Kiek pinigų per mėnesį reikia pragyvenimui, DELFI teiravosi tradicinėje Vilniaus universiteto (VU) eisenoje sutiktų studentų.

„Jeigu gyveni bendrabutyje, manau, 600 Lt būtų dar dar. Manau, už tiek galima išgyventi“, – sako Istorijos fakulteto antrakursė Agnė. Pasak studentės, už šią sumą galima ir prasimaitinti, ir su draugais kas antrą savaitgalį išeiti alaus.

„Pati, ačiū Dievui, dar gyvenu su tėvais, tai ir maistas nekainuoja“, – džiaugėsi pašnekovė. Agnė pastebi, kad tie, kurie į Vilnių atvyksta iš kitų miestų ir kurie negauna paramos iš tėvelių, dirba. Nuo to nukenčia mokslai, bet studentams suktis kažkaip reikia.

„Tai priklauso nuo to, kur ir kokiomis sąlygomis studentas ruošiasi gyventi, ar studentas socialiai remtinas ir gauna stipendiją. Taip pat priklauso, ar žmogui reikalingos pramogos. Jeigu apsiribojama vien gyvenimu bendrabutyje, normaliomis pramitimo sąlygomis, manau, 600 Lt pakanka”, – teigia VU Istorijos fakulteto pirmakursis Karolis.

Pats Karolis bute nuomojasi kambarį ir tikisi, kad tai atsieis vos brangiau nei būtų kainavę apsistojus bendrabutyje – 200-300 Lt. Iš Šiaulių atvykęs jaunuolis gyventi bendrabutyje nelabai norėjo, galiausiai ir vietos jame negavo.

„Dėl pramogų – kam užtenka išeiti kartą per savaitę, kam kartą per dvi savaites. Čia klausimas, ko žmogus atvažiuoja – studijuoti ar studentauti. Aš bandysiu tai suderinti, nors labiau linkęs studijuoti“, – sakė studentas. Kol kas Karoliui pagelbės tėvai, o vėliau jis galvoja pasižvalgyti darbo.

„Labai priklauso nuo poreikių, tačiau manau, kad man minimalaus atlyginimo pakaktų. Supaprastinus poreikius, už 800 Lt galima išgyventi. Tiems, kas gyvena pas tėvus, ir lovytė minkšta, ir valgyti duoda“, – į klausimą, kiek studentui per mėnesį reikia pragyvenimui, atsakė vilnietė būsima odontologė Greta.

Reikia eiti ne į prabangų, o į studentišką barą

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Paulius Baltokas sako, kad lėšų poreikis priklauso nuo miesto, bendrabučio, viešojo transporto kainų bei studento įgeidžių.

„Galime skaičiuoti, kad bendrabutis Vilniuje ar Kaune vidutiniškai kainuoja apie 250 Lt mėnesiui, viešasis transportas kainuoja apie 20 Lt, dar 30 Lt pridėkime mokymo reikmėms. Pridėkime maistą – ką studentas nori valgyti. Kiek teko kalbėti, dauguma studentų sako, kad už 750-850 Lt bendrabutyje gyvenantis studentas tikrai galėtų išgyventi pakankamai laisvai – jei nevažinėja savu automobiliu, naudojasi viešuoju transportu, jei neina į prabangius barus, o išgeria alaus studentiškme bare“, – sakė P. Baltokas.

Pasak P. Baltoko, gerai besimokantiems studentams skatinamoji stipendija turėtų būti panaši į minimalų atlyginimą. Esą tada gerai besimokantis studentas galėtų nekreipti dėmesio į pragyvenimo išlaidas, o visą dėmesį skirtų žinių procesui. Tačiau dabar skatinamoji stipendija tesiekia 80-520 Lt.

„80 Lt – turbūt kartui išeiti į miestą alaus, tai tikrai nėra pakankama“, – konstatuoja LSS prezidentas. Socialiai remtiniems asmenims skiriama socialinė stipendija siekia 320 Lt.