Tarp higienos normų pažeidimų, kuriuos nustatė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento specialistai, periodiškai tikrinę Kauno mieste ir rajone 111 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, dažniausias - perpildytos, tai yra iš didesnio vaikų skaičiaus sudarytos, ugdytinių grupės. Centro specialistų teigimu, toks higienos normos pažeidimas nustatytas net 46-iose tikrintose ikimokyklinukų įstaigose. Keturiolikoje darželių vienam vaikui tenkantis grupės plotas yra mažesnis už higienos normos reglamentuojamą.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos apie periodinės kontrolės datą buvo informuotos iš anksto, prieš dešimtį darbo dienų. Nepaisant to, pažeidimų aptikta panašiai tiek pat, kiek ir pernai, nors nemažos jų dalies ištaisymas nereikalauja papildomų išlaidų. Iš viso patikrinimų metu net 97-iose įstaigose rasta pažeidimų, iš jų 37-ioms įstaigoms skirtos administracinės nuobaudos.

Higienistams "užkliuvo" tai, kas gali trukdyti vaikams ikimokyklinio ugdymo įstaigose jaustis saugiai. Beveik dvidešimties darželių langai - be ribotuvų, panašus skaičius ir įstaigų, kurių patalpų sienos, grindys ar lubos nelygios. Tikrintojai atkreipė dėmesį ir į tai, kad 15-oje Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigų sporto salės langai ir/ar šviestuvai neapsaugoti nuo atsitiktinių kamuolio smūgių, o 14-oje - dalis tualetų įrengti ne kabinose. Devyniose įstaigose smėlio dėžės, kai vaikai jomis nesinaudoja, neuždengiamos, todėl neapsaugotos nuo užteršimo, septyniuose lopšeliuose-darželiuose grupių patalpos buvo nešvarios. Lygiai toks pat skaičius įstaigų, kuriose per periodinę kontrolę buvo užfiksuoti patalpų sienų, lubų, grindų defektai ar pelėsis, galintys turėti įtakos vaikų sveikatai ir saugumui.

NVSC Kauno departamento vyriausiosios specialistės Žydrūnės Viselgaitės teigimu, šiemet buvo gauti trys skundai dėl ikimokyklinių įstaigų veiklos, du iš jų pasitvirtino. Vienoje įstaigoje žiemos metu patalpų temperatūra buvo per žema, kitoje - patalpų įrengimas neatitiko higienos normos reikalavimų.