Šio projekto idėja – plėtoti kūrybines mokinių galias, atskleisti ir ugdyti talentus, formuoti mokslinę pasaulėžiūrą – kilo Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centre.

„Vienas iš Europos Sąjungos siekių – skatinti jaunimą rinktis mokslininko, tyrėjo kelią. Todėl buvo sumanyta įkurti kelias mobilias laboratorijas, kurios keliautų po mokyklas, – sako projektą įgyvendinančio centro direktorius Algirdas Sakevičius. – Čia mokslą ir technologijas populiarinsime efektyviausiu būdu – mokiniai galės susipažinti su šiuolaikine įranga ir savarankiškai atlikti eksperimentus fizinių, technologinių, biomedicinos, gamtos ir astronomijos mokslų srityse. Iš viso bus sukurtos dvi kilnojamos ir dvi mobilios mokslinės – demonstracinės laboratorijos“.

Kilnojamos laboratorijos – fizinių ir technologinių bei biomedicininių mokslų – įsikurs Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centre bei Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre, o mobilios važinės po Lietuvos mokyklas. Viena iš jų bus universali, o kita – specializuota.

Visos laboratorijos bus aprūpintos šiuolaikine moksline – demonstracine įranga: čia bus lazerinės projekcinės sistemos, planetariumas, teleskopai, mikroskopai, mechatroninės sistemos, robotikos stendai, gamtos tyrimui skirti technologinių priemonių paketai, kino projekcinė aparatūra ir kt.

„Sunkvežimiukas“, kuriame vienu metu tilps apie 20–30 jaunųjų tyrėjų, po mokyklas važinės pagal iš anksto suderintą grafiką. Planuojama, kad per trejus metus su mobilių laboratorijų galimybėmis susipažins daugiau nei 140 tūkst. mokinių. Tikimasi, kad tokių laboratorijų apsilankymas taps neužmirštamu įvykiu visai mokyklai, nors įdomiausia ir vertingiausia ši patirtis bus vyresniųjų klasių mokiniams.

Mobilių laboratorijų projektas yra šiuo metu vykdomo platesnio projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“ dalis. Tokia mobilių laboratorijų patirtis jau yra taikoma JAV, Vokietijos mokyklose.

Projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos biudžeto skirta 3,2 mln. Lt.