Buvo tirta, kurių gimnazijų moksleiviai geriausiai pasiruošia brandos egzaminams. Tyrimas atliktas atsižvelgiant į 2014 m. egzaminus laikiusių moksleivių rezultatus.

Paaiškėjo, kad šioje vietoje pirmauja Vilniaus licėjus. Tačiau tyrimo organizatoriai pabrėžė, kad svarbu atkreipti dėmesį į tų gimnazijų, kurios vaikų neatsirenka, rezultatus. Geriausia šioje srityje pripažinta Vilniaus valstybinė žydų Š.Aleichemo ORT gimnazija.

„Pirmiausia skiriamės tuo, kad esame žydų gimnazija. Tai jau didžiulis skirtumas. Tačiau mes neiškrentame iš švietimo sistemos, dirbame pagal visus nurodymus, tas pačias programas kaip ir bet kuri kita Lietuvos gimnazija. Mūsų unikalumas – čia nėra valstybinės lietuvių kalbos – vaikai lietuvių kalbos mokosi kaip gimtosios, mums nedaromos jokios išimtys kaip kitų tautinių mažumų mokykloms. Kadangi gyvename Lietuvoje, reikia gerai mokėti lietuvių kalbą. Dar labai svarbu, kad baigę gimnaziją, vaikai išeina su keturių kalbų žiniomis: lietuvių, anglų, hebrajų ir rusų. Rusų kalbos leidžiame mokytis, nes negalime vaikų atplėšti nuo mamos kalbos – dauguma žydų šeimose kalba rusiškai“, – DELFI yra sakęs Š. Aleichmo ORT gimnazijos direktorius Miša Jakobas.

Komentuodamas trečiadienį paskelbtus reitingus, jis patikino, kad tokius rezultatus gimnazijai pavyko pasiekti dėl sunkaus darbo ir pastangų.

„Reitingai yra būtini visuomenei, reikalingi tėvams. Jaunajai kartai mes visi turime sakyti paprastą dalyką: ruoškis gyvenimui, gyvenimas yra sunkus. Labai gerbiu mokytojus, tai yra pati prasmingiausia profesija pasaulyje. Tai yra tas žmogus, iš kurio lūpų kiekvieną pamoką byra auksas“, – sakė M. Jakobas.

Šiuo metu gimnazijoje mokosi apie 300 vaikų, iš jų apie 70 proc. yra žydų tautybės. Visi vaikai mokosi ne tik bendrų specialybinių dalykų, bet ir žydų tradicijų, istorijos, hebrajų kalbos.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad sėkmingiausiai egzaminams paruošia šios gimnazijos:

Lietuvių kalbos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Vilniaus licėjus
2. Rokiškio r. Jūžintų J.O.Širvydo vidurinė mokykla
3. Vilniaus Žirmūnų gimnazija
4. Vilniaus jėzuitų gimnazija
5. Kauno technologijos universiteto gimnazija

Anglų kalbos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Vilniaus licėjus
2. Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Vilniaus jėzuitų gimnazija
4. Vilniaus valstybinė žydų Š.Aleichemo ORT gimnazija
5. Vilniaus Žirmūnų gimnazija

Istorijos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Vilniaus licėjus
2. Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Vilniaus Žirmūnų gimnazija
4. Valstybinė žydų Š.Aleichemo ORT gimnazija
5. Vilniaus jėzuitų gimnazija

Matematikos egzaminui geriausiai paruošia:

1. Vilniaus licėjus
2. Kauno technologijos universiteto gimnazija
3. Vilniaus Žirmūnų gimnazija
4. Vilniaus jėzuitų gimnazija
5. Vilniaus „Saulės“ privati gimnazija

Informatikos egzaminui geriausiai paruošia (eilės tvarka): Kelmės r. Pakražančio vidurinė mokykla, Zarasų r. Dusetų K. Būgos gimnazija, Anykščių r. Kavarsko vidurinė mokykla, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazija ir Vilniaus licėjus.

Rusų kalbos egzaminui geriausiai paruošia (eilės tvarka): Klaipėdos r. Veiviržėnų J. Šaulio gimnazija, Kauno J. Jablonskio gimnazija, Panevėžio V. Žemkalnio gimnazija, KTU inžinerijos licėjus ir Šiaulių „Romuvos“ gimnazija.

Biologijos egzaminui geriausiai paruošia (eilės tvarka): Vilniaus licėjus, Vilniaus „Saulės“ privati gimnazija, Kauno technologijos universiteto gimnazija, Vilniaus jėzuitų gimnazija ir Šiuolaikinės mokyklos centras.

Chemijos egzaminui geriausiai paruošia (eilės tvarka): Kauno r. Raudondvario gimnazija, Raseinių r. Šiluvos vidurinė mokykla, Vilniaus M. Daukšos vidurinė mokykla, Vilniaus licėjus ir Kelmės r. Pakražančio vidurinė mokykla.

Fizikos egzaminui geriausiai paruošia (eilės tvarka): Vilniaus „Saulės“ privati gimnazija, Panevėžio r. Raguvos gimnazija, Ukmergės r. Veprių vidurinė mokykla, Alytaus r. Miroslavo vidurinė mokykla ir Raseinių r. Šiluvos vidurinė mokykla.

Geografijos egzaminui geriausiai paruošia (eilės tvarka): Kauno technologijos universiteto gimnazija, Vilkaviškio r. Sūdavos vidurinė mokykla, Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazija, Vilniaus Valdorfo mokykla ir Vilniaus jėzuitų gimnazija.

Nuorodos tėvams ir aukštosioms mokykloms

„Tėvai galės padėti vaikui pasirinkti tą gimnaziją atsižvelgdami į vaiko gebėjimus ir talentus konkrečiose srityse. Jie galės pamatyti, kaip konkrečioje gimnazijoje mokantys pedagogai parengia jų vaikus vieniems ar kitiems egzaminams“, – komentuodama reitingus sakė žurnalo „Reitingai“ žurnalistė Jonė Kučinskaitė.

Lietuvos aukštųjų mokyklų bendrajam priėmimui organizuoti asociacijos vadovas prof. Pranas Žiliukas pabrėžė, kad gimnazijų reitingai svarbūs ne tik tėvams, bet ir aukštosioms mokyklos.

„Didžiulis skaičius stojančiųjų ateina į mokamas vietas, todėl bet kuris visuomenės sluoksnis pradeda abejoti aukštojo mokslo kokybe ne dėl mokymosi bazės, bet dėl ateinančių stojančiųjų. Šiais problemas reikia spręsti ne ne mokyklų, o jau valstybės lygiu“, – sakė P. Žiliukas.

Kur auga olimpiadų nugalėtojai?

Žurnale „Reitingai“ buvo tirti ir trys nauji reitingai: pradinių mokyklų, progimnazijų ir gimnazijų, parengusių daugiausia olimpiadininkų.

„Sarbu paminėti tai, kad ne visos ilgosios gimnazijos, tiek turinčios klases nuo pirmos iki dvyliktos, tiek mokyklos, kurios vykdo vaikų atranką penktose klasėse, išlaiko aukštą lygį iki pat vidurinės mokyklos baigimo. Akivaizdžiai matyti tai, kad kai kurios mokyklos sėkmingai parengia olimpiadoms tik pradinukus ir dar progimnazistus, o gimnazinėse klasėse vos vienas kitas jų mokinys laimi prizines vietas nacionalinėse olimpiadose, o tarptautinėse iš viso niekas nelaimi jokių medalių“, – atkreipė dėmesį J. Kučinskaitė.

Anot vykdytų tyrimų, sėkmingiausiai pradinukų talentus ir gabumus, remiantis nacionalinių olimpiadų ir konkursų rezultatais, atskleidžia šios Lietuvos pradinės mokyklos: Alytaus rajono Krokialaukio T.Noraus – Naruševičiaus vidurinė mokykla, Vilniaus V.Sirokomlės, Kauno rajono Ringaudų pradinė mokykla, Kauno „Vėtrungės“ pradinė mokykla, Vilniaus rajono Buivydžiu viduinė mokykla.

Geriausiai progimnazistų gabumus ir talentus atškleidžia Kauno „Atžalyno“ vidurinė mokykla, vaikus, pagal gabumus atsirenkančios Vilniaus ir Kauno jėzuitų gimnazijos, Panevėžio K.Paltaroko gimnazija, Rokiškio rajono Kamajų A.Strazdo gimnazija, Vilniaus progimbnazija „Magis“ ir Vilniaus J.Basanavičiaus progimnazija.

Gimnazistus nacionalinėms olimpiadoms sėkmingiausiai parengia keturios moksleivius atsirenkančios gimnazijos: Vilniaus licėjus, Klaipėdos licėjus, KTU gimnazija, Vilniaus Žirmūnų gimnazija bei mokanti visos mokinius ir jokių atrankų nedaranti Šiaulių J.Janonio gimnazija.

Daugiausiai medalių ir pagyrimų tarptautinėse olimpiadose ir konkursuose pelnė Vilniaus licėjaus, Kauno jėzuitų gimnazijos, Klaipėdos licėjaus, Vilniaus Žvėryno gimnazijos, Panevėžio J.Balčikonio gimnazijos ir Vilniaus Žirmūnų gimnazijų mokiniai.

Pirmavo licėjus

DELFI primena, kad dar šių metų pradžioje skelbtame žurnalo „Reitingai“ sudarytame instituciniame gimnazijų tyrime pirmąją vietą užėmė Vilniaus licėjus, antrąją – Kauno technologijos universiteto gimnazija, trečiąją – Vilniaus jėzuitų gimnaziją, ketvirtąją – Vilniaus Žirmūnų gimnazija, o penktąją – Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija.

Tąkart reitinguojant gimnazijas, atsižvelgta į 16 parametrų: žiūrėta į gimnazistų įstojimą pagal pirmą pageidavimą į Lietuvos ir užsienio universitetus, visus valstybinių brandos egzaminų rezultatus, kiek abiturientų gavo šimtukus.

„Gali būti regiono gimnazija, kuri dirba neatsirinkdama vaikų, bet iš tikrųjų pasiekia puikių nuostabių rezultatų“, – dėstė J. Kučinskaitė.

J. Kučinskaitės teigimu, jeigu vaikas ketina studijuoti mediciną, reitinge geriausia žiūrėti į tas gimnazijas, kuriose geriausiai buvo laikoma chemija, biologija, fizika. Jei vaikas nori studijuoti humanitarinius mokslus, tėvai greičiausiai žiūrės, kaip konkrečioje gimnazijoje sekėsi laikyti lietuvių bei užsienio kalbas.