Pedagogus rengiantis Vilniaus pedagoginis universitetas kviečia būsimus studentus nesibaiminti testo ir informuoja, jog net ir gavus neigiamą įvertinimą, tai yra surinkus 0 balų, išlieka galimybė pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą.

Tuo metu neatvykusieji laikyti motyvaciją tikrinančio testo ir vis dėlto nusprendusieji rinktis šią studijų kryptį, galės studijuoti tik savo lėšomis.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus yra sakęs, jog pirmąkart rengiamas motyvacinis testas "galėtų parodyti realų jauno žmogaus nusiteikimą studijuoti ir būti ateityje mokytoju".

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovės Aušros Veličkaitės, testas prie stojamojo balo gali prisidėti 1 arba 2 taškais.

Jaunuoliai registruotis motyvaciniam testui gali iki birželio 16 dienos 24 val. Jis bus laikomas birželio 18 - 23 dienomis viename iš trijų universitetų - Vilniaus pedagoginiame universitete, Šiaulių arba Klaipėdos universitetuose.

Remiantis švietimo ir mokslo ministro patvirtintu tvarkos aprašu, motyvacijos įvertinimą sudaro dvi dalys: struktūruota nestandartizuota apklausa raštu ir pusiau struktūruotas pokalbis.

Stojantiesiems raštu pateikiami trys visiems vienodi klausimai, kuriais prašoma pagrįsti numatomos profesinės veiklos srities pasirinkimą, aptarti situaciją, kurioje susidūrė su žmonių įvairove (asmenų skirtybėmis) bei atskleisti savo veiklą mokykloje ir (ar) kitose bendruomenėse.

Tuo metu individualaus pokalbio su komisijos nariais metu bus pateikti 5 - 7 klausimai, apie profesinės veiklos srities pasirinkimą lėmusius veiksnius, mokymo ir bendradarbiavimo patirtį, mokymosi sunkumų įveiką, perspektyvinį įsivaizdavimą apie savo profesinę veiklą.

Pokalbio metu stebėtojų teisėmis gali dalyvauti Lietuvos studentų atstovybių sąjungų atstovai. Ar laikant pokalbiuose dalyvaus Lietuvos studentų sąjungos atstovai, pasak jos prezidento Dainiaus Dikšaičio, turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Tuo metu Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentas Arūnas Markas BNS nurodė, jog LSAS minėtame procese "bandys dalyvauti".

A.Markas taip pat suabejojo, ar dviejų žmonių, pedagogo ir psichologo, sudaroma komisija gali objektyviai įvertinti pretendento į pedagogikos studijas motyvaciją.

Remiantis minėtuoju Motyvacinio testo tvarkos aprašu, apklausos raštu atsakymus vertina ir pokalbį vykdo du vertinimo komisijos nariai: vienas - turintis psichologijos studijų krypties aukštąjį universitetinį išsilavinimą, kitas - bet kurios aukštosios mokyklos dėstytojas.

Motyvacinis testas - ne vienintelė naujovė šiais metais pedagoginę studijų kryptį pasirinkusiems studentams. Gegužės viduryje Vyriausybė trečiadienį pritarė ŠMM siūlymui didinant mokytojo profesijos prestižą tikslinėmis stipendijomis.

Pagal priimtą Vyriausybės nutarimą pedagoginių sričių studentams bus skiriamos 400 litų tikslinės stipendijos.

Tokios stipendijos nuo ateinančių mokslo metų turėtų būti skiriamos geriausiems pirmosios pakopos pedagogikos arba andragogikos - suaugusiųjų mokymo - studentams, studijuojantiems valstybės finansuojamose vietose ir neturintiems akademinių skolų.

Šiais metais taip pat ketinama dvigubai mažinti pedagogiką valstybės finansuojamose vietose studijuojančių studentų skaičių - nuo 2500 iki 1200.