Pagal vykdomą miesto mokyklų tinklo pertvarką, siūloma Panevėžio pradinėje mokykloje nebeformuoti pirmų klasių. Taip mokykla pačiame miesto centre pamažu būtų likviduota.

„Uždarymui nerandame rimtų priežasčių. Mūsų mokykla ne tuščia, mes surenkame vaikų. Mūsų mokykla miesto centre, į ją labai visi nori eiti, netgi ne visi pakliūna. Dėl to kitos mokyklos po truputėlį tuštėja. Galbūt miesto vadovai mano, kad uždarius mūsų mokyklą, vaikų padaugės kitose mokyklose“, – DELFI sakė mokyklos direktorė Rita Charisova. Ji stebisi, kad gera mokykla uždaroma siekiant paremti vaikų netraukiančias mokyklas.

Reorganizacijai besipriešinančią mokyklos administraciją palaiko ir miestiečiai. Paramą mokyklos išsaugojimui savo parašais jau išreiškė 6000 žmonių.

„Antra, sklando kalbos, kad verslininkams reikalingas mūsų pastatas. Jis renovuotas, smetoniškos statybos, miesto centre. Manau, tai du pagrindiniai dalykai, kitų priežasčių nematome“, – kalbėjo R. Charisova.

Kaip teigiama miestiečių kreipimesi į žiniasklaidą, imantis pertvarkos nebuvo atsižvelgiama į visuomenės nuomonę, neįvertinti mokyklos veiklos kokybės rodikliai: gera materialinė bazė, racionalus patalpų panaudojimas, aukštos kompetencijos pedagogai, gera ugdymo kokybė.

Kasmet Panevėžio pradinėje mokykloje mokykloje mokosi apie 400 mokinių. Iš tėvų paramos daugelyje klasių pakeisti mokykliniai suolai, grindų danga, lentos. Miesto savivaldybė į mokyklos išorės ir vidaus renovaciją taip pat jau investavusi 1, 26 mln. litų.

Vicemerė: mažą mokyklą būtų ne taip skausminga uždaryti

Panevėžio vicemerė socialdemokratė Regina Eitmonė aiškina, kad dabar mieste veikiančių 25 bendrojo lavinimo mokyklų savivaldybė išlaikyti negali. Per pastaruosius 15 metų Panevėžyje vaikų sumažėjo du kartus – nuo 24 tūkst. iki 13 tūkst. Tuo metu mokyklų skaičius nekito.

Pasak R. Eitmonės, prieš keletą mėnesių sudaryta darbo grupė mokyklas vertino pagal klasių komplektaciją, tuščias vietas, plotą. Padaryta išvada, kad keturias mokyklas drąsiai galima prijungti prie likusių, o likusius tuščius jų pastatus parduoti ar išnuomoti. Gautus pinigus esą būtų galima skirti veikiančių mokyklų modernizacijai.

„Pradinė mokykla pas mus vienintelė ir dar prieš 2 metus mokyklų direktorių asociacija siūlė ją uždaryti dėl to, kad joje mažiausias klasių komplektų skaičius, be to, darbo netektų mažiausiai mokytojų. Daugybėje pagrindinių mokyklų mokinių trūksta – išlaikome didelę mokyklą pustuštę, o pradinėje mokykloje mokosi vaikučiai“, – kalbėjo R. Eitmonė. Per metus mokyklos išlaikymas savivaldybei kainuoja apie 700 tūkst. Lt.

Kurias mokyklas reorganizuoti, sprendė kita darbo grupė, į kurią įėjo politikai, profsąjungų atstovai, mokyklų vadovai. „Dauguma pritarė sprendimui pradinėje mokykloje nebekomplektuoti naujų klasių ir per keletą metų mokyklą uždaryti. Taip mažą mokyklą būtų ne taip skausminga uždaryti. Suprantame mokyklos poziciją, tačiau tokios mūsų finansinės galimybės ir daugybė skolų. Atsižvelgiame į katastrofiškai mažėjantį mokinių skaičių. Kasmet netenkame po 1000 mokinių ir praktiškai kasmet galėtume uždaryti po mokyklą“, – tvirtina vicemerė.

R. Eitmonės teigimu, galutinio sprendimo, kas būtų daroma su laisvomis pradinės mokyklos patalpomis, nėra. Tačiau savivaldybė jau sulaukė daugybės prašymų. Patalpas mielai užimtų kitos mokymo įstaigos, čia apsistoti norėtų policija. Vicemerės teigimu, pastatas galėtų būti ir parduodamas.

Mokyklų uždarymas biudžeto neužlopys?

Mokyklų pertvarkos planą turės tvirtinti miesto taryba. Panašu, kad čia užvirs mūšiai. Štai miesto tarybos narė liberalė Zita Kukuraitienė savo tinklaraštyje pareiškė nepritarianti siūlomam mokyklų pertvarkos planui.

„Jau kuris laikas švietimą kuruojančios damos – savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė ir vicemerė Regina Eitmonė – demonstruoja išmintį: vienintelis kelias užlopyti praskolintą biudžetą – uždaryti kelias mokyklas. Joms nereikia nei ekonominio pagrindimo, nei noro ieškoti kitų galimybių surasti trūkstamas lėšas“, – piktinasi Z. Kukuraitienė.

Pasak Z. Kukuraitienės, niekas ir nesuskaičiavo, ar tikrai uždarius kelias mokyklas bus išspręstos svarbiausios miesto problemos. Tarybos narės įsitikinimu, problemų ne sumažės, o padaugės.

„Pirmiausia padaugės mieste bedarbių, nors ir taip jų jau per 11 proc. Bet ar tai kam nors svarbu? Įsikabinusios kėdžių, jos sugebėjo taip suorganizuoti darbo grupės darbą, kad darbo grupės Panevėžio miesto mokyklų tinklo pertvarkos 2012–2015 metų bendrojo plano projekto pagrindinėms nuostatoms parengti nariai, tiesiogiai pavaldūs savivaldybės administracijai, tarsi parade kilnojo rankas balsuodami už savų kolegų išvarymą į gatvę be jokios sąžinės graužaties“, - tinklaraštyje teigia politikė.