VGTU pateiktame atsakyme DELFI teigiama, kad rektorius R. Ginevičius iš biudžeto lėšų kartu su priedais per mėnesį gauna 10 406 Lt atlygį. Iš specialiosios programos lėšų, tai yra, pajamų, gautų už suteiktas paslaugas, gauna dar 2091 Lt. Todėl iš viso mėnesinė rektoriaus alga „ant popieriaus“ siekia 12 137 Lt.

Tačiau, DELFI šaltinių valstybės institucijose duomenimis, VGTU rektoriui per 2008 m. priskaitytas 356 861 Lt atlygis, o išmokėta 271 256 Lt. Tad per mėnesį R. Ginevičiaus pajamos „ant popieriaus“ turėjo siekti 29 738 Lt.

„Vienąkart šitą demagogiją reikia baigti – rektorius yra dar ir profesorius“, - DELFI paprašytas pakomentuoti susidariusius skirtumus, sakė R. Ginevičiaus. Pasak jo, VGTU pateiktame rašte neįtrauktas profesoriaus atlyginimas.

„Šį atlyginimą gaunu kaip profesorius, ne kaip rektorius, ir už jį atidirbu su kaupu. Jeigu aš būčiau degalinės direktorius ir tik gaučiau savo algą, tai būtų klausimas, iš kur tie pinigai, o dabar pas mus šito daug kas nesupranta, mano, kad rektorius pats sau užsimoka. Tegul pabando parašyti straipsnius į pasaulinius žurnalus, tada mes ir kalbėsime, kiek tai sveikatos kainuoja“, - kalbėjo rektorius.

R. Ginevičius sakė esantis dviejų žurnalų vyriausiasis redaktorius, vienas žurnalas įtrauktas į pasaulinę duomenų bazę. Be to, jis sako spausdinąs straipsnius JAV, Šveicarijoje - už juos mokama iki 5000 Lt per mėnesį.

„Noriu priminti, kad VGTU iš viso yra per 20 tūkstančių žmonių. Pagalvokite, kokia atsakomybė. Rektoriaus darbo diena trunka ne mažiau 10 valandų kiekvieną dieną, tarp kitko, labai daug dirbu už ačiū – vadovauju doktorantams, magistrantų baigiamiesiems darbams“, - kalbėjo VGTU rektorius. Tuo tarpu darbuotojai, gaunantys 2-3 tūkstančių atlyginimą, pasak R. Ginevičiaus, atsako tik už save.

R. Ginevičius sakė kaip profesorius dirbantis šeštadieniais, sekmadieniais, po darbo, per metus publikuojantis po 20 straipsnių. Pajamų jis gauna ir už dalyvavimą disertacijų gynimuose, skaitydamas paskaitas studijuojantiems nuotoliniu būdu. „Yra galbūt rektorių, kurie nieko nedirba, tik yra rektoriai, tad jų alga mažesnė - tai natūralu“, - teigė jis, profesoriaus atlyginimą vadinantis „privačiu reikalu“. Jei būtų nustatytas kitoks koeficientas, rektorius esą nematytų jokios tragedijos.

Kiti rektoriai uždirba kukliau

Vilniaus universiteto (VU) rektoriaus prof. Benedikto Juodkos atlygis „ant popieriaus“ – 11 463 Lt. Vidutinis VU dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimas neatskaičius mokesčių - 3579 Lt. Tokie darbo užmokesčio dydžiai VU galioja nuo 2008 m. sausio mėnesio.

Kauno technologijos universitetas (KTU) informavo, kad rektoriui prof. Raimundui Šiaučiūnui iš biudžeto asignavimų mokamas rektoriaus tarnybinis atlyginimas yra 6310 Lt. Senato nutarimu jam paskirtas tokio pat dydžio priedas, mokamas iš specialiosios programos.

Šiaulių universiteto rektoriaus atlyginimas su priedu „ant popieriaus“ - 7256 Lt. Vilniaus pedagoginis universitetas (VPU) į oficialią užklausą dėl rektoriaus atlyginimo iki šiol neatsakė. DELFI žiniomis, metinis VPU rektoriaus akademiko Algirdo Gaižučio atlyginimas siekia per 200 tūkstančių litų. Tad per mėnesį A. Gaižutis turėtų uždirbti per 16 tūkstančių litų.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius prof. Zigmas Lydeka gauna 6272 Lt pagrindinį atlyginimą „ant popieriaus“. Rektorius taip pat nuo jo gauna 70 proc. priedą. Tad „ant popieriaus“ rektoriaus atlygis siekia 10,5 tūkst. Lt. Už pusę profesoriaus etato rektorius dar gauna apie 2000 litų.

Pasak Z. Lydekos, vidutinis VDU dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimas – 5200 Lt. Rektoriaus atlyginimas nuo jo negali skirtis 4 kartus. Tad dabartinis Z. Lydekos gaunamas atlyginimas - dukart mažesnis nei leistų Vyriausybės teisės aktai.

Universiteto pateikti duomenys rodo, kad Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus prof. Vlado Žulkaus atlyginimas „ant popieriaus“ siekia 6310 Lt. Senato nutarimu rektoriui mokamas 30 % priedas ir 25 % dydžio priemoka prie atlyginimo. Todėl mėnesinis V. Žulkaus atlyginimas – apie 9780 Lt.

DELFI šaltinių žiniomis, pernai KU rektoriui su priedais ir priemokomis priskaičiuotas 152 805 Lt atlyginimas. Tad per mėnesį jo alga „ant popieriaus“ turėjo siekti 12 733 Lt.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorius prof. Alvydas Pumputis gauna 12 304 Lt atlyginimą. MRU teigimu, rektoriaus darbo užmokestis 2295 Lt mažesnis nei leidžia teisės aktai.

Palyginimui švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus alga „ant popieriaus” siekia 13 001 Lt, atskaičius mokesčius ministras gauna 9880 litų atlyginimą.

Prezidentas Valdas Adamkus praėjusį mėnesį „į rankas“ gavo 21 149 Lt. Ministras pirmininkas Andrius Kubilius už kovo mėnesį „ant popieriaus“ gavo 14 460 Lt, „į rankas“ – 10 999 Lt.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas gauna 9314 Lt atlyginimą.

Vyriausybės nutarimu, rektoriui gali būti mokamas darbo užmokestis, neviršijantis keturių vidutinių dėstytojo darbo užmokesčių dydžio. Vidutinis dėstytojo atlyginimas valstybiniame sektoriuje šiuo metu siekia 2693,8 lito.