„Deja, liūdna demografinė tendencija, kad į mokyklas kasmet ateina mažiau mokinių, išlieka ir šįmet. Kita vertus, galima pasakyti ir tai, kad skaičius 371 tūkstantis dar yra pirminis – mes santūriai sakome, kad iki 20 tūkst. mažiau turėtų ateiti šįmet į mokyklas“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Steponavičius.

Mokinių skaičius mažės dar iki 2017-ųjų. Visgi ikimokykliniame ugdyme vaikų daugėja, tad auga vaikų darželių auklėtojų paklausa.

Šįmet mokyklose dirbs apie 36 tūkst. mokytojų – maždaug 1000 mažiau nei pernai. „Ar tai reiškia, kad mokytojams gresia nedarbas? Nedidele dalimi galime sakyti, kad taip, bet jei pasižiūrėtume į statistiką, praėjusiais metais dirbo daugiau nei 1100 mokytojų, sulaukusių 65 m. amžiaus“, - aiškino G. Steponavičius.

Žadama, kad rugsėjį į mokyklas ateis keli šimtai jaunų mokytojų.

Rugsėjį šalyje veiks 1269 savivaldybių mokyklos ir 36 privačios mokyklos. Per metus uždarytos 9 mokyklos. „Sutikite, kad ten, kur nebėra vaikų, deja, tenka liūdnai konstatuoti, nebelieka mokyklos. Aišku, tai paliečia ir dalį mokytojų. Kaip ir bet kurioje kitoje gyvenimo srityje: bankrutuoja įmonės, užsidaro kažkokios kitos įstaigos, dalis žmonių netenka darbo“, - aiškino G. Steponavičius.

Pasak G. Steponavičiaus, per pastarąjį laikotarpį mokyklų skaičius, lyginant su mokinių skaičiumi, mažėjo lėčiau. Jei nuo 2006-2007 m. mokinių sumažėjo 25 proc., mokyklų skaičius sumažėjo 15 proc.

Mokinių skaičius turėtų nustoti mažėti 2017-aisiais – tais metais Lietuvos mokyklose mokysis apie 300 tūkst. vaikų.