Anglų kalba – populiariausias pasirenkamasis egzaminas, jį šįmet rinkosi 46 procentai visų šių metų kandidatų. Anglų kalba yra absoliuti lyderė tarp Lietuvoje mokomų kalbų.

Pernai per anglų egzaminą lijo šimtukais, o šiųmetis anglų kalbos egzaminas daliai abiturientų sukėlė isteriją: nuo skundų dėl prasto įrašo klausymo dalyje iki kaltinimų užduočių neprofesionalumu.

Tiesa, pastabų turėjo ne tik mokiniai. Štai mokytoja ekspertė Daina Valančienė klausė, kaip mokiniai gali teisingai atlikti užduotis, jei net nesuspėja jų perskaityti. Kitas mokytojas išsakė mintį, kad šis egzaminas buvo tiesiog abiturientų sužlugdymas: klausymo užduotys buvo sudėtingiausios C1-C2 lygio.

Nuo 2011 m. Lietuvoje užskaitomi tarptautiniai užsienio kalbų egzaminai. Išsilaikius tokį egzaminą, galima nelaikyti valstybinio: gautas įvertinimas konvertuojamas į valstybinio egzamino balą. Įvertinimai įskaitomi, jei tarptautinis egzaminas išlaikytas ne žemesniu kaip B1 lygiu.
Praėjusiais metais tarptautinio užsienio kalbos egzamino rezultatus stojant į universitetus pateikė 366 moksleiviai. Daugiausiai moksleivių pateikė vokiečių DSD II (Das Deutsche Sprachdiplom II der Kulturministerkonferenz) ir anglų IELTS sertifikatus.

Kitąmet stojantieji į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose privalės laikyti užsienio kalbos egzaminą. Užsienio kalbos egzaminas bus svarbus kaip niekada, tad gal metas pereiti prie visame pasaulyje pripažįstamų anglų kalbos egzaminų? Mat dabar net ir šimtuku valstybinį egzaminą išlaikęs, į užsienį stojantis moksleivis papildomai turi laikyti tarptautinį užsienio kalbos egzaminą. Štai populiariausias anglų kalbos IELTS egzaminas mokiniui kainuoja 595 Lt.

ŠMM: egzamino kokybė stebima

„Planų „pirkti“ tarptautinius egzaminus nėra. Mano žiniomis, ne visi universitetai kitose šalyse reikalauja tarptautinio užsienio kalbos sertifikato. Kai kurie universitetai užskaito ir valstybinio egzamino rezultatus“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovė Vilma Bačkiūtė.

Pasak V. Bačkiūtės, Lietuvos užsienio kalbų brandos egzamino kokybė leidžia objektyviai patikrinti mokinių kalbinius gebėjimus ir atitinka tarptautinius standartus. Nacionalinis egzaminų centras (NEC), bendradarbiaudamas su tarptautiniais ekspertais, reguliariai vykdo anglų kalbos brandos egzamino užduočių analizę. Egzamino užduočių kokybė esą nuolat stebima sekant tarptautinių užsienio kalbos egzaminų standartais.

ŠMM atstovės teigimu, kitąmet mokiniai galės savo užsienio kalbos mokėjimo lygį patvirtinti laikydami valstybinį arba tarptautinį užsienio kalbos egzaminą.

NEC raudų nesureikšmina

„Kol kas apie tai nesvarstėme, patys vaikai gali, jei nori, IELTS laikyti, balus konvertuojame. O jei nepasisekė, gali eiti į valstybinį, taigi yra galimybė laikyti kelis kartus“, – teigia NEC direktorė Saulė Vingelienė.

S. Vingelienė pastebi, kad šįmet kai kur keblumų kilo su klausymo užduotimis. „Tokia mokyklų technika. Jeigu nupirko naujus magnetofonus, o ten užstatyti taimeriai ir jie suveikė, ką dabar darysi... Veikia gerai, bet tokių dalykų nenumatysi“, – aiškino S. Vingelienė.
Saulė Vingelienė

Pasak jos, pirmoji kompiuteriu vertinamų klausimų statistika kol kas nerodo jokių problemų. „Čia gal noras paverkti. Pernai verkė verkė, taip ir šįmet verkia. Paskelbsime rezultatus, jie tikrai viską sudėlios į vietas“, – dėl egzaminų kilusį triukšmą komentavo NEC vadovė.

Kaip atrodo IELTS egzaminas

IELTS egzaminą Lietuvoje siūlančios Britų tarybos Egzaminų centro vadovė Loreta Pilkienė kelia klausimą, kiek šaliai kainuoja valstybinio egzamino administravimas. „Klausimas, kur kaštai didesni“, – svarsto Britų tarybos atstovė. IELTS egzamino laikymas kainuoja 595 Lt. Valstybinio egzamino atveju reikia mokėti egzaminą administruojantiems mokytojams, užduočių rengėjams, ekspertams, egzaminą taisantiems mokytojams, kainuoja užduočių gabenimas taisymui į Vilnių, užduočių spausdinimas.

L. Pilkienė pastebi, kad per valstybinį egzaminą dažniau problemų kyla ne dėl egzamino turinio, o dėl laikymo sąlygų: bėdų būna su technika ir klausymo užduotimis.

Pasak L. Pilkienės, dėl demografinės situacijos laikančiųjų IELTS egzaminą pastaraisiais metais Lietuvoje nedaugėja. Kiek tiksliai žmonių kasmet laiko IELTS egzaminą, Britų taryba neatskleidžia.

IELTS egzaminą sudaro 4 dalys: 45 min. klausymo užduotis, po valandą skiriama skaitymo ir rašymo užduotims, 11-14 min. trunka kalbėjimas. Kalbėjimą vertina sertifikuoti egzaminatoriai. Egzamino rezultatai paskelbiami praėjus lygiai 13 dienų po testo laikymo. Įvertinimas galioja 2 metus. 

L. Pilkienė pastebi, kad įsivyravęs stereotipas, esą IELTS skirtas Europai, o TOEFL egzaminas – Amerikai. Tačiau pastaraisiais metais ir JAV vykdoma aktyvi kampanija dėl IELTS pripažinimo. „IELTS užskaito apie 8000 viso pasaulio institucijų, jį užskaito praktiškai visos JAV institucijos, kai kurios prašo būtent šio egzamino“, – aiškino L. Pilkienė.