Doktorantas Stasys per specialią studentams skirtą sistemą bandė užsisakyti naują LSP.

„Kompiuterio ekrane išvydau lentelę, kad išsiimti naujo LSP negalima dėl klaidos ir nurodė svetimus duomenis. Nors viršuje rodė gerą mano asmens kodą, pažymėjimo pavyzdyje asmens kodas buvo kitoks, vardą ir pavardę taip pat pateikė ne mano, o visai kito žmogaus“, – DELFI pasakojo Stasys.

Nepavykus užsisakyti naujo pavyzdžio LSP, studentas nusprendė prasitęsti turimo pažymėjimo galiojimą. Tai jam pavyko.

Stasys piktinasi, kad LLS viešina svetimų žmonių asmens duomenis.

Tuo metu LSS sako klaidą ištaisiusi ir apgailestauja, kad studentui sukėlė nepatogumų.

„Su informacinių technologijų specialistais išsiaiškinome, kad tai buvo duomenų, kurie buvo suvesti testuojant programą, likutis. Kitaip tariant, prieš LSP sezono pradžią programa buvo tikrinama suvedant tam tikrus duomenis ir žiūrint, ar visi LSP pratęsimo žingsniai vyksta sklandžiai. Dalis šių duomenų išliko programoje. Šiuo metu klaida jau ištaisyta“, – situaciją apibūdino LSS atstovė ryšiams su visuomene Ina Ūsaitė.

LSS gresia bauda

LSS pasiteisinimai neįtikina Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos. Pasak inspekcijos atstovės Aurelijos Grikinaitės, pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą duomenų valdytojas privalo užtikrinti, kad duomenys būtų tvarkomi tiksliai, sąžiningai ir teisėtai bei būtų tikslūs.

„Netikslūs ar neišsamūs duomenys turi būti ištaisyti, papildyti, sunaikinti arba sustabdytas jų tvarkymas“, – sakė A. Grikinaitė. Pagal įstatymą, LSS privalo įgyvendinti tinkamas organizacines ir technines priemones, kad duomenys būtų apsaugoti nuo atsitiktinio ar neteisėto sunaikinimo, pakeitimo, atskleidimo, taip pat nuo bet kokio kito neteisėto tvarkymo.

„Šiuo atveju manytina, kad duomenų valdytojas neužtikrino tikslių asmens duomenų tvarkymo ir tvarko neteisingus studento duomenis“, – teigia A. Grikinaitė.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, neteisingas asmens duomenų tvarkymas užtraukia baudą nuo 500 iki 1000 litų. 

DELFI primena, kad, Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimu, šįmet pažymėjimus išdavinėja tik LSS.