"Streikuosime netgi ne dėl atlyginimų, o dėl žlugdomos aukštojo mokslo sistemos. Buvome surengę piketą, manėme, jog Vyriausybė, ministras apsigalvos. Deja", - apgailestavo LAMPSS pirmininkė.

Pakoreguotoje mokslo ir studijų institucijų darbuotojų darbo užmokesčio didinimo 2009-2011 metais programoje, kuriai antradienį pritarė Vyriausybė, numatyta, kad jų atlyginimai nuo sausio vidutiniškai didės tik 5,6 proc., o ne 20 proc., kaip buvo numatęs Gedimino Kirkilo vadovaujamas Ministrų Kabinetas.

Taip pat kol kas lieka neaišku, kiek didės atlyginimai 2010 ir 2011 metais. Praėjusios kadencijos Vyriausybė numatė, kad ir tada atlyginimai minėtiems darbuotojams augs po 20 proc.

Naujasis Ministrų Kabinetas kol kas šios nuostatos nelietė, tačiau pažymėjo, kad atlyginimų dinamika, atsižvelgiant į šalies ekonominę situaciją, gali keistis. Tai reiškia, kad jie gali ir didėti, ir mažėti. Kaip kis atlyginimai 2010-aisiais, paaiškės iki kitų metų liepos. Žadama, kad sprendimai dėl atlyginimų bus priimami išklausius socialinių partnerių pasiūlymus.

Vidutinis dėstytojo atlyginimas valstybiniame sektoriuje šiuo metu siekia 2693,8 lito. 2008 m. dėstytojų ir mokslo darbuotojų darbo užmokesčio didinimui iš biudžeto buvo skirta 88,7 mln. litų.