Ši iniciatyva padėjo ne tik patikrinti moksleivių biologijos, matematikos ir istorijos žinias, bet ir iškelti prielaidas, kurios gimnazijos pastarųjų dalykų egzaminams paruošia geriausiai.

Projekto „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ kūrėjai sudarė geriausiai pastarųjų sričių egzaminuose pasirodžiusių mokyklų sąrašus. Juose pateikiamos tik tos mokyklos, kurių bent 5 mokiniai dalyvavo bandomajame egzamine. Vidurkis vedamas iš 11 ir 12 klasių moksleivių rezultato

Geriausios gimnazijos

Atsižvelgiant į biologijos egzamino rezultatus, geriausiai šiam egzaminui paruošia:

1. Vilniaus jėzuitų gimnazija
2. Viešoji įstaiga Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Birštono gimnazija
4. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija
5. Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija

Savo ruožtu matematikos egzaminą šioje platformoje geriausiai išlaikė šių gimnazijų mokiniai:

1. Vilniaus licėjus
2. Viešoji įstaiga Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija
4. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija
5. Vilniaus r. Nemenčinės Gedimino gimnazija

Kaip geriausiai paruošiančios istorijos egzaminui išsiskyrė šios gimnazijos:

1. Vilniaus licėjus
2. Viešoji įstaiga Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Utenos Adolfo Šapokos gimnazija
4. Kaišiadorių r. Kruonio gimnazija
5. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija

DELFI primena, kad dar praėjusių metų pabaigoje geriausių gimnazijų reitingą sudarė ir žurnalas „Reitingai“. Šis reitingas buvo sudarytas pagal 2015 m. Valstybinių brandos egzaminų rezultatus. Taip pat buvo įvertintas ir moksleivių skaičius: ne tik kiek kiekvieną gimnaziją baigė mokinių, bet ir, kiek jų laikė kiekvieną egzaminą.

DELFI primena, kaip atrodė jų sudarytas dalykis geriausių gimnazijų reitingas.

Biologijos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Neringos vid. M-kla
2. Vilniaus licėjus
3. Kauno technologijos universiteto gimnazija
4. Klaipėdos licėjus
5. „Saulės“ privati gimnazija (Vilnius)

Istorijos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Vilniaus licėjus
2. Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Vilniaus privati gimnazija
4. Vilniaus jėzuitų gimnazija
5. Eitminiškių vidurinė mokykla

Matematikos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Vilniaus licėjus
2. Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Ukmergės raj. Taujėnų gimnazija
4. Vilniaus jėzuitų gimnazija
5. Klaipėdos licėjus

Nestebino matematikos žinios: neišlaikė trečdalis

Apibendrindami gautus rezultatus projekto „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ kūrėjai teigė, kad labiausiai juos nustebino moksleivių matematikos žinios. Tiksliau – pastarųjų stoka.

Matematikos bandomojo egzamino platformoje neišlaikė kas trečias mokinys – 34 proc. Praėjusiais metais egzamino neišlaikė 12,7 proc. mokinių.

Verta paminėti, kad šiemet matematikos brandos egzamino rezultatas aktualus daugeliui, kadangi tik šį egzaminą išlaikę asmenys galės pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą aukštojoje mokykloje – tai šių metų naujovė.

Projekto atstovai pripažino turintys pagrindo prognozuoti, kad šių metų matematikos brandos egzamino rezultatai žada netikėtumų.

Praėjusiais metais „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ pakankamai tiksliai išprognozavo matematikos brandos egzamino rezultatus: bandomojo neišlaikė 12,7 proc., o valstybinio brandos egzamino – 9,25 proc. mokinių, tad galima daryti prielaidą, kad abiturientų rezultatai šiemet bus ypač prasti.

Kodėl rezultatai tokie blogi?

Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, kad bandomąjį matematikos brandos egzaminą „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ platformoje laikė 4156 dvyliktokai, o brandos egzaminą laikyti užsiregistravo bemaž 4,5 karto daugiau asmenų – 18 781.

Be to, koją bendruose rezultatuose daugeliui pakišo kantrybės stoka – abiturientai daugelį užduočių tiesiog praleido.

„Daugiausia užduočių buvo praleista II-ojoje (praleido 31 proc. užduočių) ir III-iojoje (praleido 47 proc. užduočių) užduoties dalyse, kuriose mokiniai turėjo įrašyti atsakymus. Šių dalių užduotys buvo sudėtingesnės, tikrinančios taikymo ir problemų sprendimo gebėjimus. Tik 3 proc. dvyliktokų praleido užduotis I-ojoje dalyje, kurioje reikėjo pasirinkti vieną teisingą atsakymą iš pateiktų variantų“, – sako projekto organizatoriai.

Vidurkis – tik 9,2 taško iš 30: kas buvo sunkiausia?

Savo ruožtu užduočių rengėjai teigia, kad jos buvo vidutinio sunkumo, orientuotos į pagrindinio pasiekimų lygio mokinių žinias ir gebėjimus.

Maksimali taškų suma, kurią buvo galima surinkti teisingai atlikus visas užduotis – 30 taškų, tačiau visų ją atlikusių moksleivių surinktų taškų vidurkis yra 9,2 taško. Žvelgiant į rezultatus stebina itin didelis mokinių, nesurinkusių 6 taškų ir nepasiekusiųjų patenkinamojo pasiekimų lygmens, skaičius. Jis siekia net 34 proc.

„Mokiniams lengviausiai sekėsi atlikti „Kombinatorikos, tikimybių teorijos ir statistikos“ užduotis. Šioje veiklos srityje surinkta 43 proc. galimų taškų. Sunkiausiai sekėsi veiklos sritis „Funkcijos ir analizės pradmenys“, kurioje surinkta 24 proc. galimų taškų.

Ruošiantis matematikos valstybiniam egzaminui rekomenduojama pakartoti erdvinių figūrų, lygiagrečių pagrindui pjūvių, plotų skaičiavimo formules, nes tik 9,94 proc. mokinių išsprendė uždavinį „Rutulio lygiagretusis pjūvis, kurio plotas lygus 75π, 3 cm nutolęs nuo rutulio taško B. Apskaičiuok rutulio spindulio ilgį“. Taip pat reiktų pakartoti apibrėžtinių integralų taikymą nesudėtingų kreivinių figūrų plotams apskaičiuoti, matematinio bei praktinio turinio problemoms spręsti, nes tik 14,17 proc. mokinių sugebėjo apskaičiuoti reklamos skydo plotą, apribotą parabolėmis“, – vardijo projekto organizatoriai.

Su istorija sekėsi prasčiau

Prasčiau aptariamoje platformoje abiturientams sekėsi laikyti ir istorijos egzaminą. Šiemet istorijos bandomojo egzamino užduoties surinktų taškų vidurkis yra 49,8, o praėjusiais metais buvo 59,01(iš 100).

„Badomajame istorijos egzamine buvo pateiktos užduotys, apimančios visas brandos egzamino programoje nurodytas turinio ir veiklos sritis bei gebėjimus. Nustatyti bendrą tendenciją apie geriausiai išmoktas ir prasčiausiai žinomas temas yra sudėtinga, nes „sunkios“ ir „lengvos“ užduotys išsiskirstė įvairiose turinio teminėse srityse. Tarp 12 lengvų užduočių pateko 4 užduotys, susijusios su vidurinių amžių istorija, 3 – su naujųjų amžių, 5 – su XX-XXI amžių istorija. 10 sunkių užduočių turinio sandara tokia: 6 užduotys – iš XX-XXI a. istorijos, 2 – iš naujųjų amžių istorijos ir 2 – iš vidurinių amžių istorijos“, – sakė projekto organizatoriai.

Jų teigimu, šiemet, skirtingai nuo praėjusių metų bandomojo egzamino, išnyko ryškesnis skirtumas tarp veiklos sričių, susijusių su mąstymo gebėjimų lygiais (žinios ir supratimas, žinių taikymas, problemų sprendimas).

Be to, pastebėjo organizatoriai, bandomajame egzamine nebuvo ryškaus skirtumo tarp skirtingų mokymosi kursų – bendrojo ir išplėstinio – užduočių atlikimo rezultatų.

Biologija siurprizų nežada

Mažiausiai pokyčių šiemet pastebėta po biologijos bandomojo egzamino. Panašu, kad šios srities brandos egzamino rezultatai netikėtumų nežada.

2015 m. biologijos valstybinio brandos egzamino neišlaikė 4,29 proc. laikiusiųjų, o projekto „Egzaminatorius.lt BANDOMASIS“ biologijos bandomojo egzamino neišlaikė 4 proc. mokinių.

„Šių metų biologijos bandomojo egzamino visų veiklos sričių užduočių atlikimo rezultatai labai panašūs. Šiek tiek sunkiau sekėsi atlikti veiklos srities „Medžiagų apykaita ir pernaša“ užduotis. Šioje veiklos srityje surinkta 48 proc. galimų taškų.

Tikrinamų gebėjimų sričių rezultatai pasiskirstė panašiai. Atliekant žinių ir supratimo lygio užduotis, surinkta 58 proc. galimų taškų, o taikymo – 62 proc. Problemas spręsti buvo šiek tiek sunkiau. Šioje aukštesniųjų mąstymo gebėjimų reikalaujančioje srityje surinkta 53 proc. galimų taškų“, – sakė projekto organizatoriai.