Parodoje „Sibiro portretai“ – autentiški, atviri, subjektyvūs, dokumentiniai ekspedicijos dalyvių kadrai, užfiksuoti tolimajame Krasnojarsko krašte. Pasak labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktoriaus Igno Rusilo, per ketverius parodos organizavimo metus susidomėjimas tik didėja. Kiekviena paroda organizuojama ypatingu laikotarpiu – tarp Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios. I. Rusilas tikisi, kad fotografijos kiekvienam parodos lankytojui perteiks autentiškas, ekspedicijos dalyvių patirtas emocijas ir įspūdžius.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro patarėjas Mantvydas Bekešius sveikinimo žodį tarė su „Misija Sibiras“ dalyvio kuprine, sveriančia 20 kg, ant pečių ir patvirtino, kad Užsienio reikalų ministerijos užduotis – užtikrinti, kad tokia geopolitinė padėtis Lietuvoje nepasikartotų.

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro patarėja Gintarė Janulaitytė perdavė ministro Juozo Oleko padėką, linkėdama, kad „Misijos Sibiras“ projektas toliau aktyviai vykdytų istorinę misiją, taip skatindamas ir ugdydamas visuomenės sąmoningumą svarbiems praeities įvykiams.

Lietuvos Respublikos kultūros ministro Šarūno Biručio patarėja Audronė Misiokienė patvirtino, kad paroda įrodo – projekto „Misija Sibiras“ tikslas yra pasiektas, kasmet aktyviai vykdant svarbiausią užduotį – rūpintis Lietuvos istorija, jos gaivinimu ir išsaugojimu ateities kartoms, kartu išsaugant tremtinių kapavietes bei skleidžiant pilietišką žinią jaunimui ir Lietuvos visuomenei.

Parodos fotografijose Lietuvai svarbios praeities nuotrupos yra įamžintos dabarties kontekste. Vietos, kadaise taip gausiai apgyvendintos mūsų tautiečių, jau seniai miškais virtusios gyvenvietės su nykstančiomis kapinėmis, nuvirtusiais antkapiais ir iš atminties išsitrinančiais tremtinių vardais – tokie autentiški, apie tremtį bylojantys vaizdiniai atgimsta skirtingų autorių darbuose.

„Misija Sibiras“ – taip prabyla praeitis. 15 jaunų žmonių vos per dvi savaites, praleistas Rusijos Federacijos Krasnojarsko krašte, praėjusią vasarą nukeliavo 11 tūkst. kilometrų ir aplankė 9 lietuvių amžino poilsio vietas: dvi Lesosibirske, Jeniseiske, Zyriankoje, Strelkoje, Savine, Zacharovkoje, Momotove ir Piskunovkoje. Kartu su vietiniais lietuviais ekspedicijos dalyviai pagamino ir pastatė 4 kryžius, skirtus mūsų tautiečių atminimui.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaryta „Misija Sibiras’14“ paroda veiks iki 2015 m. kovo 16 d.

Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ devintus metus organizuojamų jaunimo ekspedicijų į lietuvių tremties ir kalinimo vietas metu aplankyta ir sutvarkyta daugiau nei 100 po Sibirą išsibarsčiusių tautiečių kapinių, sutikti ten tebegyvenantys tautiečiai.

Daugiau informacijos čia

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)