„Diena, kai Rūta buvo Ričardas“ ir „Diena, kai Karlis buvo Karlina“. Taip vadinasi naujos knygelės, iš kurių mokomi latvių vaikai darželiuose. Jose pasakojama, kaip vieną dieną mergaitė atsibunda būdama berniukas, o berniukas – būdamas mergaite. Vaikai nusprendžia nevadinti vienas kito berniuku ar mergaite, pasivadina belyčiais vardais.

„Prašau manęs išklausyti kaip šešių vaikų tėvo. Bandysime su darželio vadovais padaryti viešą protesto akciją, bet taip begėdiškai vaikus pradėti mokyti homoseksualizmo... Kodėl?“ – piktinosi muzikos mokytojas Aivaras Lapšanis.

Latvijoje pedagogams taip pat išleistas leidinys, kuris vadinasi „Darželis, kuriame yra vietos Pepei princui ir Piratei princesei“. Čia pedagogai mokomi atsikratyti stereotipų – esą vaikai turi būti auklėjami neutralioje lyčių santykių atmosferoje.

Pedagogai skatinami su vaikais žaisti žaidimus, kai mergaitės persirengia berniukiškais rūbais, o berniukai – mergaitiškais.

„Kai vaikai perskaito šią knygą, jie ją interpretuoja visiškai kitaip nei suaugusieji, kurie pasisakė. Mes tai išgyvename kaip pasaką, kaip stebuklą, nes patenkame į stebuklų šalį ir galime ten daryti tai, ko mūsų širdelės geidžia“, – sakė darželio auklėtoja Marita Speka.

„Tai nėra privaloma knygutė, tai papildoma literatūra. Tie, kas manys, kad tokias knygutes pravartu naudoti kaip pagalbinę priemonę mažinant lytinius stereotipus, galės tai daryti“, – sakė Latvijos Gerovės ministrė Ilzė Viakelė.

Lietuvoje šio projekto vykdytojas Moterų informacijos centras knygutę jau išvertė į lietuvių kalbą. Knygos turinys kol kas neviešinamas, jį svarsto specialiai sudaryta darbo grupė. Naujo leidinio tinkamumą svarsto Švietimo ir mokslo ministerijos, projekto finansuotojo Šiaurės ministrų tarybos biuro, Moterų informacijos centro atstovai ir kiti ekspertai.

Darbo grupei dar svarstant, ar knyga tinkama naudoti, ne tik tėvai, bet ir psichologai kyla į kovą. Esą tokių mokymo priemonių ilgalaikės pasekmės kol kas nenustatytos, o knygučių turinys atrodo abejotinai.

„Vaikai skatinami pamąstyti ne apie savo biologinę lytį, o apie galimybę būti kitos lyties atstovu. Labai paprastas klausimas kyla: kokiu tikslu visa tai vyksta? Vaikams tam tikromis veiklomis mes galim pateikti iliuzinį pasirinkimą: kuo tu nori būti – berniuku ar mergaite?“ – svarstė psichologė Ramunė Želionienė.

Lapkričio 5 d. Moterų informacijos centras turi pateikti galutines knygučių versijas. Tuomet darbo grupė nuspręs, ar knygos tinkamos publikuoti. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija uždrausti publikuoti tokius leidinius neturi teisės.