„Bandysime, kad nuo rudens jau būtų 3 metų bakalauro studijų programa“, - sakė VPU rektorius Algirdas Gaižutis. - Galvojame, kad Studijų vertinimo centro ekspertai mums pritars, nes turime gerai žinomą, kvalifikuotą, aktyvią profesūrą, kuriems pavyks neblogai sustyguoti darbą“.

Pirma VPU parengta metais trumpesnio bakalauro programa - Europos istorija, nes, pasak A. Gaižučio, dabar tokio tipo specialistų reikia.

„Manome, kad ne fundamentalių, bet daugiau praktiškesnių disciplinų būtų galima vėliau pasiūlyti ir daugiau“, - sakė rektorius.

„Kam čia reikia tiems vaikams taip ilgai vargti, juolab, kad nieko svarbaus nebus atsisakyta, nebent absoliučiai jaunam žmogui nereikalingų dalykų“, - VPU vadovui antrino Istorijos fakulteto dekanas Eugenijus Jovaiša, tačiau nesukonkretino, kokių dalykų sąskaita trumpės studijos.

Kol kas Studijų kokybės vertinimo centras nėra gavęs naujos VPU programos, tačiau, kaip sakė profesorius E. Jovaiša, tai bus padaryta labai greitai, nes ji jau redaguojama, tvarkoma kalba.

Mažiau dėmesio užsienio kalbai

Mykolo Romerio universiteto laikinojo studijų prorektoriaus Justino Sigito Pečkaičio teigimu, šioje aukštojoje mokykloje nuo rudens galėtų atsirasti bent kelios 3,5 metų trukmės bakalauro studijų programos. Tačiau kol kas irgi nė viena nepatvirtinta.

„Ateityje planuojame nuo 6 iki 4 kreditų sumažinti laiką, skirtą užsienio kalbai arba atsisakyti kai kurių bendrauniversitetinių dalykų, kurie buvo dėstomi beveik visose studijų programose, tokių kaip politologija ir panašiai“, - vardijo laikinasis studijų prorektorius.

J. S. Pečkaičio teigimu, pagrindinė užduotis, kad trumpinant studijų laiką nenukentėtų jų kokybė: žmogus, pasirinkęs studijų programą, „galėtų rimtai ją įsisavinti, įgytas žinias mokėtų pritaikyti praktikoje ir kad tos žinios atitiktų šiuolaikinio aukštojo mokslo lygį bei visuomenės poreikius“.

Vertintojų laukia darbymetis

Organizuoti trumpesnės trukmės studijas nebuvo draudžiama ir anksčiau. Bolonijos deklaracijoje dėl aukštojo mokslo erdvės nurodyta, kad bakalauro studijos turėtų trukti ne mažiau kaip 3 metus. Tačiau studijų kokybės vertinimo specialistei Rasai Šlikaitei kol kas teko matyti tik Kauno technologijos universiteto 3,5 metų trukmės bakalauro programą, kuri neseniai pateikta vertinimui.

„Manau, pradės teikti ir kiti“, - prognozavo laikinai Studijų kokybės vertinimo centro Studijų kokybės vertinimo skyriaus vedėjo pavaduotojos pareigas einanti R.Šlikaitė.

Pasak DELFI pašnekovės, įstatymas nurodo, kad pirmos pakopos (koleginės ir bakalauro) studijų apimtis yra ne mažesnė kaip 120 kreditų, o tai leidžia organizuoti ir 3 metų bakalauro studijų programas, „jei jų rengėjai, organizuodami trumpesnes studijas, numato pasiekti reikiamą studentų įgyjamų žinių ir gebėjimų lygį“.

Stiprus koziris

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas R. Ginevičius pripažįsta, kad metais trumpesnė studijų trukmė – stiprus universitetų koziris.
Tačiau, profesoriaus nuomone, 3 metų bakalauro programa galima tik socialinių mokslų srityje.

„Inžineriniams mokslams tai būtų didžiausia nesąmonė, nes neaišku, kokį specialistą išleistume. Jau dabar gamybininkai skundžiasi, kad inžinieriai mokomi tik ketverius, o ne penkerius metus, kaip anksčiau. Po trijų studijų metų išleisti žmogų į statybų aikštelę būtų pavojinga, nes nežinia, kokią atsakomybę jam būtų galima pavesti“, – sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius.