Per tris valandas moksleiviai turėjo atlikti klausymo, skaitymo ir rašymo užduotis. Dar kovo mėnesio pabaigoje jie atliko ir kalbėjimo užduotį.

9 val. prasidėjusiam egzaminui išspręsti buvo skirtos 3 valandos, tačiau pirmieji, egzaminą laikę Vilniaus Antakalnio gimnazijoje, jį baigė vos po pusantros.

Mokosi dešimtukais, bet sunkumų iškilo

Vienas pirmųjų iš egzamino išėjo dvyliktokas Konradas. Paklaustas, kaip sekėsi, vaikinas tik šyptelėjo: „Puikiai“.

„Egzaminas nebuvo nei labai lengvas, nei labai sunkus. Labai didelių nusiskundimų neturiu, tačiau viena vieta įraše... Trijų žodžių junginyje paskutinis žodis buvo labai suplaktas. Neįsivaizduoju, koks jis, ką reiškė. Iš anglų mokykloje turiu 10, bet jei tokio žodžio nežinau, nesmagu“, – pripažino vaikinas.

Tačiau, Konrado teigimu, egzaminas buvo labai modernus. Jame kalbėta apie tai, kas aktualu jaunimui.

„Pavyzdžiui, apie simbolius, emocijų paveikslėlius, kurie naudojami internete. Šiaip temos buvo labai įdomios“, – sakė dvyliktokas.

Papasakojo apie užduotis

Vaikinas pasakojo, kad be klausymo ir gramatikos užduočių, reikėjo atlikti ir dvi rašymo užduotis – parašyti laišką draugui ir esė.

„Laiškas turėjo būti skirtas draugui Oskarui. Jis esą dalyvauja kažkokiame reklamų projekte, reikėjo jam papasakoti apie savo mėgstamiausią reklamą. Tuo metu esė reikėjo rašyti apie turizmą. Teigiama, kad turizmas šalyje labai išaugo, prašoma pasvarstyti, ar tai gerai, ar blogai“, – prisiminė vaikinas.

Paklaustas, gal savo ateitį sies su anglų kalba, Konradas tikino ketinantis studijuoti Vilniaus Gedimino technikos universitete programų sistemas.

„Taip sutapo, kad jau nuo vaikystės mane programavimas žavi, be to, tai labai perspektyvu. Patinka man ir tai, kad šioje srityje, jei esi kūrybiškas ir užsispyręs, praktiškai visai be jokio pradinio kapitalo gali įgyvendinti savo idėjas“, – aiškino vaikinas.

Skundėsi sunkiai suprantamu akcentu

Savo ruožtu dvyliktokas Kristianas, nors iš egzamino taip pat išėjo anksti, lengvu jo nevadino. Sunkiausiu dalyku jis taip pat įvardijo klausymo užduotis.

„Sunkiausia buvo klausymas. Kalbėjo su kažkokiu keistu akcentu, sunku suprasti buvo“, – skundėsi vaikinas.

Tiesa, ką norėtų studijuoti, Kristianas tikino dar nežinantis, nors pridūrė planuojatis ir ateityje gyventi Lietuvoje.

Samdė ir korepetitorius

Tuo metu kita dvyliktokė, nepanorusi pasakyti savo vardo, aiškino, kad jai egzaminas taip pat pasirodė vidutiniškas – nei labai lengvas, nei labai sunkus.

„Gal sunkiausias buvo klausymas. Neaiškus labai. Ir akcentas savitas, ir užduotys nepasirodė lengvos. Dar sunku man buvo ir rašyti esė“, – aiškino mergina.

Ji taip pat nenorėjo pasakyti ir koks jos anglų k. pažymių vidurkis mokykloje, tačiau pripažino, kad savo ateitį planuoja sieti su anglų kalba. Tiesa, pradėti studijuoti mergina žada tik po metų pertraukos.

„Noriu studijuoti Lietuvoje, užsienyje man nepatinka. Kitąmet planuoju stoti todėl, kad dar noriu patobulinti savo anglų kalbą. Po to svarstau gal apie anglų k. filologiją“, – sakė ji.

Mergina neslėpė, kad prieš egzaminą taip pat lankėsi ir pas korepetitorius, planuojanti naudotis jų paslaugomis aiškino ir per laisvus nuo mokslų metus.

„Korepetitorių kainos tikrai nėra mažos. Maždaug 10-15 eurų už 45 minučių pamoką“, – prasitarė mergina.

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorės Saulės Vingelienės teigimu, anglų kalbos brandos egzaminas praėjo sklandžiai, apie jokias problemas jo metu ji nėra informuota.

Laikė daugiau nei 20 tūkst.

Šeštadienį anglų kalbos brandos egzaminą laikyti turėjo 20 676 kandidatai – tiek jų iš anksto užsiregistravo. Egzaminas organizuotas 170-yje Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtų centrų.

Už visą egzamino užduotį kandidatai gali surinkti 100 taškų. Už kiekvieną egzamino dalį (kalbėjimą, klausymą, skaitymą, rašymą) kandidatai gali surinkti po 25 proc. viso egzamino taškų. Užsienio kalbos (anglų) valstybinio brandos egzamino išlaikymo riba – 16 proc. užduoties taškų. Užsienio kalbos (anglų) valstybinio brandos egzamino rezultatai bus skelbiami nurodant gautą bendrą kandidato taškų sumą už visas keturias (kalbėjimo, klausymo, skaitymo, rašymo) dalis ir balus.

Apeliacijas dėl rezultatų mokiniai gali pateikti per tris darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Praėjusiais metais valstybinį anglų kalbos brandos egzaminą išlaikė 99,7 proc. visų laikiusių kandidatų, 100 balų įvertinimą gavo 5,12 proc. mokinių

Egzaminų maratonas tik prasideda

DELFI primena, kad abiturientai šįmet jau laikė prancūzų ir vokiečių kalbų egzaminus. Birželio 6 d. abiturientai laikys valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Dar prieš tai, gegužės 28 d. bus tikrinamos jų rusų kalbos, birželio 4 d. – geografijos žinios.

Birželio 8 d. bus organizuojamas fizikos, birželio 10 d. – matematikos, birželio 13 d. – biologijos, birželio 15 d. – istorijos, birželio 17 d. – informacinių technologijų, birželio 20 d. – chemijos egzaminas.

Šeštadienio rytą vyksta valstybinis anglų kalbos egzaminas dvyliktokams. Esate vienas jį laikančių? Pasidalinkite, kaip sekėsi! Kas buvo sunkiausia, o kas lengviausia? Galbūt galite egzaminą palyginti su ankstesniųjų metų anglų kalbos užduotimis? Kaip manote, kiek balų galite gauti? Savo mintimis galite dalintis rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (531)