4 val. trukęs egzaminas baigėsi 13 val., tačiau dar prieš 12 val. prie Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos būriavosi rašinį parašę moksleiviai. Simboliška, kad po lietuvių kalbos ir literatūros egzamino jaunimas patraukė parūkyti prie paminklo didžiai lietuvių poetei Salomėjai Nėriai.

Abiturientams pasiūlytos šios dvi samprotavimo rašinio temos: „Ar meilė suteikia žmogaus kasdienybei kilnumo?“ bei „Atmintis: kodėl žmoguje gyva tai, ko jau nėra?“ Atskleidžiant pirmąją reikėjo remtis J. Tumu-Vaižgantu, M. Katiliškiu ir J. Kunčinu, antrojoje – Vyt. Mačerniu, A. Škėma ir M. Martinaičiu.

Literatūriniame rašinyje pateiktos temos skambėjo taip: „Asmenybės laisvės tema XX a. lietuvių prozoje“ ir „Tėvynės vaizdinys romantinėje Lietuvos literatūroje“. Prie pirmos temos nurodyti V. Mykolaitis-Putinas, B. Sruoga ir A. Škėma, antroje – A. Mickevičius, A. Baranauskas, Maironis. Iš keturių temų abiturientai turėjo pasirinkti vieną ir pagal ją parašyti rašinį.

Išdžiūvo smegenys

„Prastai“, – DELFI atsiduso prisistatyti nenorėjęs abiturientas. Tačiau jis neskubėjo nieko kaltinti – prisipažino pats nepasiruošęs. Samprotavimo rašinį apie atmintį rašęs vaikinas pareiškė egzamine „išdžiovinęs smegenis“ ir nesugebėjo papasakoti apie ką rašęs. „Prirašiau skaičių, tikiuosi išlaikyti“, – užsiminė pašnekovas.

Daliai egzaminai jau baigėsi

„Rašiau samprotavimo rašinį apie atmintį. Iš esmės buvo sunku, nes paprastai būna nusistovėję šeši pagrindiniai autoriai, pavyzdžiui, K. Donelaitis, M. Daukša, Maironis, ir visi juos tikisi gauti, šįmet visi tikėjosi K. Donelaičio, bet jo nebuvo. Tai iš pradžių paveikė, bet pasėdi, pagalvoji, atsimeni, ką mokeisi, ir rašai“, – pasakojo abiturientas Dominykas Granskas.

Jis rašinyje rėmėsi A. Škėma ir B. Sruoga. D. Granskas tikisi gauti per 50 balų. Sportinius šokius studijuoti nusprendusiam vaikinui egzaminų sesija jau baigėsi: jis telaikė anglų ir lietuvių kalbų egzaminus. Dabar jo lauks stojamasis egzaminas į universitetą.

Samprotavimo rašinį atminties tema rašęs Antakalnio gimnazijos abiturientas Mantas rėmėsi A. Škėmos „Balta drobule“. „Egzaminas kaip ir nėra pats sunkiausias, bet ir ne iš lengvųjų. Manau, literatūrinio egzamino temos buvo gerokai lengvesnės. Tikiuosi išlaikyti, o rezultatas bus toks, kaip susišvies vertintojams“, – kalbėjo Mantas.

Pasak jo bendraklasio Ruslano, visi egzamine tikėjosi K. Donelaičio, kurio 300-ąsias gimimo metines šįmet minime. Tačiau šio rašytojo egzamine nebuvo. „Rašinį parašiau per dvi valandas, perrašiau per 20 minučių, tikiuosi išlaikyti“, – kalbėjo gimnazijoje septynetą iš lietuvių kalbos turėjęs Ruslanas.

Vieną moksleivį išvarė

Vienas į lietuvių kalbos egzaminą telefoną atsinešęs moksleivis buvo iš jo išvarytas. Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė BNS teigė, kad incidentas per pirmadienį vykusį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą užfiksuotas Kaune.

„Bendrai egzaminas vyko sklandžiai, bet išvarytą kaip ir iš anglų kalbos, taip ir iš lietuvių (kalbos egzamino) turime vieną, kuris nesusitvarkė su mobiliuoju telefonu“, – sakė S. Vingelienė.

DELFI primena, kad laikyti valstybinio brandos egzamino registravosi 22 206 kandidatai. Mokyklinį egzaminą pasirinko 15 222 mokiniai.

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį.

Valstybinio brandos egzamino literatūriniame rašinyje pasirinktą temą reikalaujama atskleisti analizuojant kūrinius ir jų kontekstus. Privalu rašyti apie dviejų autorių kūrybą: vieną autorių pasirinkti iš nurodytų prie temos, kitą programinį autorių pasirinkti savo nuožiūra.

Mokyklinio brandos egzamino samprotavimo rašinyje reikia atskleisti temą remiantis vienu autoriumi iš trijų, nurodytų prie temos, ir kontekstu. Literatūriniame rašinyje reikia atskleisti temą analizuojant vieno autoriaus kūrybą. Autorių reikia pasirinkti iš trijų, nurodytų prie temos.

Kad išlaikytų valstybinį brandos egzaminą, kandidatas turi surinkti ne mažiau kaip 30 proc. galimų surinkti taškų. Mokyklinio brandos egzamino įvertinimas – balas – parašomas pagal taškų ir balų atitikties lentelę, kurią įsakymu tvirtins Nacionalinio egzaminų centro direktorius po 9 darbo dienų, skirtų kandidatų rašinių vertinimui.

Abiturientai, pasidalinkite, kaip Jums sekėsi, mokytojai, įvertinkite egzamino sudėtingumą! Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su
prierašu „Egzaminas“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: