LSP reikalais inspekcija susidomėjo po liepą gauto skundo. Jame prašyta ištirti, ar LSS nepažeidžia Asmens duomenų apsaugos įstatymo normų. Skunde įtarta, kad studentų duomenys naudojami rinkodaros tikslais net tada, kai studentai baigia studijas – jie nebūdavo išbraukiami iš duomenų fondų. Taip pat prašyta ištirti, ar tinkamai naikinami grąžinti ir negaliojantys LSP.

Inspekcija tyrimą baigė praėjusį penktadienį ir skundą pripažino pagrįstu.

Algirdas Kunčinas
„Nesilaikyta reikalingų organizacinių techninių priemonių. Taip pat asmens duomenys rinkti rinkodariniams dalykams – sutikimas dėl jų ėmimo imtas netinkamai. Taip pat ne visiškai tinkama LSP saugojimo trukmė“, – DELFI sakė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos viršininkas Algirdas Kunčinas.

Pasak A. Kunčino, LSS turi arba įvykdyti duotus nurodymus ir apie juos informuoti, arba sprendimą skųsti teismui. Kol nepraėjo galimybės kreiptis į teismą laikas, A. Kunčinas tikina negalintis atskleisti daugiau LSS aptiktų pažeidimų detalių.

Nagrinėdama skundą, inspekcija lankėsi ir LSS būstinėje.

LSS prezidentas Dainius Dikšaitis DELFI atsiųstame komentare teigė, kad LSS klaidas pripažįsta ir yra pasirengusi jas ištaisyti.

„Lietuvos studentų sąjunga gavo nurodymus iš VDAI, kaip turėtų būti tobulinamas LSP administravimas. Su šiais nurodymais ir rekomendacijomis mes sutinkame ir juos esame pasirengę įvykdyti. Dauguma jų susiję su programiniais pakeitimais, kuriuos esame pajėgūs padaryti artimiausiu metu“, – komentare cituojamas D.Dikšaitis.

Pasak jo, tai pirmas kartas, kai į Studentų sąjungą kreipėsi ši tarnyba – iki šiol LSS konsultuodavosi tik su ŠMM, kuri ir paveda Sąjungai administruoti LSP.

„Nuo šių metų Studentų sąjunga yra vienintelė organizacija, kuriai pavedama visus šalies studentus aprūpinti pažymėjimais. VDAI rekomendacijas vertiname kaip pagalbą ir gaires, kaip geriau dirbti su LSP. Savo klaidas pripažįstame ir esame pasirengę jas ištaisyti dar iki nurodyto termino pabaigos. O kad panašių nesklandumų išvengtų kitos organizacijos, VDAI nurodymus nusprendėme paviešinti – jie bus įkelti į Sąjungos internetinę svetainę www.lss.lt“, – žadėjo LSS prezidentas.  

DELFI primena, kad LSS neteisingu asmens duomenų tvarkymu kaltinama ne pirmą kartą. Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimu, šįmet pažymėjimus išdavinėja tik LSS.