungos nori atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į savo nepasitenkinimą ministro darbu.

Profsąjungos teigia taip pat ketinančios kreiptis į Seimą: Seimo pirmininkę, Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą, valdančias Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijas. Pastarajai priklauso G.Steponavičius.

"Nuo Seimo kontrolės priklauso ministerijos veikla (...) Bandysime su Seimo Švietimo komiteto nariais, dalyvaujant ministrui, kalbėti, kad jis atsakytų į mūsų šiuos, galbūt politinius, anot jo kaltinimus. Kalbėsime su Seimo frakcijomis (...) su konservatorių visų pirma bei Liberalų sąjūdžiu", - tikino jis.

Jei nepavyks susikalbėti, profsąjungos grasina imtis įvairių akcijų.

Rūta Osipavičiūtė
"Manome, kad jei Lietuvoje esant tokiai ministrų kaitai (...), kiekvienas atėjęs pradeda tvarką daryti taip, kaip suvokia švietimą, neturėdami ilgalaikės strategijos (nėra gerai - BNS). Pirmiausia bandysime sėsti aiškintis, spręsti problemas. Jei nepasiseks, neatsisakome imtis priemonių", - teigė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos (LŠMPSF) pirmininkė Rūta Osipavičiūtė.

Profsąjungos taip pat pasipiktino, kad G.Steponavičius trečiadienį susiejo juos su opozicijoje dirbančiais socialdemokratais. Profsąjungų atstovai ministerijos vadovą pavadino "asmeniškai reaguojančiu mažu vaiku".

R.Osipavičiūtė sakė esanti nepartinė, o A.Jurgelevičius prisipažino esantis Elektrėnų savivaldybės socialdemokratas, bet esą sieti jo partinę veiklą ir darbą profsąjungoje "nekorektiška".

Švietimo ir mokslo ministras trečiadienį per kitą spaudos konferenciją teigė daug bendravęs su juo nepatenkintomis profsąjungomis: esą susitikinėjo su jomis kas mėnesį, išklausydavo jas, vykdavo į jų organizuojamus renginius regionuose.

Tačiau A.Jurgelevičius pareiškė, kad šie susitikimai buvo nieko verti: "Paplepaika su ministru neveda prie jokių rezultatų (...) - šunys loja, karavanas eina toliau".

LŠPS teigia vienijanti apie 9 tūkst. švietimo darbuotojų.

Liberalų sąjūdžio narys G.Steponavičius Švietimo ir mokslo ministerijai vadovauja nuo 2008 metų gruodžio.